Φουμέντο: Η κεφαλονίτικη συνταγή, που καταπολεμά γρίπη, πονόλαιμο, βήχα και δύσπνοια


Φουμέντο θα πει Φωτιά. Στην τοπική διάλεκτο των νησιών του Ιονίου, ήταν η «θεραπεία με εισπνοή ατμών»
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα διαδεδομένη παραδοσιακή θεραπευτική συνταγή της Κεφαλονιάς, που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης.
Το «φουμέντο» καταπολεμά τον βήχα, τον πονόλαιμο, την δύσπνοια και την καταρροή, μέσα σε λίγα λεπτά.
Δείτε τι υλικά χρειάζεστε για να φτιάξετε το Φουμέντο:
– 2 μέρη τσάι του βουνού
– 1 μέρος κονιάκ
– 4-5 κομάτια κανέλα ξύλο
– 2-3 κουταλιές του γλυκού μέλι
Παρασκευή:
Βράζετε το τσάι με την κανέλα κι όταν βράσει καλά και κοχλάσει, το κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το κονιάκ και το μέλι. Οσο ακόμη είναι καφτό, βάζετε μία πετσέτα πάνω από το κεφάλι σας και κάνετε βαθιές εισπνοές. Στη συνέχεια, όσο ακόμη είναι ζεστό το ρόφημα, το πίνετε.
Εναλλακτικό φουμέντο – παλιότερη συνταγή
Παλιά, βράζανε νερό σε μία λαβέντζα, και ρίχνανε μέσα αγιασμό, φύλλα διάφνης και μηλοβαγιά. Ύστερα κουκουλώνανε το κεφάλι τους με μία κακούλα και σκύβανε πάνω από τη λαβέντζα και κάνανε εισπνοές.
Είναι εκπληκτικό πώς θα νιώσετε μέσα σε λίγα λεπτά. Το αναπνευστικό σας σύστημα θα σας ευχαριστεί!

Υπάρχει και μια εναλλακτική για τους πιο τολμηρούς… ή πιο ταλαιπωρημένους. Αντί για κονιάκ μπορείτε να προσθέσετε βότκα.

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε φασκόμηλο, φύλλα δάφνης και λεμόνι. Εξαιρετικό άρωμα και ισχυρά αντι-μικροβιακόςκαι αντι-ιικός είναι και ο αστεροειδής γλυκάνισος.

Ενίοτε απλώς ζεσταίνεις ένα ποτηράκι καλό κρασί και το πίνεις ως φάρμακο!

Πως το λένε στο εξωτερικό;
Στην Σκανδιναβία το ονομάζουν Clerk. Στην Γερμανία gluhwein. Και τα δύο είναι ζεστό κρασί με διάφορα μπαχαρικά (κανέλλα, τζίντζερ, γαρύφαλλο, καρδαμο,κ.α) και φρούτα (πορτοκάλι, ρόδι).

Οι χώρες οι οποίες συνηθίζουν να σερβίρουν αυτό το εξαιρετικό ποτό δεν είναι φυσικά τυχαίες. Οι θερμοκρασίες είναι αρκετά χαμηλές. Οπότε δρα πάντα ενάντια των ιών της γρίπης.

Ξεχάστε φάρμακα και χημικές παρενέργειες και αφήστε την φύση να κάνει την δουλειά της. Έχουμε ξαναπεί ότι είναι πιο σοφή από όλους μας! Εμπιστευτείτε την..


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ