4 πράγματα που είναι καλό να γνωρίζεις πριν κάνεις κολονοσκόπηση


Η κολονοσκόπηση είναι μια απαραίτητη προληπτική εξέταση για άντρες και γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια, οι γιατροί συστήνουν να γίνεται μία πρώτη εξέταση περίπου στα 45 μας χρόνια στο πλαίσιο της πρόληψης. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του εντέρου, τότε ο γιατρός θα σου δώσει πιο συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με την εξέταση αυτή.

Τι να γνωρίζεις πριν κάνεις κολονοσκόπηση

Τι είναι η κολονοσκόπηση
Η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για να διαπιστωθούν τυχόν παθήσεις του παχέος εντέρου. Η διάγνωσή της είναι ακριβείας και επιτρέπει στο γιατρό να πάρει υλικό για βιοψία κατά τη διάρκειά της. Η εξέταση πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός λεπτού, εύκαμπτου οργάνου, του κολονοσκοπίου, το οποίο αναμεταδίδει την εικόνα από το εσωτερικό του εντέρου, σε μια ειδική οθόνη.

Τι χρειάζεται να γίνει πριν την εξέταση
Ο γαστρεντερολόγος σου θα σου συστήσει μια ειδική προετοιμασία με λήψη καθαρτικού για να αδειάσει εντελώς το έντερο πριν την κολονοσκόπηση. Οι περισσότεροι επιλέγουν να κάνουν την εξέταση Δευτέρα ώστε να κάνουν την απαραίτητη προετοιμασία το Σαββατοκύριακο.

Πώς γίνεται η εξέταση
Η κολονοσκόπηση γίνεται στο ιατρείο. Αρχικά ο γιατρός θα σου πάρει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ενδοσκόπηση. Η κολονοσκόπηση γίνεται συνήθως με μέθη, η οποία θα σου χορηγηθεί με ενδοφλέβιο ορό, οπότε λογικά δεν θα καταλάβεις τίποτε.

Το κολονοσκόπιο εισάγεται από τον πρωκτό και προωθείται ελέγχοντας όλο το παχύ έντερο. Εάν κριθεί απαραίτητο ελέγχονται και τα τελευταία εκατοστά του λεπτού εντέρου. Η εξέταση διαρκεί συνήθως 15-30 λεπτά. Κατά τη διάρκειά της μπορεί να χρειαστεί να αλλάξεις θέση, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, για να διευκολυνθεί η κίνηση του ενδοσκοπίου.

Μετά την κολονοσκόπηση
Θα χρειαστεί να παραμείνεις μερικά λεπτά στο κρεβάτι για να συνέλθεις από τη μέθη. Απαγορεύεται η οδήγηση για τις επόμενες ώρες και καλό είναι να συνοδεύεσαι από έναν δικό σου άνθρωπο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείς να επισκεφθείς την ιστοσελίδα της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ