Λαχανικά του χειμώνα που μας κάνουν καλό


Είναι αρκετά σημαντικό τα λαχανικά να τα τρώμε στην εποχή τους. Τόσο γιατί έχουν καλύτερη γεύση, όσο και γιατί τα συστατικά των φρέσκων λαχανικών κάνουν καλό στον οργανισμό μας.

Ο χειμώνας είναι εδώ για τα καλά και τα κρύα έχουν έρθει μαζί του. Όμως εκτός από τις… «σπαστικές» καιρικές συνθήκες υπάρχουν και πολλές εποχιακές τροφές που καταφθάνουν μαζί με τον χειμώνα και που θα είναι κρίμα να μην γευτούμε πριν φύγει. Μερικές από αυτές μάλιστα μπορούν να κάνουν πιο υγιεινή αλλά και πιο «νόστιμη» την καθημερινότητά μας.

Μπρόκολο
Με μόλις 175 γραμμάρια μπρόκολου η ανάγκη του σώματός μας για βιταμίνη Κ έχει καλυφθεί κατά 276%! Συν τοις άλλοις, το μπρόκολο μπορεί να σας βοηθήσει στη ρύθμιση των επιπέδων της βιταμίνης D στο σώμα σας.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Τον χειμώνα έχουν την τιμητική τους και καλό είναι από την στιγμή που έχουμε την δυνατότητα να εντάσσουμε στο διατροφικό μας πρόγραμμα. Τα λαχανάκια Βρυξελλών δεν είναι απλά πεντανόστιμα αλλά και πάρα πολύ θρεπτικά καθώς μόλις 100 γραμμάρια από αυτά είναι αρκετά για να δώσουν στον οργανισμό μας την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε ημερησίως.

Λάχανο
Γεμάτο από σινιγρίνη, μια θρεπτική ουσία που μας προστατεύει από τον καρκίνο, το πράσινο λάχανο είναι ό,τι πρέπει για την χειμωνιάτικη διατροφή μας. Από την μεριά του, το κόκκινο λάχανο έχει ανθοκυανίνες, που βοηθάνε στην μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης. Γενικότερα, όλα τα είδη λάχανου περιέχουν πολυφαινόλες που παρέχουν αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Κουνουπίδι
Μέλος της ευρύτερης οικογένειας των λαχανικών, το κουνουπίδι περιέχει τα φυτοθρεπτικά συστατικά που ονομάζονται ινδόλες και τα οποία, σύμφωνα με μελέτες, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Με 100 γραμμάρια ημερησίως έχετε καλύψει περισσότερο από το 90% των αναγκών σας για βιταμίνη C.

Χόρτα
Τα χόρτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι τα νιτρικά άλατα που βρίσκονται στα χόρτα μπορούν να βελτιώσουν την ροή του αίματος. Ο χειμώνας είναι η ιδανική εποχή για αυτά και επιβάλλεται να είναι κομμάτι της διατροφής μας.

Κρεμμύδια
Η κερκετίνη είναι ένα συστατικό του κρεμμυδιού που καταπολεμά τις φλεγμονές. Μπορεί το παλιό κόλπο που έκαναν στα χωριά και σύμφωνα με το οποίο αν ακουμπούσες ένα κρεμμύδι στο σημείο που είχες χτυπήσει τότε το τραύμα σου περνούσε, να μην έχει μεγάλη βάση αλλά η αλήθεια είναι πως τα συστατικά του κρεμμυδιού έχουν τέτοιες ανακουφιστικές ιδιότητες. Αρκεί να τα τρως φυσικά…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ