Πώς μπορεί η κλιματική αλλαγή να επηρεάσει το φύλο των μωρών που γεννιούνται

Ενώ το θέμα της κλιματικής αλλαγής αποτελεί πάντα είδηση, για το αυτονόητο, μια νέα μελέτη από το M&K Health Institute στο Hyogo της Ιαπωνίας, έρχεται να ρίξει φως σε μια σχεδόν άγνωστη συνέπεια του φαινομένου.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τις ετήσιες και μηνιαίες μέσες διαφορές θερμοκρασίας μεταξύ 1968 και 2012 στην Ιαπωνία και ανακάλυψαν ότι η κλιματική αλλαγή ενδέχεται να επηρέασε την αναλογία των αγοριών με τα κορίτσια που γεννήθηκαν εκείνη την περίοδο. Αν και ο δημιουργός της μελέτης, Dr. Misao Fukuda, δεν έχει καταλήξει ένα ισχυρό λόγο για αυτή την τάση, η έρευνά του επιβεβαιώνει ότι καθώς η θερμοκρασία της Γης συνεχίζει να παρουσιάζει διακυμάνσεις και αυξητικές τάσεις, ο ρυθμός σύλληψης των αγοριών αυξάνεται παράλληλα.

Σε ένα email που έστειλε ο επιστήμονας στο CNN, εξήγησε ότι οι «λεπτές μεταβολές στις αναλογίες φύλου» μπορεί να έχουν σχέση με το πόσο ευάλωτα είναι τα σπερματοζωάρια Υ και τα αρσενικά έμβρυα ενώ βρίσκονται στη μήτρα.

Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Dr. Fukuda και η ομάδα του υπολόγισαν πώς το περιβαλλοντικό άγχος μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού. Μόλις πέρυσι δημοσίευσαν μια μελέτη που αναλύει πώς οι περιβαλλοντικοί παράγοντες – όπως οι σεισμοί και οι πυρηνικές καταστροφές – επιδρούν στις μητέρες που θα γεννήσουν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των αγοριών που γεννήθηκαν, μειώθηκε κατά 6 έως 14% από το προηγούμενο έτος, όταν παρουσιάστηκαν στρεσογόνοι παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Ray Catalano, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ, η θερμοκρασία παίζει επίσης ρόλο στο φύλο του παιδιού και στο συνολικό ποσοστό επιβίωσης της κύησης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης των μωρών που γεννήθηκαν στις σκανδιναβικές χώρες μεταξύ 1878 και 1914, διαπιστώθηκε ότι η αναλογία του φύλου είναι κατά μέσο όρο 103 έως 106 αρσενικά που γεννήθηκαν, για κάθε 100 θηλυκά. Κατά την ίδια χρονική περίοδο, ο Catalano ανακάλυψε ότι περισσότερα αρσενικά μωρά γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών με θερμότερο καιρό.

Όσο για τα ψυχρότερα χρόνια; Η ομάδα του κατέγραψε λιγότερες γεννήσεις αγοριών. Συνολικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η θερμοκρασία του περιβάλλοντος επηρεάζει τα χαρακτηριστικά των ανθρώπινων πληθυσμών, καθώς και τις κυήσεις, κάτι που μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε για την επίδραση του κλίματος στην ανθρωπότητα».

Ο Catalano επισήμανε επίσης ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν σημαίνει μόνο ότι η θερμοκρασία απλά αυξάνεται. Αντίθετα, θα γίνει πολύ λιγότερο προβλέψιμη. «Θα έχουμε μεγαλύτερες διακυμάνσεις θερμοκρασιών με υψηλότερα υψηλά, χαμηλότερα χαμηλά και ταχύτερες ταλαντώσεις μεταξύ των δύο άκρων», είπε.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here