Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να σταματήσω την πάνα στο παιδί μου;


Μερικές φορές μπορεί να το κάνουν και πριν από αυτή την ηλικία. Άλλες μετά. Το πιο σημαντικό είναι η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα να γίνει ομαλά και να μη νιώσει το παιδί αμήχανα.

Πολλές μαμάδες ή και μπαμπάδες προσπαθούν να επιταχύνουν την διαδικασία χωρίς να καταλαβαίνουν ότι πιέζουν το παιδί και ότι πολλές φορές μπορεί να το κάνουν να νιώθει άσχημα και να αγχώνεται.

Το άγχος είναι ο κύριος παράγοντας που θα καθυστερήσει αυτή τη μετάβαση. Είναι σημαντικό να νιώθετε πως το παιδί σας έχει ήδη κατακτήσει κάποια πράγματα και νιώθει έτοιμο να αποχωριστεί την πάνα του .

Ποια είναι αυτά;

Να μπορεί να αλλάξει ρούχα μόνο του. Είναι πολύ σημαντικό να έχει εξασκηθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Να μπορεί να παίξει μόνο του με ένα παιχνίδι για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα.

Να μπορεί να παραμείνει στεγνό για τουλάχιστον ένα διάστημα μίας ή δύο ωρών.

Να γνωρίζει τη διαδικασία αφόδευσης και έχει ένα όνομα για αυτή που την ξεχωρίζει από την ούρηση.

Επίσης είναι σημαντικό να έχετε παρατηρήσει εάν έχει σταθερή εκκένωση κάθε μέρα ώστε να γίνει η διαδικασία πιο εύκολη για εκείνο.

Θα το διευκολύνετε πολύ αν το έχετε απαλλάξει από άλλες μεταβάσεις πιο νωρίς όπως είναι για παράδειγμα το σταμάτημα του μπιμπερό.

Αυτό για να επικεντρωθεί στην καινούρια αλλαγή και να μην νιώσει πως του έχουν φορτωθεί πολλά.

Πριν αποφασίσετε ότι έχει έρθει η στιγμή να του κόψετε την πάνα να έχετε σιγουρευτεί ότι έχει σας έχει παρακολουθήσει όταν εσείς πηγαίνετε στην τουαλέτα και σας έχει ρωτήσει οτιδήποτε χρειάζεται να μάθει σε σχέση με τη διαδικασία αυτή.

Για να το βοηθήσετε στην μετάβαση του να αλλάζετε την πάνα του αμέσως μετά από κάθε κένωση και να του λέτε κάθε φορά χωρίς να το κατηγορείτε πως τώρα έκανε τα κακά του ώστε να αντιλαμβάνεται σιγά σιγά τι κάνει.

Η καλύτερη περίοδος για να μάθετε στο παιδί σας το γιογιο και την τουαλέτα είναι το καλοκαίρι.

Είναι μια ζεστή περίοδος που θα φοράει λιγότερα ρούχα και θα νιώθει πιο άνετα να μάθει την διαδικασία. Και εσείς αντίστοιχα πιθανότατα θα έχετε περισσότερο χρόνο και υπομονή εκείνη την περίοδο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ