Πώς θα εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής


Σχεδόν όλοι βιώνουμε άγχος και στρες. Ποιος μπορεί να μας κατηγορήσει με τις δύσκολες συνθήκες εργασίας; Tη συνεχή σύνδεση στα κοινωνικά δίκτυα μέσω των smartphones και τον 24ωρο καταιγισμό των ειδήσεων; Το πώς προσεγγίζεις τις καταστάσεις γύρω σου επηρεάζει τον τρόπο που τις βιώνεις. Και το κατά πόσο βλέπεις τη φωτεινή πλευρά της ζωής.

Πιο απλά: ο τρόπος που σκέφτεσαι, επηρεάζει άμεσα τον τρόπο που αισθάνεσαι.

Ευτυχώς, ο εγκέφαλος έχει την ικανότητα μετασχηματισμού. Mε νοητικές πράξεις, που λειτουργούν για την αναδημιουργία παλιών, μη χρήσιμων δομών και διαδικασιών σκέψης. Μια επαναλαμβανόμενη θετική ψυχική δραστηριότητα, δημιουργεί αλλαγές με διάρκεια στην αρχιτεκτονική του εγκεφάλου σου. Για παράδειγμα, ο καθημερινός διαλογισμός ή όταν αισθάνεσαι ευγνωμοσύνη για όσα έχεις. Αυτό το φαινόμενο είναι γνωστό ως νευροπλαστικότητα. Υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλός σου είναι ο ιδανικός καμβάς για την προοπτική μετακίνησης προς μια θετική ψυχική στάση. Απομακρύνοντας τον εαυτό σου από την αρνητικότητα.

Τι σημαίνει να έχεις μια θετική ψυχική στάση και να βλέπεις τη φωτεινή πλευρά;
Μια θετική στάση έχει πολύ να κάνει με το πώς βλέπεις τον κόσμο. Να έχεις, δηλαδή, μια αισιόδοξη οπτική που ενσωματώνει την καλοσύνη και την ευγνωμοσύνη. Την εσκεμμένη επιλογή να αγκαλιάσεις τη ζωή και όλα όσα έρχονται μαζί της.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι προσέγγισης μιας κατάστασης. Η θετική στάση σε βοηθά να εστιάσεις στον χρυσό και να φιλτράρεις τα σκουπίδια. Αυτό ισχύει και για επώδυνες εμπειρίες, όπως το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης ή μια πραγματικά χαμένη ευκαιρία.

Εάν φτάσεις σε αυτήν την zen κατάσταση ευελιξίας και ηρεμίας, δεν απαιτείται να βλέπεις τον κόσμο ως τέλεια πηγή ευτυχίας και χαράς. Η καλλιέργεια αυτού του συναισθήματος, η θετική ψυχική συμπεριφορά δεν σημαίνει να είσαι χαρούμενη όλη την ώρα. Σημαίνει ότι έχεις ανθεκτικότητα και συναισθηματική ισορροπία, ώστε να επανέρχεσαι μετά από αποτυχίες και προκλήσεις.

Για να καλλιεργήσεις μια θετική νοητική στάση, ακολούθησε αυτές τις τέσσερις στρατηγικές. Θα σε βοηθήσουν να κινητοποιήσεις τα νευρωνικά σου δίκτυα. Να βρεις το δικό σου μικρό κομμάτι ευδαιμονίας. Να απελευθερώσεις τη χαρά σου.

1. Σπάσε τον κύκλο της αρνητικότητας, για να μειώσεις τις επιπτώσεις που έχουν οι σκέψεις στη διάθεση και τη συμπεριφορά σου
Μη προσπαθείς να διώξεις εντελώς τις αρνητικές σκέψεις. Ας είμαστε ρεαλιστές, αυτό δεν είναι ένας εφικτός στόχος. Δοκίμασε να τις κάνεις λιγότερο σημαντικές και λιγότερο επιζήμιες. Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσεις τη διαφορά μεταξύ των συναισθημάτων και των γεγονότων. Είναι εύκολο να αισθάνεσαι γεμάτη από αρνητικές σκέψεις. Αυτό μπορεί να τους επιτρέψει να φαίνονται σαν πραγματικότητα. Όταν, όμως, αναρωτηθείς αν η αρνητικότητα βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα θα εκπλαγείς. Θα συνειδητοποιήσεις ότι είναι περισσότερο αίσθημα παρά γεγονός.

Κάνε εξάσκηση. Διαχώρισε την αντανακλαστική σου αντίδραση σε μια κατάσταση (για παράδειγμα, την απώλεια της δουλειάς σου) από τις πραγματικές συνέπειες που έχει στη ζωή σου (δεν σε εξυπηρετούσε πλέον και τώρα έχεις την ευκαιρία να βρεις κάτι που σου ταιριάζει πολύ καλύτερα).

2. Δοκίμασε το διαλογισμό ως μέσο βελτίωσης της διάθεσής σου και επαναπρογραμματισμού του συναισθήματός σου
Ο διαλογισμός έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει αισιοδοξία και ευτυχία. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Happiness Studies το 2016 έδειξε ότι μόλις 10 ημέρες «άδειασμα» του μυαλού με τη χρήση διαλογισμού αυξάνει τη θετικότητα.

Επιπλέον, σε άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Personality and Social Psychology, τα οφέλη της θετικής σκέψης, ως αποτέλεσμα του διαλογισμού, οδηγούν στη μεταμόρφωση και άλλων πτυχών της ζωής σου, όπως τη σωματική υγεία. Προκαλούν, επίσης, αυξημένη ικανοποίηση από τη ζωή και μειώνουν τη θλίψη.

3. Θυμήσου ότι ακόμη και εκείνοι που σκέφτονται μονίμως αρνητικά, μπορούν να εκπαιδεύσουν τον εγκέφαλό τους
Μπορείς να εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να σκέφτεται θετικά μέσα από μια ποικιλία διαφορετικών παρεμβάσεων. Θυμήσου τη νευροπλαστικότητα. Ακόμα κι αν οι φίλοι σου σε αποκαλούν αρνητική λόγω της κλίσης σου προς την απαισιοδοξία. Ο εγκέφαλός σου έχει την ισχυρή δυνατότητα να αναδιοργανωθεί, ώστε να αρχίσεις να προσεγγίζεις τη ζωή με μια πιο θετική στάση.

4. Βρες τι δουλεύει για εσένα και εφάρμοσέ το με συνέπεια
Τώρα ξέρεις ότι το μυαλό σου είναι εύπλαστο και ικανό να κάνει διανοητικές μετατοπίσεις. Πώς, όμως, θα καταφέρεις να «γυρίσεις τον διακόπτη»; Τρεις είναι οι λέξεις: χρόνος, υπομονή και συνέπεια. Χρειάστηκαν χρόνια επαναλαμβανόμενης πνευματικής δραστηριότητας, για να αναπτύξεις την τρέχουσα νοοτροπία σου. Θα χρειαστεί χρόνος, για να αλλάξεις τα πράγματα. Αντί να βλέπεις αυτό ως εμπόδιο στην θετικότητα, προσπάθησε να το δεις ως μια ευκαιρία. Έτσι θα αναπτύξεις υγιείς συνήθειες που θα είναι επωφελείς.

Το πιο σημαντικό είναι να βρεις μια βιώσιμη δραστηριότητα για σένα. Η συνέπεια είναι το κλειδί. Είτε πρόκειται για διαλογισμό, άσκηση ή να κρατάς θετικές σκέψεις στο μυαλό για μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά που προκύπτουν. Βρες τι δουλεύει και αφοσιώσου!

Είναι εφικτό να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου να εστιάζει στην φωτεινή πλευρά ακόμη και των πιο σκοτεινών σκέψεων. Μια τέτοια αλλαγή ίσως απαιτεί προσπάθεια. Ωστόσο, σε αποζημιώνει με μια αναζωογονητική, ελπιδοφόρα και χαρούμενη εικόνα της ζωής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ