Προσωρινός χωρισμός: Το βήμα πριν την τελική ρήξη ή μία νέα αρχή;


Τίποτα δεν λήγει τόσο απλά όσο ακούγεται. Αν είναι κοινή η απόφαση, τότε ίσως μοιάζει πιο εύκολο. Αν όμως, ο ένας από τους δύο αποτραβιέται κι ο άλλος ζει ένα δράμα; Πότε χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα; Πώς θα είναι αυτό το διάστημα χρήσιμο και όχι καταστροφικό; Και ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να τεθούν εξαρχής; Οι ειδικοί σχέσεων έχουν κάποιες βασικές συμβουλές.

Πότε ζητάμε μία προσωρινή διακοπή;
Μόλις νιώσουμε ότι ταξιδεύουμε χωρίς χειρόφρενο. Τι εννοούμε; Όταν πια οι καβγάδες και τα αρνητικά συναισθήματα έχουν τόσο θολώσει την εικόνα που δεν μπορούμε να δούμε τον τελικό προορισμό.

Αν μάλιστα έχουμε εγκαταλείψει φίλους, οικογένεια και κυρίως εμάς τις ίδιες και τις επιθυμίες μας, τότε είναι η καλύτερη στιγμή για να χωρίσουμε προσωρινά.

Δεν πρόκειται δηλαδή για μια απότομη απόφαση αλλά επαναφορά σε μια κατάσταση αρμονίας που έχει εκλείψει και επανάκτησης βασικών αξιών που έχουν χαθεί στη δύσκολη πορεία. Για παράδειγμα, επιστροφή στη χαμένη αυτοπεποίθηση και ευτυχία.

Πώς βοηθάει αυτή η απόφαση;
Αν τα ζευγάρια έχουν καταφέρει να θέσουν μαζί τις προϋποθέσεις και να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες, χωρίς εγωισμούς, το σενάριο είναι άριστο! Θεωρείται υγιής λύση γιατί δίνεται τέλος σε άσκοπες διενέξεις.

Ο χρόνος είναι απαραίτητος για να θεραπευτούμε εμείς οι ίδιοι από όλα τα αρνητικά φορτία των διαφορών και των καβγάδων.

Στην προκειμένη φάση, κανένας δεν μιλάει για οριστικούς τίτλους τέλους σε μια σχέση. Είναι περισσότερο μια τακτική αναδίπλωσης του καθενός μας στη βάση του προκειμένου να ξεκινήσουμε μετά με νέο κέφι τη ζωή μας.
Πώς το λέμε στον σύντροφό μας;

Καλό είναι να γίνεται ξεκάθαρα και να φροντίζουμε να πούμε ότι δεν έχουμε σταματήσει να τον αγαπάμε. Καθόλου φωνές, καμία υστερία.

Μια αγαπησιάρικη προσέγγιση που θα δώσει έμφαση στην ανάγκη μας να δούμε τις προσωπικές μας ανάγκες και να ψαχτούμε βλέποντας φίλους, οικογένεια και περνώντας λίγο χρόνο με δραστηριότητες που θα μας χαλαρώσουν είναι η τέλεια λύση.

Αν συγκατοικούμε, προτείνουμε με ηρεμία ποιος μπορεί να μετακομίσει για το διάστημα αυτό στην οικογένειά του ή στους φίλους του.

Διατηρούμε την επαφή
Αν ο τελικός στόχος είναι να λύσουμε τα προβλήματα και να τα βρούμε στο τέλος, δεν χανόμαστε. Η μηδενική επαφή δεν θα βοηθήσει καθόλου στην επανασύνδεση.

Συζητάμε προηγουμένως πότε μπορούμε να μιλάμε και με ποια μέθοδο θα επικοινωνούμε. Μπορεί να συμφωνήσουμε και οι δύο στην ανταλλαγή μηνυμάτων ή σε ένα τηλεφώνημα κάθε τρεις ημέρες. Σε όποιο μοτίβο κι αν καταλήξουμε, καλό είναι να το τηρήσουμε και μόνο σε έκτακτες περιστάσεις – ειδικά αν μοιραζόμαστε ένα σπίτι – να το «σπάσουμε»…

Σε κάθε περίπτωση, οι κανόνες ξεκαθαρίζονται για να αποφεύγουμε μοντέλα συμπεριφοράς από έναν που ψάχνει αγωνιωδώς τον άλλον!

Ορίζουμε τη διάρκεια του διαστήματος με ακρίβεια
Γνωρίζουμε εμείς οι ίδιες πόσο χρόνο θέλουμε; Εξαρτάται από τόσους πολλούς παράγοντες… Τις συγκεκριμένες συγκυρίες, τις συνθήκες στη δουλειά, την εποχή – αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι.

Οι περισσότεροι σύμβουλοι σχέσεων προτείνουν ένα ασφαλές όριο των τριών μηνών. Οτιδήποτε ξεπερνάει τους έξι μήνες, πάντως, καταλήγει γραφικό και «ύποπτο». Η χρονική απόσταση θα πρέπει να προσυμφωνηθεί και να τηρηθεί.

Κανένας δεν μπορεί να σκεφτεί καθαρά με κάποιον άλλον δίπλα του και όλη την καθημερινή φθορά. Η απώλεια είναι που μας βοηθάει να εντοπίσουμε τις αρνητικές πλευρές αλλά και να εκτιμήσουμε ό,τι μας λείπει… Ζυγαριά, δηλαδή!

Προχωρώντας σε σεξουαλική επαφή με άλλον
Πρώτα απ’ όλα, είναι έντιμο να ξεκαθαρίσουμε σε μια μονογαμική σχέση, αν θα δοκιμάσουμε άλλες εμπειρίες το διάστημα που θα είμαστε χωριστά. Το ιδανικό σενάριο είναι να συμφωνήσουμε και οι δύο. Δεν υπάρχουν ταμπού σε αυτά τα θέματα. Αρκεί να το θέλουμε και οι δύο.

Σκεφτόμαστε ουσιαστικά πώς είμαστε χωρίς εκείνον
Αν ένας από τους δύο θέλει να δοκιμάσει την επαφή με ένα άλλο πρόσωπο, τι γίνεται; Οι ειδικοί θεωρούν ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό θα φέρει αμηχανία στον άλλον και αποτελεί ένα «φάουλ».

Χωρίς να μιλάμε με όρους ηθικής, καλό είναι πριν προχωρήσει ο ένας ή ο άλλος να αναρωτηθεί ποια είναι τα αληθινά του κίνητρα. Τι θέλουμε από αυτή την σχέση; Λέμε την αλήθεια ή ψέματα σε εμάς τους ίδιους;

Πώς προχωράμε παρακάτω;
Τι σημαίνει αυτό το διάστημα; Ότι έχουμε χρόνο για να σκεφτούμε πώς είμαστε χωρίς εκείνον στο πλευρό μας. Αν έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε σε επαγγελματία σύμβουλο, θα είναι ιδανικό.

Έχοντας την ευκαιρία να αναλύσουμε με έναν ειδικό την κατάσταση, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στις συζητήσεις που θα γίνουν στη λήξη του διαλείμματος.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων είναι ότι στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό το διάστημα της προσωρινής διακοπής καταλήγει σε οριστικό χωρισμό. Ας είμαστε προετοιμασμένες για το χειρότερο σενάριο!

Ωστόσο, ακόμα κι εμείς, μέσα μας, μπορεί να βλέπουμε αυτή τη δικαιολογία σαν μια ευκαιρία για την τελική έξοδο. Τι χρειάζεται να υποσχεθούμε στον εαυτό μας για την επόμενη φορά; Να είμαστε περισσότερο ειλικρινείς, όσο πιο νωρίς γίνεται, για να μην τραβάμε σε μάκρος μια δυσάρεστη κατάσταση που τελικά θα πληγώσει τον άλλο.

Από την Δέσποινα Σάμψων

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ