Ρωσία: Ασκήσεις αεράμυνας κατά cruise που εκτοξεύονται από την θάλασσα

Σημαντικά μαθήματα απεκόμισαν οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις από την συμμετοχή τους τον πόλεμο της Συρίας τα οποία σταδιακά μεταφέρονται στο πρόγραμμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους.

Πιο συγκεκριμένα οι πρόσφατες επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με πυραύλους cruise κατα στόχων στην Συρία αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης των Ρώσων, οι οποίοι έχουν αναπτύξει στις ακτές της Συρίας μια πυροβολαρχία του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 Triumf και επάκτιες πυροβολαρχίες πυραύλων τύπου K-300P Bastion-P (NATO: SS-C-5 Stooge) εξοπλισμένες με πυραύλους cruise P-800 Oniks.

Σύμφωνα με τους Ρώσους οι πυραυλικές επιθέσεις της Δύσης στη Συρία αποτελούν μια νέα διάσταση για τον τομέα της αεράμυνας, η οποία θα πρέπει να μελετηθεί και να αναλυθεί καθότι οι επιθέσεις πυραύλων από πλοία επιφανείας ή υποβρύχια αποτελούν και θα αποτελέσουν βασικό στοιχείο στις μελλοντικές συγκρούσεις οπότε οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις αεράμυνας θα πρέπει να εκπαιδευτούν για τέτοιου είδους σενάρια.

Με βάση αυτά τα δεδομένα το Ρωσικό Ναυτικό και οι δυνάμεις αεράμυνας πραγματοποίησαν μία άσκηση αεράμυνας κατά πυραύλων cruise που εκτοξεύονται από υποβρύχια. Η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην Άπω Ανατολή ανοικτά της χερσονήσου Καμτσάκα και σε αυτή συμμετείχαν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο K-150 Tomsk το οποίο εξαπέλυσε πυραύλους τύπου P-700 Granit (ΝΑΤΟ: SS-N-19 Shipwreck) τους οποίους αναχαίτισε το αντιαεροπορικό σύστημα S-400 Triumf.

Ο πύραυλος P-700 Granit θεωρείται από τους πλέον δύσκολος αντίπαλος για ένα σύστημα αεράμυνας καθότι ο συγκεκριμένος πύραυλος ίπταται με υπερηχητική ταχύτητα (Mach 1,6-2,5) ακολουθεί μεταβαλλόμενη πορεία προς το στόχο, διαθέτει το σύστημα παρεμβολών Kvartz μπορεί να εξαπολύσει αντίμετρα, προκαλώντας σύγχυση στα συστήματα αεράμυνας του αντιπάλου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος πύραυλος είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρησιμοποιείται κατά κόρον σε ασκήσεις όπως αυτή που αναφέρθηκε συμβάλλοντας στην βελτίωση των τεχνικών και των ικανοτήτων των ρωσικών αντιαεροπορικών δυνάμεων.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here