Γιατί η ευτυχία γίνεται άπιαστο όνειρο για τους νέους – Τι αναφέρει έρευνα


Η νεότητα ήταν πάντα συνδεδεμένη με την ευτυχία και την προσμονή για το μέλλον. Ωστόσο, σύγχρονες έρευνες ανατρέπουν αυτή την παραδοσιακή άποψη, αποκαλύπτοντας ότι οι νέοι ενήλικες δεν είναι πλέον τόσο χαρούμενοι όσο πιστεύαμε. Μια νέα μελέτη στη Μεγάλη Βρετανία φανερώνει ότι οι νέοι είναι λιγότερο ευτυχισμένοι ακόμα και από τους μεσήλικες.

Το παρελθόν και η καμπύλη της ευτυχίας

Από τη δεκαετία του 1950, οι επιστήμονες πίστευαν ότι η ευτυχία στη ζωή ακολουθεί μια καμπύλη: ξεκινά ψηλά κατά την εφηβεία και την αρχή της ενήλικης ζωής, μειώνεται στη μέση ηλικία λόγω αυξημένων υποχρεώσεων και αυξάνεται ξανά μετά τα 60. Όμως, η σημερινή πραγματικότητα διαψεύδει αυτή την καμπύλη.

Ο σύγχρονος κόσμος και η νεανική δυστυχία

Οι νέοι σήμερα αντιμετωπίζουν πρωτόγνωρα επίπεδα άγχους, αβεβαιότητας και έλλειψης εμπιστοσύνης για το μέλλον. Ο Τομπίας Ες, ειδικός σε θέματα ευτυχίας από το πανεπιστήμιο του Βίτεν Χέρντεκε, εξηγεί ότι η νεανική ευτυχία βασιζόταν στην προσμονή και την περιπέτεια. Ωστόσο, η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από παγκόσμιες κρίσεις, περιβαλλοντική καταστροφή, πολέμους, απειλές για τη δημοκρατία και την προσωπική ασφάλεια, καθώς και από την επιρροή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση της ευτυχίας των νέων. Η συνεχής σύγκριση με άλλους οδηγεί σε αισθήματα ανεπάρκειας και φόβους για την πραγματική ζωή. Οι νέες γυναίκες ηλικίας 18-25 ετών είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, νιώθοντας ανασφάλεια για το σώμα τους λόγω του περιεχομένου που βλέπουν στα social media. Δεδομένα από την Εθνική Υπηρεσία Υγείας των ΗΠΑ (CDC) δείχνουν αύξηση του αισθήματος απόγνωσης πριν από τα 25 χρόνια, λόγω μειωμένης αυτοπεποίθησης και αρνητικής εικόνας για τον κόσμο.

Διεθνείς τάσεις δυστυχίας

Αυτό το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στη Μεγάλη Βρετανία. Παρατηρείται και σε άλλες χώρες όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και ο Καναδάς. Δεδομένα από 34 χώρες μεταξύ 2020 και 2023 επιβεβαιώνουν ότι οι νέοι σήμερα δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο θα περιμέναμε για την ηλικία τους.

Η έρευνα αυτή ανοίγει νέες συζητήσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις και να ξαναδώσουμε στους νέους την ελπίδα και την ευτυχία που δικαιούνται, όπως αναφέρει η deutsche welle.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ