Αλλεργία στο σπέρμα: Πώς εκδηλώνεται στις γυναίκες – Γιατί κινδυνεύουν και οι άνδρες;


H αλλεργία στο σπέρμα – αλλιώς γνωστή ως ανθρώπινη υπερευαισθησία στο σπερματικό πλάσμα (HSP) – είναι μια αλλεργική αντίδραση στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σπέρμα των περισσότερων ανδρών.

Πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση που «πλήττει» κυρίως τις γυναίκες, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το πώς επηρεάζονται οι άνδρες από αυτό. Πάντως, μελέτες έχουν δείξει ότι είναι πιθανό και άνδρες να είναι αλλεργικοί στο σπέρμα τους, οπότε όταν αυτό συμβαίνει είναι γνωστό ως «μετα-οργασμικό σύνδρομο».

Ποια είναι τα συμπτώματα

Μπορείς να καταλάβεις ότι είσαι αλλεργική στο σπέρμα, εφόσον έχεις παρατηρήσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πάνω σου μετά την έκθεση στο σπέρμα.

Κοκκινίλα
Κάψιμο
Πρήξιμο
Πόνος
Κνίδωση
Φαγούρα

Στη γυναίκα τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως στην περιοχή του αιδοίου ή μέσα στην είσοδο του κόλπου. Στους άνδρες εμφανίζεται στο «πετσάκι» ή στην περιοχή γύρω από τα γεννητικά όργανα.

Γενικότερα, η αλλεργία αυτή μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε σημείο του σώματος που έρχεται σε επαφή με το σπέρμα.

Μιλάμε για:

Χέρια
Στόμα
Στήθος
Πρωκτός

Οι αλλεργικές αντιδράσεις στο σπέρμα είναι συχνά τοπικές, όμως αρκετοί άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν συμπτώματα σε ολόκληρο το σώμα τους, όπως είναι έντονη ζέστη, κόπωση και αίσθηση σαν να έχει γρίπη αμέσως μετά την εκσπερμάτωση.

Συνήθως, τα συμπτώματα ξεκινούν μέσα σε 20 με 30 λεπτά μετά την έκθεση στο σπέρμα. Μπορεί να κρατήσουν από λίγες ώρες μέχρι κάμποσες μέρες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Πιο σοβαρές συνέπειες
Σε σοβαρές περιπτώσεις η έκθεση στο σπέρμα μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία. Τα συμπτώματά της συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά μετά την έκθεση και απαιτεί άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Δυσκολία στην αναπνοή
Συριγμός
Πρησμένη γλώσσα και λαιμός
Ταχυπαλμίες
Ζαλάδες και λιποθυμίες
Ναυτία
Εμετός
Διάρροια

Η αιτία της αλλεργίας στο σπέρμα

Η αλλεργία στο σπέρμα προκαλείται κυρίως από τις πρωτεΐνες που βρίσκονται σε αυτό. Εκτός από το να κάνεις απροφύλαχτο σεξ, δεν υπάρχει κάποιος άλλος παράγοντας που να ευνοεί την αλλεργία στο σπέρμα.

Είναι, επίσης, πολύ πιθανό η αλλεργία στο σπέρμα να εμφανιστεί στις γυναίκες που δεν είχαν προηγουμένως συμπτώματα, ύστερα από την έκθεση σε σπερματικά υγρά. Επίσης, μπορεί να έχεις τα συμπτώματα με έναν σύντροφο, αλλά όχι με κάποιον άλλον.

Μολονότι η αλλεργία στο σπέρμα μπορεί να αναπτυχθούν ανά πάσα στιγμή, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι τα συμπτώματά τους στην αλλεργία στο σπέρμα εμφανίστηκαν νωρίς στη δεκαετία των 30. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις γυναίκες είχαν συχνές κολπίτιδες πριν τους εκδηλωθεί η αλλεργία στο σπέρμα.

 

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Εάν έχεις παρατηρήσει ασυνήθιστα συμπτώματα ύστερα από την έκθεσή σου με σπερματικά υγρά καλό θα είναι να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Μην διστάζεις να μιλήσεις με ειλικρίνεια για αυτό, ώστε ο γιατρός συ να σε κατευθύνει αναλόγως…

Λόγω του ότι είναι ελάχιστες οι έρευνες αναφορικά με την αλλεργία στο σπέρμα είναι πολύ πιθανό να υπάρξει λάθος διάγνωση, όπως κάποιοι ΣΜΝ, χρόνια κολπίτιδα, μυκητίαση κλπ.

Πώς αντιμετωπίζεται;
Η βασική λύση είναι να φοράς προφυλακτικό σε κάθε ερωτική σου επαφή. Για τους άνδρες θα πρέπει να φοράνε προφυλακτικό ακόμα κι όταν αυνανίζονται, όμως και πάλι μπορεί να έρθουν σε επαφή με αυτό.

Επίσης, εάν κι εφόσον δεν θέλεις να βάλεις προφυλακτικό θα πρέπει να λαμβάνεις αντιισταμινικά, κατόπιν φυσικά εντολής του γιατρού σου.

Επίσης, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν είναι κληρονομικό.

Πάντως, εάν και εφόσον δεν την φροντίσει ιατρικά, η αλλεργία στο σπέρμα μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της σεξουαλικής σου ζωής.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ