Reuters: H Ελλάδα μεταξύ των πιθανών αγοραστών αμερικανικών μαχητικών F-35


Στην λίστα των ενδιαφερόμενων για τα F-35 μπαίνει πλέον και η Ελλάδα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να απομακρύνει από το πρόγραμμα την Τουρκία λόγω της επιμονής της να προμηθευτεί το αντιπυραυλικό σύστημα S-400. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα συμπεριλαμβάνεται στους πιθανούς αγοραστές αμερικανικών μαχητικών F-35, σύμφωνα με δηλώσεις του αντιναυάρχου Mathias Winter, επικεφαλής του Γραφείου του Πενταγώνου για τα F-35. «Ελλάδα, Σιγκαπούρη, Ρουμανία, Ισπανία και Πολωνία, περιλαμβάνονται στους μελλοντικούς πιθανούς αγοραστές», υπογράμμισε ο αντιναύαρχος. Ενδιαφέρον για τα εν λόγω μαχητικά έχουν εκδηλώσει επίσης η Φινλανδία, η Ελβετία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Μετά την πρόσφατη συμφωνία του Πενταγώνου με την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, που περιλαμβάνει έκπτωση 8,8% στη μέχρι πρότινος ισχύουσα τιμή αγοράς, το ενδιαφέρον των δυνητικών αγοραστών των F-35 αναμένεται να αυξηθεί.

Το θέμα εκτιμάται πως συζητήθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com και τον Μιχάλη Ιγνατίου, η ελληνική αντιπροσωπεία έθιξε και ένα άλλο σημαντικό θέμα, το οποίο -εάν μπορούσε να πραγματοποιηθεί- θα άλλαζε τα δεδομένα. Με προσεκτικό τρόπο ανέφερε ότι θα ενδιέφερε την Ελλάδα να συμμετέχει στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, όπως και η αγορά μερικών αεροπλάνων.

Παρά το γεγονός ότι το κόστος για την αγορά πενήντα F-35 είναι γύρω στα 5 δις., τα κέρδη από την συμπαραγωγή είναι πολύ περισσότερα. Εάν ακυρωθεί η συμμετοχή της Τουρκίας, ο δρόμος για την Ελλάδα ανοίγει, φτάνει η πολιτική ηγεσία να αντιμετωπίσει με τολμηρό τρόπο αυτή την πρόκληση. Η ελληνική πλευρά κατέθεσε ένα αίτημα το οποίο θα μπορούσε να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας κυρίως στην Κύπρο, αλλά και στο Αιγαίο: Να στείλει η Αμερική στην περιοχή της Μεσογείου πολεμικά πλοία στο πλαίσιο ασκήσεων και άλλων εκδηλώσεων, τα οποία θα περιπολούσαν στις επίμαχες περιοχές.

Οι Αμερικανοί δεν απέρριψαν την ιδέα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ