Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Σαρώνει τη χώρα η «Σοφία» με πολικό ψύχος, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους (pics)


Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Ειδήσεις: Σε ισχύ είναι από την Τετάρτη 2 Ιανουαρίου το νέο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης του Καιρού από την ΕΜΥ – Το 2019 κάνει «ποδαρικό» με δριμύ ψύχος και νέα κακοκαιρία που φέρει το όνομα «Σοφία» – Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι περιφέρειες και οι δήμοι της χώρας βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος κακοκαιρίας που θα «επισκεφτεί» την Ελλάδα έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019 – Δείτε τους προγνωστικούς χάρτες της ΕΜΥ

Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης 3 Ιανουαρίου θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, ενώ θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ που βαθμιαία στα πελάγη θα φτάσουν τα 9 μποφόρ και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 10 μποφόρ. Ύφεση των χιονοπτώσεων αναμένεται στα δυτικά τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Δείτε τον καιρό, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS:

Δείτε ΕΔΩ όλα τα νέα του καιρού

Σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019 περιμένουμε κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και το Αιγαίο καθώς και τα παραθαλάσσια τμήματά τους, χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια ορεινά και ημιορεινά, γρήγορα σε περιοχές της βόρειας χώρας και βαθμιαία στα κεντρικά με χαμηλότερο υψόμετρο και θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Οι καταιγίδες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και οι χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια τμήματα θα είναι κατά τόπους ισχυρές και πυκνές, αντίστοιχα.

Παράλληλα, πολύ χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες κυρίως στα βόρεια, όπου αναμένεται παγετός, κατά τόπους ισχυρός.

Μέχρι 9 μποφόρ οι άνεμοι

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, στο υπόλοιπο Αιγαίο από νότιες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς με την ίδια ένταση και από το απόγευμα σε βορειοδυτικούς ισχυρούς έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Βόρειο Ιόνιο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Δείτε το χάρτη των θερμοκρασιών από την ΕΜΥ:

A SQ PROGNOSI MEGISTES ELAXISTES THERMOKRASIES

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία για σήμερα Πέμπτη 3 Ιανουαρίου

Αττική

Καιρός: νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και μέχρι το μεσημέρι θα εκδηλωθούν καταιγίδες πρόσκαιρα ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις πρωινές ώρες στην Πάρνηθα (πάνω από τα 1000 μέτρα) και μετά το μεσημέρι και στα υπόλοιπα ορεινά με χαμηλότερο υψόμετρο (700 μέτρα). Μέχρι τις βραδινές ώρες θα χιονίσει πρόσκαιρα και στα βόρεια προάστια. Ύφεση των φαινομένων τη νύχτα.
Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 που βαθμιαία από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων 6 με 7 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 03 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά (400 μέτρα ) που βαθμιαία θα ενταθούν, ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να χιονίσει και στην πόλη. Από τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς 6 με 7 και στο Θερμαϊκό τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -02 έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Ζάκυνθος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα 8 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: νεφώσεις με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις κατά τόπους πιο πυκνές αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο στη Μακεδονία 400 μέτρα), ενώ από το μεσημέρι αναμένεται να επηρεαστούν και τα πεδινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και αργότερα η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7, βαθμιαία τοπικά 8 και τη νύχτα στο θρακικό 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από -02 έως 07 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα βόρεια χιονόνερο. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά- ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Ηπείρου και της Δυτικής Στερεάς (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα). Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση τις βραδινές ώρες.
Θερμοκρασία: από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο από -06 έως 02 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές στα νότια, χιονόνερο στα βόρεια. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και βαθμιαία σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της Ευβοίας (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα), ενώ μέχρι το μεσημέρι αναμένεται να χιονίσει και στα πεδινά της Θεσσαλίας, καθώς και σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας.
Άνεμοι: στα βόρεια από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από το μεσημέρι στα ορεινά της Κρήτης.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 7 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 στρεφόμενοι από το απόγευμα σε δυτικούς βορειοδυτικούς 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με βροχές η χιονόνερο και από τις απογευματινές ώρες χιονοπτώσεις που τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Στα νότια νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 6 με 7 βαθμιαία 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και βαθμιαία 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου με περαιτέρω πτώση τη νύχτα.

Προειδοποίηση Καλλιάνου: Θέλει μεγάλη προσοχή – Να είναι σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός 

Ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος δίνει, μέσα από τη σελίδα του στο Facebook, έναν χάρτη με τις περιοχές όπου θα χιονίσει περισσότερο και είναι πιθανόν να προκληθούν προβλήματα.

Αναλυτικά, ο κ. Καλλιάνος αναφέρει:

«ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Από τη Στερεά Ελλάδα και βορειότερα (έως και τη Θράκη) θα χιονίζει κατά περιόδους ακόμη και σε πεδινά τμήματα.

ΘΕΡΜΗ ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ :

Ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να είναι έτοιμος από απόψε τα μεσάνυχτα (και στη συνέχεια) και αρχικά στη βόρεια Ελλάδα που θα εισέλθουν οι πολύ ψυχρές αέριες μάζες.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ SOS

Πολύ πυκνές χιονοπτώσεις που θα δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα (ακόμη και σε περιοχές με πολύ χαμηλά υψόμετρα) στις μετακινήσεις των οδηγών αναμένονται στους παρακάτω νομούς:

  • – Φωκίδας
  • – Ευρυτανίας
  • – Φθιώτιδας
  • – Τρικάλων
  • – Καρδίτσας
  • – Λάρισας
  • – Μαγνησίας
  • – Βοιωτίας (κυρίως στις βόρειες περιοχές)
  • – Πιερίας
  • – Ημαθίας
  • – Σερρών
  • – Δράμας
  • – Ροδόπης
  • – Έβρου

Προφανώς και με την έλευση της κακοκαιρίας (από σήμερα τα μεσάνυχτα) θα εκδηλώνονται ισχυρές χιονοπτώσεις και στη Δυτική Μακεδονία, όμως τονίζω ότι πιο δύσκολη θα είναι η κατάσταση στους νομούς που προανέφερα.

2 copy

ΣΤΑ ΟΡΕΙΝΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΛΥΣΙΔΕΣ

Αφού ακόμη και σε πεδινές περιοχές θα είναι πολύ πυκνές οι χιονοπτώσεις και επομένως πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα, φανταστείτε στα ορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας. Εκεί προφανώς οι μετακινήσεις θα γίνονται μόνο με αλυσίδες, τουλάχιστον στις περισσότερες περιοχές».

kairos3

Οδηγίες προστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

 

 

 

 

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ