Στάζει ο θερμοσίφωνας; Το πρώτο που θα κάνετε είναι αυτό


Στάζει ο θερμοσίφωνας και έχετε πανικοβληθεί; Μην το κάνετε αυτό στον εαυτό σας! Πάρτε μια βαθιά ανάσα και συνεχίστε το διάβασμα παρακάτω. Σας έχουμε τη λύση!

Αν παρατηρήσατε πως ο θερμοσίφωνάς σας στάζει, μην σας πιάνει κατευθείαν ταχυπαλμία. Δεν είναι απαραίτητη ένδειξη πως κάτι σοβαρό συμβαίνει.

1. Ξεκινήστε κλείνοντας κατευθείαν τον διακόπτη παροχής νερού στον θερμοσίφωνά σας. Οι περισσότεροι θερμοσίφωνες που υπάρχουν στα σπίτια στην Ελλάδα είναι ηλεκτρικοί και ως γνωστόν νερό και ηλεκτρισμός είναι ένας πολύ επικίνδυνος συνδυασμός. Γι’αυτό μην παραμελήσετε σε καμία περίπτωση να κλείσετε την παροχή νερού. Αν ο θερμοσίφωνας σας έχει και αυτός κάποια βαλβίδα on/off βάλτε την στο off.

2. Στη συνέχεια τσεκάρετε καλά τον θερμοσίφωνα γύρω-γύρω για να εντοπίσετε από πού στάζει. Ελέγξτε πολύ προσεκτικά τον θερμαντήρα νερού, τις βαλβίδες, τους σωλήνες και την ίδια τη δεξαμενή για να εντοπίσετε πού υπάρχει διαρροή. Ένας τέτοιος έλεγχος θα βοηθήσει πολύ ώστε να ξέρετε τι θα πείτε στον υδραυλικό σας αν τελικά χρειαστεί να τον καλέσετε.

Tip: Προσέξτε να μην βάλετε το χέρι σας στον θερμοσίφωνα και στο σημείο που στάζει γιατί η θερμοκρασία του νερού είναι τόσο υψηλή που θα σας δημιουργήσει έγκαυμα.

3. Πάρτε μια πετσέτα και σκουπίστε τις σταγόνες που έχουν στάξει.

4. Ελέγξτε κάθε 2-3 ώρες αν στάζει ο θερμοσίφωνας στο ίδιο σημείο.

5. Αν δεν παρατηρήσετε άλλες σταγόνες τότε το πιο πιθανόν είναι να μην υπάρχει πρόβλημα και ίσως το νερό που είχατε δει προηγουμένως να έχει στάξει από κάποιον άλλο σωλήνα.

6. Αν εξακολουθεί να υπάρχει διαρροή, κλείστε τον διακόπτη παροχής νερού σε όλο το σπίτι και καλέστε κάποιον υδραυλικό.

Προσοχή: Μην προσπαθήσετε να επιδιορθώσετε μόνοι σας το πρόβλημα γιατί ακόμα και λίγες σταγόνες νερού μπορεί να είναι ένδειξη σοβαρού προβλήματος. Μια λάθος επιδιόρθωση μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πλημμύρα.

Το σφίξιμο μιας λάθος βαλβίδας μπορεί επίσης να δημιουργήσει πρόβλημα. Για παράδειγμα, υπάρχει μια βαλβίδα που βρίσκεται στην κορυφή του θερμαντήρα νερού και συνδέεται σε ένα σωλήνα που τρέχει κάτω από την πλευρά της δεξαμενής.

Αυτή η βαλβίδα δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά βιδωμένη γιατί το νερό διαστέλλεται όταν θερμαίνεται και η δεξαμενή του νερού μπορεί να εκραγεί εάν η βαλβίδα εκτόνωσης της πίεσης είναι πολύ σφιχτή. Γι’αυτό πριν κάνετε οποιαδήποτε κίνηση καλέστε κάποιον ειδικό.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ