Ποιο είναι το ιδανικό χρώμα για κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας;


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα χρώματα σχετίζονται με τη διάθεση και τα συναισθήματά μας· συνδέουμε το κόκκινο με το πάθος, το πράσινο με τη γαλήνη και το κίτρινο με τη χαρά. Ωστόσο, έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς τα χρώματα που βάφετε τα διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού σας επηρεάζουν τη διάθεσή σας και τι δείχνουν για τον χαρακτήρα σας; Ή έχετε σκεφτεί ποτέ ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μια συγκεκριμένη διάθεση σε ένα δωμάτιο με βάση το χρώμα που θα επιλέξετε;

Τα χρώματα και η σημασία τους

Κόκκινο
Όπως προαναφέρθηκε, το κόκκινο σχετίζεται με το πάθος και την ενέργεια. Ορισμένες φορές, συμβολίζει και το θυμό, άλλες φορές τον πόθο, ακόμα και τον κίνδυνο. Όμως, το κόκκινο κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο κοινωνικοί και δραστήριοι, οπότε είναι το τέλειο χρώμα για το χώρο όπου γευματίζουμε ή για τα δωμάτια του σπιτιού που συνήθως καλούμε τους επισκέπτες μας.

Πορτοκαλί
Είναι το χρώμα του ρομαντικού ηλιοβασιλέματος. Το πορτοκαλί συμβολίζει την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η χαλαρωτική του επίδραση δείχνει ότι αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για το υπνοδωμάτιό μας, εκεί όπου είναι σημαντικό να νιώθουμε χαλάρωση και ασφάλεια, ώστε να απολαύσουμε έναν ξεκούραστο ύπνο.

Κίτρινο
Συσχετίζουμε το κίτρινο με τον φωτεινό μεσημεριανό ήλιο, οπότε συμβολίζει την ενέργεια και την ευτυχία. Καθώς πρόκειται για ένα «ζωηρό» χρώμα, ταιριάζει κυρίως στην κουζίνα και στο καθιστικό, εκεί που συνήθως μαζεύεται η οικογένεια τις πιο παραγωγικές και έντονες ώρες της ημέρας.

Πράσινο
Το πράσινο μας κάνει αμέσως να σκεφτούμε τη φύση. Αναπαριστά τα φρέσκα πράσινα φύλλα και το μυρωδάτο γρασίδι του κήπου. Είναι ένα αναζωογονητικό, αλλά και χαλαρωτικό χρώμα και συχνά χρησιμοποιείται για να φέρει γαλήνη και ηρεμία. Επομένως, αποτελεί εξαιρετικό χρώμα για υπονοδωμάτια και μπορεί να ταιριάξει και στο καθιστικό, αν συνδυαστεί με ένα πιο απαλό χρώμα.

Μπλε
Συνήθως σκεφτόμαστε το νερό όταν βλέπουμε το χρώμα του μπλε, οπότε αυτό που εκπέμπει είναι κυρίως χαλάρωση, αφού μας κάνει να φανταζόμαστε τη θάλασσα. Το μπλε θεωρείται ότι ενισχύει τη δημιουργική σκέψη, οπότε είναι κατάλληλο για δωμάτια μελέτης ή γραφεία, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε δωμάτια στα οποία θέλουμε να ενεργοποιήσουμε μια ενέργεια χαλάρωσης. Ωστόσο, ίσως μας φανεί λίγο ψυχρό ως χρώμα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να μην το χρησιμοποιούμε πολύ σε υπνοδωμάτια και καθιστικά, εκεί δηλαδή που θέλουμε να νιώθουμε ζεστασιά και άνεση.

Ροζ
Το έντονο ροζ εκπέμπει ζέστη και πάθος, ενώ το απαλό ροζ είναι πιο χαλαρωτικό, γενικά όμως όλες οι αποχρώσεις του συμβολίζουν την αγάπη. Αποτελεί εξαιρετική επιλογή για το υπνοδωμάτιο, ειδικά αν θέλετε να δώσετε μια πιο θηλυκή νότα. Οπότε ίσως δεν είναι το κατάλληλο χρώμα αν στοχεύετε σε κάτι πιο ουδέτερο όσον αφορά στο φύλο.

Μαύρο
Αν και το μαύρο συσχετίζεται συχνά με το θάνατο, αναπαριστά επίσης την εκκεντρικότητα και την ένταση όταν χρησιμοποιείται στο σπίτι. Καθώς δεν αντανακλά καθόλου φως, μπορεί να κάνει ένα δωμάτιο να μοιάζει μικρότερο και σκοτεινότερο, οπότε αν χρησιμοποιηθεί σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να δημιουργήσει μουντή ατμόσφαιρα. Χρησιμοποιήστε το με μέτρο για να δώσετε ιδιαίτερο στυλ στο καθιστικό ή ακόμα και στο υπνοδωμάτιο.

Καφέ
Όπως το πράσινο, έτσι και το καφέ συχνά συμβολίζει τη γη και τη φύση, αλλά καθώς είναι ένα σχετικά ουδέτερο χρώμα, δεν δημιουργεί έντονα συναισθήματα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ένα καθόλου αρνητικό χαρακτηριστικό· αναπαριστά την σταθερότητα και μπορεί να μας δημιουργήσει χαλάρωση και γαλήνη. Έτσι, μπορείτε να το προσθέσετε στα δωμάτια που έχετε επιλέξει να ξεκουράζεστε.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ