Γιατί είναι καλό το νεογέννητο να «πηγαίνει» αμέσως στο στήθος της μαμάς του και όχι για μπάνιο

??????????????????????????????????????????????????????????

Υπάρχουν τόσα πολλά πρωτόγνωρα πράγματα που βιώνουμε με το μωρό μας μέσα σε αυτές τις πολύτιμες 24 ώρες μετά τη γέννησή του. Ωστόσο μερικά από αυτά, θα ήταν καλό να τα αναβάλλουμε γι’ αργότερα, όπως για παράδειγμα το μπάνιο του νεογέννητου, καθώς σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρώτο μπάνιο του μωρού και αυτή η «αναμονή» σαμποτάρει, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, τον αποκλειστικό θηλασμό.

Πιο συγκεκριμένα, μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Obstetric, Gynecologic & Neonatal Nursing συνδέει το πρώτο μπάνιο του μωρού με την επίτευξη του αποκλειστικού θηλασμού όσο η μητέρα και το μωρό βρίσκονται στο μαιευτήριο.

Ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης, Heather Condo DiCioccio, δήλωσε πως η έρευνα έγινε με αφορμή όλο και περισσότερες μητέρες που τα τελευταία χρόνια ζητούν από το προσωπικό του νοσοκομείου να αφήσει το πρώτο μπάνιο του μωρού γι’ αργότερα.

Μέρος αυτού του γεγονότος ίσως και να οφείλεται και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που επίσης συστήνει τα νεογέννητα να μην κάνουν το πρώτο τους μπάνιο πριν περάσουν 24 ώρες. Ωστόσο ο οργανισμός δεν εξηγεί γιατί προτείνει κάτι τέτοιο.

Σε αυτό το ζήτημα προσπάθησε να δώσει απάντηση η μελέτη του DiCioccio η οποία περιελάμβανε σχεδόν 1000 ζεύγη μαμάδων και μωρών. Περίπου τα μισά από αυτά τα μωρά είχαν κάνει το μπάνιο τους μέσα σε 2 ώρες από τη γέννησή τους, ενώ τα υπόλοιπα καθυστέρησαν το μπάνιο τους για 12 ώρες. Οι ερευνητές εντόπισαν, όντως, μια σύνδεση μεταξύ της καθυστέρησης του μπάνιου και του αποκλειστικού θηλασμού, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν την αιτία που συμβαίνει αυτό. Ο DiCioccio πιστεύει ότι μπορεί να έχει να κάνει με την όσφρηση του μωρού.

«Τα μώρα, λέει ο επικεφαλής, κολυμπούν στο αμνιακό υγρό για 38, 39, 40 εβδομάδες της ζωής τους. Το στήθος της μητέρας έχει μια παρόμοια, οικεία μυρωδιά με αυτή του αμνιακού υγρού, κάτι που βοηθά το μωρό να «πιαστεί» πιο εύκολα από το στήθος, καθώς βρίσκει την οσμή του γνώριμη και φυσιολογική και το κάνει να νιώθει άνετα, χωρίς το μπάνιο να έχει «διακόψει» την φυσική μετάβαση από το αμνιακό υγρό στο στήθος».

Ωστόσο υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν θέλουν να καθυστερήσουν το μπάνιο του μωρού τους και δεν χρειάζεται να τους κρίνει κανείς γι’ αυτό. Είναι καλό όμως, σύμφωνα με τον DiCioccio, να είμαστε επαρκώς ενημερωμένοι ώστε να αποφασίζουμε συνειδητά τι θα επιλέξουμε για το μωρό μας και εμάς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ