Προϋποθέσεις για αποτελεσματική χειμερινή άσκηση


Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να αποθαρρύνουν ακόμα και τους πιο παθιασμένους με τη γυμναστική. Χωρίς κίνητρο, είναι εύκολο να χρησιμοποιήσουμε το χειμώνα ως δικαιολογία. Αλλά δεν χρειάζεται να ακυρώνετε την γυμναστική σας ρουτίνα λόγω του κρύου καιρού· αρκεί να το κάνετε με ασφάλεια.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, η άσκηση στο κρύο δεν είναι μόνο ασφαλής, αλλά μπορεί να προκαλέσει και καύση περισσότερων θερμίδων. Παρακάτω δίνονται τα βασικά μέτρα προστασίας για ασφαλή γυμναστική κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ασφάλεια κατά την άσκηση σε χειμωνιάτικο καιρό

Η γυμναστική στο κρύο είναι ασφαλής σχεδόν για όλους. Όμως, αν εμφανίζετε συγκεκριμένες παθήσεις όπως άσθμα, καρδιακά προβλήματα ή σύνδρομο Raynaud, επικοινωνήστε πρώτα με το γιατρό σας για να συζητήσετε τυχόν περιορισμούς που να σχετίζονται με την πάθηση ή τα φάρμακά σας.

Διαβάστε την πρόγνωση του καιρού

Πριν βάλετε τα αθλητικά σας και βγείτε για τρέξιμο, ελέγξτε τον καιρό. Η θερμοκρασία, ο αέρας και η υγρασία, μαζί με τις ώρες που θα βρίσκεστε έξω, αποτελούν βασικούς παράγοντες σχεδιασμού μιας ασφαλούς χειμερινής άσκησης. Ο άνεμος σε συνδυασμό με το κρύο αποτελούν τους χειρότερους εχθρούς σας, καθώς μαζί μπορούν να διαπεράσουν τα ρούχα σας και να επηρεάσουν τη θερμοκρασία του σώματός σας.

Ντυθείτε καλά

Το να ντυθούμε πολύ ζεστά αποδεικνύεται μεγάλο λάθος όταν γυμναζόμαστε με κρύο καιρό. Η άσκηση παράγει μια αξιοσημείωτη ποσότητα θερμότητας – αρκετή για να σας κάνει να νιώθετε ότι είναι πολύ πιο ζεστά τελικά έξω. Η εξάτμιση όμως του ιδρώτα τραβά τη θερμότητα από το σώμα σας και σας κάνει να ξεπαγιάζετε. Η λύση;

Ντυθείτε σε στρώσεις, τις οποίες μπορείτε να αφαιρείτε όταν αρχίζετε να ιδρώνετε και να ξαναβάζετε όταν το χρειάζεστε. Αρχικά, ντυθείτε με ένα λεπτό στρώμα συνθετικού υλικού, όπως πολυπροπυλένιο, που απορροφά τον ιδρώτα. Αποφύγετε τα βαμβακερά, που μένουν υγροποιημένα πάνω στο δέρμα σας.

Στη συνέχεια, προσθέστε μια στρώση φλις ή μάλλινο. Καλυφθείτε με μια αδιάβροχη λεπτή στρώση που να αναπνέει. Μπορεί να χρειαστεί να πειραματιστείτε για να βρείτε το σωστό συνδυασμό.

Προστατεύστε τα χέρια, πόδια, αυτιά και το κεφάλι σας

Όταν κάνει κρύο, η ροή του αίματος συγκεντρώνεται στο βασικό κορμό του σώματος, αφήνοντας το κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια ευάλωτα στο κρυοπάγημα. Φορέστε ένα λεπτό ζευγάρι γάντια πάνω από ένα χοντρότερο ζευγάρι από φλις ή μαλλί. Φορέστε τα πριν κρυώσουν τα χέρια σας.

Προτιμήστε να αγοράσετε ένα ζευγάρι παπούτσια μισό ή ένα νούμερο μεγαλύτερο ώστε να μπορέσετε να φορέσετε λεπτές ισοθερμικές κάλτσες ή δύο απλά ζευγάρια. Και μην ξεχάσετε ένα σκούφο ή ένα καπέλο για να προστατεύσετε το κεφάλι σας και τα αυτιά σας. Αν το κρύο είναι πολύ, φορέστε κασκόλ και για να καλύψετε και μέρος του προσώπου σας.

Καταναλώστε αρκετά υγρά

Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση, αφού είναι τόσο σημαντικό στον κρύο καιρό, όσο και στο ζεστό. Πιείτε νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική, ακόμα κι αν δεν διψάτε. Μπορεί να αφυδατωθείτε στο κρύο από την εφίδρωση, την αναπνοή και την ξηρή ατμόσφαιρα του χειμώνα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ