Το χωριό των βιβλιοπωλείων (vid)


Στο ορεινό χωριό Hobart, στα βουνά Catskill της Νέας Υόρκης, ζουν λιγότεροι από 500 άνθρωποι. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ο παράδεισος για τους λάτρεις του βιβλίου.

Σε μια μικρή απόσταση, σχεδόν το ένα δίπλα στο άλλο, βρίσκονται πέντε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία, τα οποία διαθέτουν βιβλία για όλα τα γούστα, αρκετά από τα οποία είναι σπάνια.

Το Hobart δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1780 και ήταν ένα μικρό αγροτικό χωριό με τοπικές καλλιέργειες, οι οποίες παρείχαν τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Όμως, με την πάροδο του χρόνου, οι καλλιέργειες μειώθηκαν και από τις αρχές του 21ου αιώνα ο κόσμος άρχισε να το εγκαταλείπει και τα περισσότερα κτίρια στην κεντρική οδό έμειναν άδεια.

Ένας ντόπιος επιχειρηματίας, ο Ντον Ντέιλς (Don Dales), αποφάσισε να αγοράσει τα άδεια μαγαζιά και να τα μισθώσει σε επίδοξους βιβλιοπώλες, στο πρότυπο της μικρής πόλης στην Ουαλία, της Χέι ον Γουέι (Hay-on-Wye), όπου υπάρχουν 40 βιβλιοπωλεία.

Προς το παρόν στο Hobart υπάρχουν πέντε ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, και δεν αποκλείεται σύντομα να αυξηθεί ο αριθμός τους, καθώς το χωριό άρχισε να γίνεται γνωστό στο χώρο των βιβλιοφάγων.

Τα βιβλιοπωλεία έχουν και εξειδίκευση, καθώς ένα πουλάει παλιά λογοτεχνικά βιβλία, άλλο βιβλία μαγειρικής, το τρίτο θρίλερ και απροσδόκητα μυθιστορήματα, το τέταρτο διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από ποιητικές συλλογές μέχρι βιβλία ψυχολογίας.

Το πέμπτο έχει μια μεγάλη συλλογή βιβλίων ποικίλης ύλης, από παιδικά και σχολικά, έως γυναικεία, ενώ μασκότ είναι ένα χαριτωμένο σκυλάκι, η Γκρέτα.

Το χωριό έχει υποστεί απίστευτη μεταμόρφωση τα τελευταία χρόνια και από «φάντασμα» απέκτησε πάλι ζωή με τα βιβλιοπωλεία.

Διαθέτει, ακόμα, μια αίθουσα τέχνης, ένα καφέ που σερβίρει πρωινό και μεσημεριανό γεύμα και ένα μπαρ, με στόχο να προσελκύει επισκέπτες από διάφορες πόλεις.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ