Καρκίνος: Αυτοί είναι οι ιοι που τον προκαλούν


Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση του καρκίνου. Διατροφή, κληρονομικότητα, περιβάλλον… Οι επιστήμονες δεν τις γνωρίζουν ακόμα όλες. Το σίγουρο είναι ότι συχνά παίζει ρόλο ο τρόπος ζωής για ένα ποσοστό τουλάχιστον 40% των καρκίνων και η κληρονομικότητα για το 5% με 10% των κρουσμάτων. Ορισμένες φορές, όμως, η αιτία είναι ορισμένοι ιοί.

Ο καρκίνος βέβαια δεν μπορεί να προκληθεί από όλους τους ιούς. Μπορεί να εκδηλωθεί μόνο από ορισμένους που προσβάλλουν συγκεκριμένα κύτταρα του σώματος. Επιπλέον, οι ιοί αυτοί προκαλούν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου.

Γιατί; Διότι για να μπορέσει ένας ιός να προκαλέσει καρκίνο πρέπει:
– Να εισέλθει σε ένα υγιές κύτταρο.
– Να προσκολληθεί στο DNA του και να προσπαθήσει να το αλλάξει, ώστε να μπορέσει να πολλαπλασιαστεί.
– Να αλλάξει τη βιολογική συμπεριφορά του κυττάρου που έχει μολύνει.
– Αυτό το αλλαγμένο κύτταρο να αρχίσει να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα, για να δημιουργήσει έναν καρκινικό όγκο.

Ποιοι είναι λοιπόν οι ιοι που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;
– Ο ιός Epstein-Barr (EBV):
Είναι περισσότερο γνωστός ως αιτία της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μολυσμένοι με αυτόν, χωρίς όμως να πάθουν κάτι. Μερικές φορές όμως προκαλεί έναν τύπο λεμφώματος (είναι κακοήθης αιματολογική νόσος).
– Ιοί της ηπατίτιδας Β και C:
Οι ιοί αυτοί προκαλούν ηπατίτιδα, δηλαδή φλεγμονή στο ήπαρ. Αν η λοίμωξη διαρκέσει πολύ καιρό, μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο ήπαρ και κίρρωση. Και η κίρρωση μπορεί να οδηγήσει στον καρκίνο.
– Ανθρώπινος ερπητοϊός 8 (HHV-8):
Μεταδίδεται κυρίως με την σεξουαλική επαφή. Αν και δεν προκαλεί συμπτώματα στους περισσότερους φορείς του, μπορεί να προκαλέσει σάρκωμα Kaposi στους ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
– Ιός ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV/AIDS):
Ο ιός HIV/AIDS εξασθενεί το ανοσοποιητικό και μπορεί να οδηγήσει σε κάθε είδους ασθένειες. Ο ιός σχετίζεται με το σάρκωμα Kaposi, το λέμφωμα, τους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου, και τον καρκίνο του πρωκτού.
– Ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV):
Είναι ο πιο γνωστός καρκινογόνος ιός. Προκαλεί καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας, στο πέος, στο αιδοίο, στον πρωκτό και διάφορους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου (π.χ. καρκίνο του λάρυγγα).

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ