1ος μήνας εγκυμοσύνης: Τι να περιμένετε


Πρώτη φορά μαμά, πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης, πόσες πολλές σκέψεις τριβελίζουν το μυαλό σας. Τι σας περιμένει στις πρώτες βδομάδες της κύησης και πώς αναπτύσσεται το έμβρυο στην κοιλίτσα σας;

4η εβδομάδα:

Στις 4 εβδομάδες, το μωρό σας, γνωστό πλέον και ως βλαστοκύστη, αποτελείται από μία μικροσκοπική σφαίρα κυττάρων. Σε αυτή τη φάση προσπαθεί να εγκατασταθεί στο καινούργιο του σπίτι, τη μήτρα, και προετοιμάζεται για όλες τις σημαντικές αλλαγές που πρόκειται να συμβούν μέσα στις επόμενες 6 εβδομάδες.

Αν ξέρετε ότι είστε τεσσάρων εβδομάδων έγκυος είστε πολύ τυχερή, καθώς στο στάδιο αυτό οι περισσότερες γυναίκες δεν το έχουν υποψιαστεί. Η είδηση αυτή και μόνο σας προκαλεί μεγάλο ενθουσιασμό! Ορισμένες φορές όμως συνοδεύεται και από αγωνία για το τι πρέπει να κάνετε από εδώ και στο εξής. Παρότι το μωρό σας είναι ακόμα πολύ μικρό, σε αυτή την περίοδο της ζωής του συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές που θα επηρεάσουν τη μετέπειτα εγκυμοσύνη.

Ενημερώστε το γιατρό σας για την εξέλιξη αυτή και ξεκινήστε να λαμβάνετε 400 μικρογραμμάρια φυλλικό οξύ κάθε ημέρα. Ταυτόχρονα,προγραμματίστε τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου – μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η γενική εξέταση αίματος, η εξέταση για την ετερόζυγημεσογειακή αναιμία, οι εξετάσεις θυρεοειδών ορμονών και τα αντισώματα έναντι των συνήθων λοιμώξεων που προκαλούν βλάβες στο έμβρυο.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης σπάνια εμφανίζονται από τόσο νωρίς. Ωστόσο θα πρέπει να προετοιμαστείτε για την επικείμενη ναυτία, τους εμέτους και την κόπωση που παρατηρούνται κατά το πρώτο τρίμηνο. Τα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης θα αρχίσουν να σας προκαλούν σταδιακά φούσκωμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αισθανθείτε ήπιες κράμπες ή ακόμα και να δείτε μικρή ποσότητα αίματος από τον κόλπο. Μην ανησυχήσετε: στις περισσότερες περιπτώσεις αυτά αποτελούν συμπτώματα που ακολουθούν την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα. Ταυτόχρονα πιθανώς να αρχίζετε να αισθάνεστε αλλαγές στη διάθεσή σας.

5η εβδομάδα:

Το έμβρυο είναι πλέον σε μετρήσιμο μέγεθος με το διακολπικό υπερηχογράφημα. Αυξάνεται δε πολύ γρήγορα, καθώς την επόμενη κιόλας εβδομάδα αναμένεται να είναι διπλάσιο!

Την 5η εβδομάδα οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να υποψιάζονται την πιθανότητα της εγκυμοσύνης και αναζητούν τα διαθέσιμα τεστ κύησης στο φαρμακείο.

Συμπτώματα

Ορισμένες γυναίκες έχουν αρχίσει ήδη να αισθάνονται κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως ναυτία, εμέτους και ήπιο πόνο στους μαστούς. Καθώς η μήτρα έχει ήδη αρχίσει να μεγαλώνει και να πιέζει την ουροδόχο κύστη ίσως ήδη να νιώθετε πιο συχνά την ανάγκη να ουρήσετε.

6η εβδομάδα: Το έμβρυο έχει πλέον φτάσει το μέγεθος ενός μπιζελιού! Οι ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξής του θα το οδηγήσουν για άλλη μία φορά σε διπλασιασμό του μεγέθους του την επόμενη εβδομάδα! Την 6η εβδομάδα το 90% των γυναικών γνωρίζει πλέον ότι εγκυμονεί! Είναι αναμενόμενο να αισθάνεσθε πολύ ευάλωτη αυτή την περίοδο. Αν συνυπολογίσετε και τα συμπτώματα, που αρχίζουν ήδη να γίνονται πιο έντονα, τότε είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε αγωνία – και σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως και απογοήτευση. Τα ερωτήματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό σας είναι πολυάριθμα, για αυτό καλό θα ήταν να τα καταγράψετε σε ένα χαρτί ώστε να απευθυνθείτε στονγυναικολόγο σας που θα σας βοηθήσει να τα λύσετε.

Συμπτώματα

Το σώμα σας προσπαθεί να αντεπεξέλθει στις ορμονικές αλλαγές κατά την περίοδο αυτή, επομένως είναι λογικό να αισθάνεστε εξάντληση. Η πρωινή ναυτία έχει εμφανιστεί ήδη σε αρκετές γυναίκες σε αυτή την περίοδο και προστίθεται στα συμπτώματα κόπωσης. Οι ορμονικές αλλαγές και τα συμπτώματα αυτά μπορεί να σας προκαλέσουν καταθλιπτικό συναίσθημα. Η αιμάτωση των μαστών έχει ήδη αυξηθεί, προετοιμάζοντάς τους για την περίοδο της γαλουχίας.

7η εβδομάδα:

Το μωρό σας έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο και πλέον έχει μέγεθος περίπου 1,5 εκατοστό. Κάθε λεπτό που περνάει δημιουργούνται περίπου 100 νέα νευρικά κύτταρα! Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να αναπτύσσεται και η καρδιά.

Είναι πολύ πιθανό την εβδομάδα αυτή να σας έχει ζητήσει ο γυναικολόγος σας να τον επισκεφτείτε και στην επίσκεψη αυτή θα μπορέσετε να ακούσετε την καρδιά του μωρού να χτυπάει! Ταυτόχρονα θα μάθετε και την πιθανή ημερομηνία τοκετού!

Συμπτώματα

Η ναυτία γίνεται χειρότερη. Ωστόσο κάντε υπομονή, με την πάροδο του τριμήνου αυτού τα συμπτώματα θα γίνουν πιο ήπια, καθώς ο οργανισμός σας θα αρχίσει να συνηθίζει τις ορμονικές αλλαγές.

Ταυτόχρονα έχει ήδη αρχίσει να ανοίγει και η όρεξή σας! Για αυτό το λόγο φροντίστε να ακολουθείτε υγιεινές επιλογές και να αποφεύγετε τις υπερβολές.

Η ανάγκη ούρησης γίνεται όλο και πιο συχνή, παρότι η κοιλιά σας δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να φαίνεται μεγαλύτερη. Η μήτρα σας ωστόσο έχει διπλασιαστεί και πιέζει έντονα την ουροδόχο κύστη.

Βασίλειος Περγιαλιώτης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ