9ος μήνας εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε


Το μοναδικό ταξίδι στην εγκυμοσύνη φτάνει στο τέλος του και πλέον σύντομα θα ξεκινήσει μια νέα, υπέροχη διαδρομή, αυτή της μητρότητας!

Τι να περιμένετε από τον 9ο μήνα; Πώς αναπτύσσεται το μωράκι σας και ποια συμπτώματα θα νιώθετε εσείς;

38η εβδομάδα:

Τα μαλλιά του μωρού σας μπορεί να έχουν φτάσει και τα 2 εκατοστά. Το λευκωπό τρίχωμα που έχουν στο σώμα τους τα πρόωρα νεογνά έχει αρχίσει να εξαφανίζεται σε αυτή την εβδομάδα.

Το μωρό σας ζυγίζει πλέον περίπου 3 κιλά.

Ο τοκετός μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή από εδώ και πέρα, για αυτό να είτε προετοιμασμένη και να έχετε μία αλλαξιά ρούχα πάντα πακεταρισμένη για τη μεταφορά σας στο μαιευτήριο.

Συμπτώματα​

Είναι πιθανό να έχετε ακόμα συστολές Braxton Hicks, ​δυσκολίες στον ύπνο και κολπικές εκκρίσεις. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και δεν προμηνύουν από μόνα τους σε καμία περίπτωση δυσμενή εξέλιξη της κύησης ή του τοκετού.

Μπορεί να δείτε ένα συμπαγές κομμάτι βλέννας με προσμίξεις αίματος. Είναι κάτι πολύ φυσιολογικό, όταν το αίμα δεν εξακολουθεί να ρέει και αποτελεί σημείο επικείμενης έναρξης του τοκετού.

39η εβδομάδα:

Ο εγκέφαλος του μωρού σας συνεχίζει να αναπτύσσεται καθώς το μωρό σας γίνεται όλο και πιο έξυπνο κάθε εβδομάδα που περνάει! Έχετε αρχίσει να γίνεστε ανυπόμονη και δε βλέπετε την ώρα να γεννήσετε. Οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο μέσα στην εβδομάδα είναι πλέον πολύ μεγάλες.

Συμπτώματα

Ψευδή σημάδια τοκετού. Μπορεί να νιώθετε πονάκια στην κοιλιά σας, τα οποία όμως καταπραΰνονται με την αλλαγή θέσης. Εάν αυτά δεν αρχίζουν να εμφανίζονται ψηλά στη μήτρα σας, το πιο πιθανό είναι να μην ξεκινάει ο τοκετός ακόμα.

Εάν σπάσουν τα νερά ενημερώστε άμεσα το γιατρό σας και μεταβείτε στο μαιευτήριο που έχετε προγραμματίσει να γεννήσετε. Αν είναι το δεύτερο μωράκι σας, τότε φροντίστε να κινηθείτε γρήγορα (αλλά πάντα με ασφάλεια) γιατί θα εκπλαγείτε με το πόσο πιο γρήγορα θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτή τη φορά!

40η εβδομάδα:

Τα μαλλιά και τα νύχια του μωρού σας εξακολουθούν να μεγαλώνουν. Ο εγκέφαλος του εξακολουθεί να αναπτύσσεται όπως θα συνεχίσει εξάλλου και μετά τον τοκετό. Οι πνεύμονές του ωριμάζουν ακόμα περισσότερο.

Αυτή είναι η τελευταία σας εβδομάδα και η πιθανή ημερομηνία τοκετού που σας είχε γνωστοποιηθεί από το πρώτο κιόλας τρίμηνο είναι η τελευταία ημέρα της εβδομάδας που διανύετε.

Συμπτώματα

Οι κράμπες στα πόδια, η πίεση στη λεκάνη και ​η κούραση έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έκδηλες. Ίσως νιώθετε αγωνία. Μην ξεχνάτε πως όλα αυτά θα αποτελούν παρελθόν σε λίγες ημέρες!

41η εβδομάδα:

Εφόσον δεν έχετε ακόμα γεννήσει, ο γυναικολόγος σας είναι πιθανό να σας συστήσει να πραγματοποιήσετε φαρμακευτική πρόκληση τοκετού.

Το μωρό σας μεγαλώνει ακόμα περισσότερο σε μέγεθος και όταν θα βγει θα είναι πιο δραστήριο και πιο βαρύ από τα νεογνά που γεννιούνται τις προηγούμενες εβδομάδες.

Συμπτώματα

Η πίεση στη λεκάνη είναι πιο έκδηλη πλέον. Μπορεί να έχετε δυσκολία στον ύπνο λόγω της αγωνίας που νιώθετε. Οι συστολές είναι αρκετά πιο συχνές από ό,τι πριν.

Βασίλειος Περγιαλιώτης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ