Σοκολάτα: Πώς συνδέεται με την υπέρταση

Σε ποιον δεν αρέσει η σοκολάτα. Και φυσικά όλοι έχουμε διαβάσει τις αμέτρητες έρευνες που έχουν αποδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει ιδίως η μαύρη σοκολάτα στην υγεία μας. Τώρα, μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβανόλες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στο να μειωθεί η υπέρταση.

Η υπέρταση είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι φλαβανόλες βρίσκονται επίσης σε μερικά φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, σταφύλια και βατόμουρα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Walden, στη Μινεάπολη των Ηνωμένων Πολιτειών μελέτησαν πάνω από 14.000 άτομα.
Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες:
Στην πρώτη ήταν όσοι κατανάλωναν 1-2 σοκολάτες την εβδομάδα
Στην δεύτερη εκείνοι που κατανάλωναν 3-4 σοκολάτες την εβδομάδα
Στην τρίτη εκείνοι που κατανάλωναν περισσότερες από 4 σοκολάτες την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες κατέγραψαν την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα των συμμετεχόντων σε καθιστή στάση και σε φάση ηρεμίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το να καταναλώνει κανείς πάνω από τέσσερις μπάρες από μαύρη σοκολάτα την εβδομάδα μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση.
Η πίεση του αίματος των συμμετεχόντων μειώθηκε σημαντικά “όταν κατανάλωναν περισσότερη μαύρη σοκολάτα”,

Και δεύτερη έρευνα
Επιπλέον, μια αυστραλιανή μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η μαύρη σοκολάτα μειώνει την αρτηριακή πίεση μετά από ανάλυση 15 προηγούμενων ερευνών.

Η επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Karin Ried, δήλωσε: “Έχουμε διαπιστώσει ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώσει σε μέτριο βαθμό την αρτηριακή πίεση για άτομα με υπέρταση, αλλά όχι για άτομα με φυσιολογική αρτηριακή πίεση”.

Απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, για να διαπιστωθεί εάν η μαύρη σοκολάτα ή ακόμα και τα ροφήματα με κακάο θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε κάποια μακροχρόνια θεραπεία για την υπέρταση.

Οι… προφανείς πιθανές επιπτώσεις
Ο βρετανικός φιλανθρωπικός οργανισμός υγείας Blood Pressure Association ανέφερε, ότι η έρευνα ήταν ενδιαφέρουσα, αλλά απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού, Mike Rich, δήλωσε: “Φυσικά, δεν υπάρχει τίποτα κακό με την περιστασιακή κατανάλωση γλυκών, αλλά η κατανάλωση υπερβολικής σοκολάτας μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Αυτή με την σειρά της θα αυξήσει, αντί να μειώσει, την αρτηριακή πίεση. Οπότε, δεν συνιστούμε σε καμία περίπτωση να αρχίσετε να τρώτε πολλές μαύρες σοκολάτες”.

Η υπέρταση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, νόσων των νεφρών, εγκεφαλικών επεισοδίων και αγγειακής άνοιας. Μόνο μια εξέταση για την πίεση του αίματος αποκαλύπτει εάν κάποιος πάσχει από υπέρταση.

 

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ