Πέθανε η γυναίκα-σύμβολο της ιδέας δωρεάς οργάνων Ζωή Κωσταρίδη

11/02/2019 11:47

Πέθανε η Ζωή Κωσταρίδη, μία Ελληνίδα σύμβολο στο χώρο των μεταμοσχεύσεων από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις στα ιατρικά χρονικά, η οποία ενώ ζούσε με τη καρδιά 17χρονου δότη από το 2004 κατάφερε να φέρει στον κόσμο ένα αγοράκι το 2011.

Η Ζωή Κωσταρίδη για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της για το δώρο ζωής που δέχθηκε από το 17χρονο παιδί που έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, έδωσε στο αγοράκι της το όνομα του και αφιέρωσε τη ζωή της στη διάδοση της δωρεάς οργάνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά ιατρικά χρονικά όπου όλη η διαδικασία μεταμόσχευση καρδιάς, κύηση και τοκετός, έγινε στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη ήταν η συγκίνηση, στην ανάρτηση που έκανε με την είδηση του θανάτου της, ο προσωπικός της φίλος Πέτρος Κακολύρης, ο οποίος στην προσωπική του σελίδα γράφει:

«Η Ζωή Κωσταρίδη, ο υπέροχος αυτός άνθρωπος δεν είναι πια μαζί μας. Το μεγάλο δώρο που της δόθηκε από την κοινωνία και την επιστήμη και η ίδια το κατέκτησε επάξια, της το αφαίρεσε η ασθένεια της εποχής. Δεν υπάρχουν δίκαιοι θάνατοι, όμως αυτό της Ζωής είναι πέρα για πέρα άδικος.

Η Ζωή ήταν ένα υπόδειγμα, ήθους, καλλιέργειας, προσφοράς και δύναμης. Μετά τη μεταμόσχευση, έφερε στη ζωή το πολύτιμο αγόρι της τον Αργύρη (το όνομα του δότη), η πρώτη Ελληνίδα που το τόλμησε… Η Ζωή είχε όλα τα «προσόντα» να είναι ένα νούμερο της τηλεόρασης. Το αντιμετώπισε πάντα με τη δέουσα διακριτικότητα και σεβασμό στο μεγάλο δώρο που έχουμε δεχτεί (εμείς οι μεταμοσχευμένοι).

Της οφείλουμε πολλά για τα μαθήματα ζωής που μας παρέδωσε. Θα τη θυμόμαστε πάντα για τη δύναμη και την καλλιέργεια της ψυχής της. Ζωή μας δεν ξέρω αν έχει νόημα αλλά σ’ ευχαριστούμε για όλα και σ’ αγαπάμε πολύ. Για άντρα της Ηλία και τον μονάκριβο Αργύρη δεν υπάρχουν λόγια. Να είναι περήφανοι όμως που γνώρισαν και είχαν δίπλα τους αυτή την υπέροχη γυναίκα».

ΠηγήΣΧΟΛΙΑ

Ο παρών ιστότοπος δεν είναι υπεύθυνος για τα σχόλια των αναγνωστών

Μπορείτε να εγγραφείτε στην παρακολούθηση των σχολίων και των ανανεώσεων του άρθρου από το σύνδεσμο στο τέλος της ανάρτησης