5 τρόποι για να εκτιμήσεις και να στηρίξεις τις γυναίκες γύρω σου


Κοιτάω το ημερολόγιο και δεν είναι ακόμα η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Δεν έχει συμβεί κάποια πορεία στις ΗΠΑ για τα δικαιώματά μας, δεν έχει υπάρξει κάποιο νέο σκάνδαλο μισογυνισμού ή/και σεξισμού.

Παρ’όλ’αυτά, δεν χρειάζεται πάντα να έχουμε μία τέτοια αφορμή, για να μιλήσουμε για τα βασικά. Για να κάνουμε μία επανάληψη και να φέρουμε ξανά μπροστά μας θέματα που δυστυχώς, χρειάζονται διαρκή ανακύκλωση.

Σήμερα, τώρα και όχι στις 8 Μαρτίου. Τρόποι να εκτιμήσεις μία γυναίκα που είναι στο περιβάλλον σου. Όποιος κι αν είναι ο ρόλος σου στη ζωή της, ό,τι σημασία κι αν έχεις για εκείνη.

1. Εάν είσαι σύντροφος
Σεβάσου τα όριά της και το σώμα της. Η σεξουαλική επιθυμία και η έλξη που αισθανόμαστε για το άλλο μας μισό ή έστω για κάποιον άγνωστο, έχει τα όρια που εμείς βάζουμε και πάνω από όλα, θα πρέπει να είναι αμοιβαία. Έστω κι αν υπάρχει συναισθηματικό δέσιμο, δε σημαίνει πως είναι εκεί, για να εκπληρώνει κάθε σου σεξουαλική επιθυμία. Είναι εκεί, για να απολαμβάνει το σεξ μαζί σου, αλλά έτσι όπως το ζητά και το δικό της σώμα, όχι απαραίτητα με τους όρους και τις προϋποθέσεις του δικού σου συμβολαίου.

2. Εάν είσαι εργοδότης
Πλήρωσέ την με ακριβώς το ίδιο ποσό που δίνεις και σε έναν άνδρα που κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με εκείνη. Δώσ’της την ευκαιρία να διεκδικήσει τίμια και στα ίσα μία προαγωγή και ποτέ μην την απειλήσεις με απόλυση σε περίπτωση εγκυμοσύνης. Αστερίσκος μεγεθυμένος επί 10, μην τη φέρεις στη θέση να χαμογελάσει αμήχανα με το σεξιστικό σου χιουμοράκι και φυσικά, μην εξισώσεις την ανέλιξή της με το κρεβάτι σου. Όχι.

3. Εάν είσαι συνάδελφος
Το φωτοτυπικό ή η κουζίνα είναι πάρα πολύ ωραίοι χώροι, για να κάνεις τη δουλειά σου ή να ετοιμάσεις τον πρωινό σου καφέ. Δεν είναι επιλογές για στρίμωγμα ούτε για να φέρεις το σώμα σου ασφυκτικά κοντά της, όντας σίγουρος πως και εκείνη το θέλει. Εάν σε σπρώξει ή προσπαθήσει να ξεφύγει, διακριτικά ή άκομψα, φρόντισε να πάρεις το μήνυμα και να μην το επαναλάβεις στο ασανσέρ. Ούτε μπροστά στους υπόλοιπους συναδέλφους που ίσως θες να εντυπωσιάσεις.

4. Εάν είσαι άγνωστος
Το ντύσιμό της δε θα προδίδει ποτέ το αν θέλει να κάνει σεξ μαζί σου ή όχι, οπότε μην το πάρεις σαν αυτονόητο δείγμα πως πρέπει να απλώσεις πάνω της το υπέροχο χεράκι σου. Αν είναι, μάλιστα, ξεκάθαρη και σου βάλει φρένο, καλό είναι απλά να κάνεις αναστροφή και να αποχωρήσεις από αυτή την παράσταση. Κράτα, επίσης, στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι είναι σχεδόν αηδιαστικό να περνάει από μπροστά σου και να αναφωνείς δυνατά, για να σε ακούσει όλος ο πεζόδρομος «Χριστέ μου, τι κ*λάρα είσαι εσύ». Ακόμα κι αν φοράει κολάν. Ίου.

5. Εάν είσαι φίλος
Το σεξουαλικό παρελθόν του καθενός μας και ο αριθμός των προηγούμενων συντρόφων μας ή έστω, των one night stands είναι κάτι που αφορά καθαρά και μόνο εμάς, τον καθένα ξεχωριστά. Δεν είμαστε εδώ να κρίνουμε, είμαστε εδώ να αφήσουμε ελεύθερη την κάθε προσωπικότητα να εκφραστεί όπως επιθυμεί. Αν η φίλη σου έχει φέρει στο κρεβάτι της 5, 10 ή 40 άνδρες/γυναίκες, αυτό δε δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να της βάλει ετικέτα. Οι ετικέτες είναι μόνο για τις τιμές του σούπερ μάρκετ, όχι για τους ανθρώπους.

Note: Μη νομίσεις πως αυτές οι παράμετροι ισχύουν μόνο για το ένα φύλο. Θα μπορούσα να το γυρίσω κι από την ανάποδη, γιατί έχουν να κάνουν πρώτα και πάνω από όλα, με ανθρώπινες συμπεριφορές, ασχέτως σεξουαλικής ταυτότητας ή προτίμησης.

Θα το αφήσω όμως έτσι, γιατί ακόμα χρειάζεται αυτή η υπενθύμιση. Γιατί τα πράγματα πάνε μπροστά, αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμα στον τερματικό προορισμό.

Γράφει η Αθανασία Αντωνοπούλου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ