Τι σημαίνει για το παιδί η στολή που διαλέγει


Πριγκίπισσα ή αστυνομικός; Ληστής ή Batman; Ποια στολή θα διαλέξει φέτος το παιδί σας; Ή μήπως θα την διαλέξετε εσείς για εκείνο;

Όσο το παιδί μεγαλώνει, τόσο πιο πολύ θέλει να διαλέγει το ίδιο τη στολή του και να μην την αγοράζετε εσείς. Είναι όμως σωστό;

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι στολές που διαλέγουν τα παιδιά στα καρναβάλια εκφράζουν στοιχεία της προσωπικότητάς τους και τα ενδυναμώνουν.

Ο Michael Oberschneider, παιδοψυχολόγος, περιγράφει τι σημαίνει η επιλογή της στολής για το παιδί σας:

Τέρατα. Αν θέλει να μεταμορφωθεί σε τέρας έστω και για λίγες ώρες το κάνει για να αποκτήσει το αίσθημα της δύναμης και του ελέγχου, δύο πράγματα που συνήθως τα παιδιά δεν έχουν. Ένα τέρας δεν φοβάται, κάνει τους άλλους να φοβούνται και μ΄αυτόν τον τρόπο το παιδί ξορκίζει τους δικούς του φόβους.

Ήρωες. Τα παιδιά προτιμούν τους ήρωες και ιδιαίτερα τους υπερήρωες (μέχρι την ηλικία των 10) γιατί αναπτυξιακά κατανοούν τον κόσμο μέσα από το δίπολο του καλού και του κακού.

Κακοί. Τα παιδιά από περιέργεια λατρεύουν να ζουν για λίγο σαν κακοί προσπαθώντας να κατανοήσουν την ύπαρξη του κακού στον κόσμο και γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν υπακούουν στους κανόνες, ή βλάπτουν τους άλλους.

Πριγκίπισσες. Υπάρχουν γονείς που ανησυχούν επειδή φοβούνται ότι η λατρεία της κόρης τους σε καθετί πριγκιπικό σημαίνει ότι θα αναπτύξουν κακή αυτοεικόνα. Αυτός ο φόβος όμως δεν έχει καμία ερευνητική βάση. Υπάρχουν χιλιάδες δυναμικές γυναίκες με ισχυρή αυτοπεποίθηση που δεν έβγαζαν το φόρεμα της πριγκίπισσας από πάνω τους. Η επιλογή των στολών αυτών μάλλον σχετίζεται με την εξερεύνηση της θηλυκότητας και την παράλληλη επίδραση των στερεοτύπων παρά με οτιδήποτε άλλο.

Οι γονείς πρέπει να υποστηρίζουν τις επιλογές των παιδιών τους και να τα αφήνουν να διαλέγουν μόνα τους τις στολές τους, εκτός από δύο περιπτώσεις:

1. Όταν το παιδί επιλέγει μία στολή που είναι σεξουαλικά προκλητική.

2. Όταν επιλέγει μία στολή που είναι προσβλητική για κάποιον άνθρωπο (π.χ. πρόσφυγας, κάποιος διάσημος που πέθανε κ.λπ.)

Οι γονείς σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά για ποιους λόγους δεν επιτρέπουν την επιλογή αυτής της στολής και να τα παροτρύνουν να επιλέξουν κάποια άλλη.

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τη στολή τους, ακόμα και αν δεν έχουν ταιριάξει τέλεια τα αξεσουάρ. Έτσι κι αλλιώς τις Απόκριες αυτό ακριβώς γιορτάζουμε: την απουσία της τελειότητας!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ