Παναθηναϊκός: Συνέντευξη “σταθμός” από Πιτίνο. “Έχω μιλήσει με τη γυναίκα μου για να μείνω”


Ο Ρικ Πιτίνο έδωσε τη μεγαλύτερη συνέντευξή του στην Ελλάδα και μίλησε για την Ελλάδα, το NBA, την καριέρα του και τον Παναθηναϊκό, αποκαλύπτοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να παραμείνει και του χρόνου. “Θα έχτιζα γύρω από τον Καλάθη και μετά θα έδινα βάση στον Παπαγιάννη”, δήλωσε για την επόμενη ημέρα των “πρασίνων”.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Pick n’ Roll» του Βασίλη Σκουντή στην CosmoteTV, ήταν ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ρικ Πιτίνο και ήταν για μία ακόμη φορά… απολαυστικός, απαντώντας σε όλα τα καίρια ζητήματα για τους «πράσινους».

Παράλληλα, σχολίασε την εμπειρία του στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι προσπαθεί να πείσει τη γυναίκα του να έρθει στη χώρα μας, υποσχόμενος… Μύκονο και Σαντορίνη.Η συνέντευξη του Ρικ Πιτίνο

Για τον Παναθηναϊκό: «Ο Παναθηναϊκός μού έκανε την πρόταση παραμονή των Χριστουγέννων να έρθω εδώ. Μίλησα με τον ατζέντη μου και μού είπε ότι μπροστά στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, το Λούιβιλ – Κεντάκι είναι πρωτάθλημα … εκκλησιών! Προπόνησα στους Νικς στους Σέλτικς, κάθε προπόνηση είναι σαν την τελευταία μου, όπως και κάθε παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είναι σημαντικός για εμένα, είναι τα πάντα για εμένα, όπως οι Νικς και οι Σέλτικς. Είναι το ίδιο για μένα».

Για το πως αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα: «Ο φίλος μου ο Άγγελος, μου είπε πολλά για τον Παναθηναϊκό και τον ιδιοκτήτη και μου έδωσε πολλούς λόγους για να έρθω. Τον εμπιστεύομαι και τον πιστεύω, μου φάνηκαν αληθινά τα λόγια του».

Για το αν τον εμπιστεύτηκε περισσότερο από τον Στάνλεϊ Τζάφι τον Μάιο του ’89 για να μείνει στους Νικς: «Ο Τζάφι ήταν φίλος και δεν μπορούσε να μου πει ότι θα πάρει τους Νικς και μου έλεγε να τον εμπιστευτώ. Κι έλεγα στη γυναίκα μου “γιατί να εμπιστευτώ έναν κινηματογραφικό παραγωγό;”. Μετά κατάλαβα το γιατί».

Για το είχε επισκεφθεί την Ελλάδα πριν: «Οι παππούδες του καλού μου φίλου ήταν από την Ελλάδα και μου είχε πει τα πάντα για τη χώρα. Ο Μπρεντ Μπράουν, που είναι στους Σίξερς κι είχε παίξει για μένα, με ενέπνευσε. Μια εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα βρεθήκαμε σε κοινή συνέντευξη και του είπα “σε άφησα στο Boston University, πως βρέθηκες στην Αυστραλία” και μου είπε μάζεψα τα πράγματα μου και πήγε, γνώρισα την γυναίκα μου κι έγινα προπονητής της Εθνικής. Αν δεν πήγαινα, δεν θα τα ζούσα αυτά. Εγώ βέβαια έχω γυναίκα και…11 εγγόνια!».

Για το αν έπαθε πολιτισμικό σοκ: «Έχω πάει σε Ιταλία, Φινλανδία, Γερμανία και άλλες χώρες. Το μόνο σοκ που έπαθα, ήταν όταν ο Μάνος Παπαδόπουλος μου έδωσε τα κλειδιά του αυτοκινήτου και μου είπε “καλή τύχη” και τίποτα άλλο».

Για το αν… υποτιμά τους Έλληνες, όπως νομίζουν κάποιοι: «Όποιον και να συναντήσω, μιλάω σε όλους και τους σέβομαι όλους. Όταν ήμουν σε Νικς και Σέλτικς, υπήρχαν εκατομμύρια οπαδοί που νόμιζαν ότι ξέρουν καλύτερα από μένα. Δεν έρχομαι σε διαφωνία με κάποιον όταν μιλάω για μπάσκετ. Πήγα στο Mall την 1η μέρα να πάρω καφέ. Κάποιος μου ζήτησε φωτογραφία και μου είπε “Γεια είμαι Ολυμπιακός, σ’ ευχαριστώ”. Μετά ήρθε ένας άλλος και μου είπε πάλι “Είμαι Ολυμπιακός, θέλω μια φωτογραφία”. Εγώ είπα “Γεια, είμαι ο Ρικ”. Άρχισαν να μου μιλάνε παιδιά με όνομα “Ολυμπιακός”, ενώ εγώ ήξερα βασικά ονόματα όπως Γιάννης, Γιώργος, δεν ήξερα πως υπήρχε όνομα “Ολυμπιακός” (σ.σ. γέλια). Ο τρίτος μου είπε “Γεια σου κόουτς είμαι Παναθηναϊκός!” και λέω τι γίνεται;».

Για την δουλειά που πρέπει να γίνει στον Παναθηναϊκό: «Όταν ανέλαβα είχαμε 9 εντός έδρας ματς και 11 εκτός. Τα “εύκολα” είχαν παιχτεί, όλα τα δύσκολα ήταν εκτός. Το πρόγραμμα ήταν εναντίον μας. Οι παίκτες δίνουν το 100%, αλλά η ομάδα δημιουργήθηκε διαφορετικά. Ο καλύτερος είναι ο Καλάθης, αν του βάλεις καλούς παίκτες δίπλα του, θα είναι ο καλύτερος πασέρ, πρέπει να έχει παίκτες γύρω που σουτάρουν. Η ομάδα δεν φτιάχτηκε γύρω από τον Καλάθη και αυτό δεν ήταν καλό. Ένα άλλο θέμα ήταν οι τραυματισμοί: ο Λάνγκφορντ, ο Λοτζέσκι, ο Παππάς, ο Καλάθης έχει θέματα. Είμαστε αήττητοι στο ΟΑΚΑ. Βλέπω όλα τα analytics. Τρεις παίκτες μας είναι σπουδαίοι εντός έδρας, αλλά όχι εκτός. Ήθελε μια απάντηση από τους παίκτες για το τι συμβαίνει αυτό, γιατί είναι διαφορετικά τα ποσοστά, ειδικά στα ριμπάουντ».

Για το ποιος παίκτης από το ΝΒΑ θα ταίριαζε στην Euroleague: «Δεν νομίζω πως ταιριάζουν στην Euroleague παίκτες που έχω προπονήσει, ίσως ο Ντόνοβαν Μίτσελ, αλλά δεν νομίζω πως θα έφευγε από την Γιούτα, ο Γιαννακόπουλος θα έπρεπε να δώσει την μισή ΒΙΑΝΕΞ! (σ.σ. γέλια) Θα έχτιζα γύρω από τον Καλάθη και μετά θα έδινα βάση στο 5, στον Παπαγιάννη. Δεν είναι έτοιμος για κάθε παιχνίδι, θέλει δουλειά, αλλά έχει καλά στοιχεία και καλές προοπτικές».

Για το τι πρέπει να αλλάξει στον Παναθηναϊκό, για να βρεθεί ξανά στην κορυφή της Ευρώπης: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε πολλά, δεν μπορούμε να κάνουμε σουτέρ τους Αντετοκούνμπο – Βουγιούκα. Πρέπει να κάνεις τις σωστές προσθήκες γύρω από τον Καλάθη, για να μπει ο Παναθηναϊκός στην 3άδα της Euroleague τα επόμενα χρόνια».

Για το ότι οι παίκτες πρέπει να βελτιώσουν την καμπύλη στο σουτ: «Ο Μίτσελ και ο Ροζίερ, όταν ήρθαν στο Λούιβιλ σούταραν ευθεία. Ο Κάρι δίνει μεγάλη καμπύλη και βλέπει το 80% του γηπέδου. Ο Μίτσελ δεν μπορούσε να σουτάρει τρίποντα όταν ήρθε στο Λούιβιλ. Ο Αντετοκούνμπο (Θανάσης) έχει λανθασμένη μηχανική, βάζει το αριστερό χέρι πάνω από την μπάλα. Ένας από τους καλύτερους σουτέρ είναι ο Παπαγιάννης και ο Πέιν, αλλά είναι οι ψηλοί μας».

Για τα deflections στην άμυνα: «Κάνουν την διαφορά και μιλάω συχνά για αυτά. Οι ομάδες μου είχαν 35 κατά μέσο όρο ανά αγώνα κι όταν τα κατάφερναν, νικούσαν το 90% των αγώνων. Με τον Ολυμπιακό ήμασταν σε καλό δρόμο, είχαμε 18 στο ημίχρονο, αλλά δεν παίχτηκε το δεύτερο μέρος».

Για τα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού: «Δεν υπάρχει σύγκριση. Τα Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη αντιπαλότητα, εξαιτίας των οπαδών. Ο Παπαπέτρου είναι κουμπάρος με τον Πρίντεζη, αλλά δεν μπορούν να είναι μαζί δημόσια. Αναγκάστηκε να μετακομίσει, γιατί δεν μπορούσε να πάει ούτε στο σούπερ μάρκετ. Δεν συμφωνώ με αυτό. Όταν τελειώνει το παιχνίδι είμαστε όλοι Έλληνες».

Για την Ακρόπολη: «Έχω πάει δύο φορές. Το να βλέπεις ένα κτίριο π.Χ. είναι υπέροχο! Μου θύμισε όταν επισκέφθηκα την Ρώμη και το Κολοσσαίο. Αναρωτιόμουν τι αγώνες έδιναν εκεί, γιατί ήταν μικρή η αρένα».

Για τα μπουζούκια: «Ήταν μια μοναδική εμπειρία. Ήταν τα γενέθλια του φίλου μου Άγγελου, και ήταν εκεί κι ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Τραγουδούσαν ελληνικά και κάποια στιγμή άρχιζαν να πετάνε λουλούδια. Δεν μπόρεσα να μείνω μέχρι τις 7 το πρωί, αλλά κάθισα λίγες ώρες. Μου άρεσε πολύ επίσης η Ρόδος που πήγαμε, έκανα έναν περίπατο, ο κόσμος ήταν πολύ ευγενικός».

Για το αν σκέφτεται να μείνει του χρόνου: «Έχω μιλήσει ήδη στην γυναίκα μου γι’ αυτό. Μου αρέσουν όλα. Για μένα όλα έχουν να κάνουν με τη νίκη. Δεν με νοιάζει η πόλη ή η χώρα που θα είμαι. Όταν χάνουμε, θέλω να αυτοκτονήσω. Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα που θα είναι το Νο.1».

Για το αν σκέφτεται ότι τώρα θα τον θέλουν ομάδες από Αμερική: «Μου έκαναν πρόταση δύο ομάδες, σίγουρα θα έρθουν κι άλλες. Με κατηγόρησαν για πράγματα που ήμουν αθώος. Έγινε η δίκη και αποδείχθηκε η αθωότητά μου. Κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί μου, όλοι νόμιζαν πως ήμουν ένοχος. Μόνο ο Παναθηναϊκός ήρθε και μια ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία. Οι Ιταλοί είναι πολύ πιστοί κι έτσι κι εγώ είμαι πιστός στον Παναθηναϊκό, ήταν η μοναδική ομάδα που έδειξε πόσο με θέλει».

Για το αν ξεπέρασε το σκάνδαλο στο Λούιβιλ: «Ήταν ένα μεγάλο σοκ. Μπορεί να μας αφαίρεσαν το λάβαρο, αλλά όχι την ιστορία. Αλλά δεν μπορείς να πάρεις μακριά τα πρωταθλήματα και την ιστορία. Οι παίκτες έκαναν άσχημα πράγματα. Οι παίκτες έκαναν λάθος, να έχουν εκεί τις γυναίκες, αλλά οι γυναίκες δεν τους έκαναν να τρέχουν γρηγορότερα!».

Για τον ψυχισμό του: «Πρέπει να κοιτάς τα πράγματα έξω από σένα, να δεις τι είναι καλύτερο για σένα. Σήμερα ήταν πολύ δύσκολη ημέρα. Ο γυμναστής ήρθε και προσπαθούσε να μου πει να μην είμαι σκληρός στην προπόνηση, γιατί έχουμε ένα μεγάλο ταξίδι μπροστά, μετά παίζουμε το Σάββατο, έχουμε αρρώστους. Κάποιοι δεν τρώνε το φαγητό τους εκτός έδρας. Προσπαθώ να βγάζω τον εγωισμό μου έξω για το καλό της ομάδας, για να βγάλω το μεγαλείο της ομάδας. Προσπαθώ να είμαι χαμαιλέων, να αλλάζω. Δεν μπορείς να λες ή το δικό μου ή τίποτα, γιατί θα καταλήξεις στο τίποτα. Πρέπει να αναθεωρείς όταν είσαι προπονητής. Είμαι 66 και λειτουργώ σαν να είμαι 36. Ήμουν αναστατωμένος με τους παίκτες μου μετά το Κύπελλο Ελλάδος. Ήρθε ο Καλάθης και μου είπε “μπορούμε να βγούμε να γιορτάσουμε την κατάκτηση του Κυπέλλου;” και είπα “Ναι”, αλλά ήμουν θυμωμένος, γιατί δεν με κάλεσε! (σ.σ. γέλια)».

Για τη θητεία του ως προπονητής και πρόεδρος: «Κάποιες φορές πρέπει να αποτύχεις, για να πετύχεις μακροπρόθεσμα, και να μην ψάχνεις ευθύνες αλλού. Οι Πίστονς είχαν υπομονή, αλλά όχι εγώ που ήμουν πρόεδρος. Έδωσα πολλούς παίκτες σε trade, που στην συνέχεια αποδείχθηκαν πολύ καλοί. Έκανα λάθη. Ένα παράδειγμα είναι ο Παπαγιάννης. Αν τον κρίνω τώρα, θα πω ότι δεν είναι για εμάς. Οπότε πρέπει να εστιάσω στα καλά που έχει και να κάνω υπομονή».

Για το τρίπτυχο της επιτυχίας: «Πάντα να βρίσκεις τρόπο να βλέπεις θετικά. Είναι ο μόνος τρόπος, και με τον εαυτό σου και με τους άλλους. Να απαιτείς εργατικότητα και ηθική και κανείς δεν θα έχει καλύτερο work ethic από σένα και τους βοηθούς σου. Να έχεις ψηλότερους στόχους, πιο ψηλούς από αυτούς που δεν μπορείς να φτάσεις. Κάποιες φορές πρέπει να πετυχαίνεις συνηθισμένα πράγματα, αλλά πρέπει να θες και αυτά που πιστεύεις ότι δεν μπορείς».

Για το πρότυπο του: «Ο Βινς Λομπάρτι, που ήταν κόουτς στο NFL. Θαύμαζα πως διαχειριζόταν τους παίκτες. Εκτός αγωνιστικού χώρου, ήταν ο καλύτερός τους φίλος, εντός, ο πιο σκληρός προπονητής».

Για την καριέρα του ως παίκτης και την οικογένειά του: «Δεν ήμουν τόσο καλός πασέρ, όπως ο Καλάθης! Ήμουν καλός στο High School και στο κολέγιο, ήμουν αρχηγός, υπέγραψα στην Ιταλία, νομίζω στη Βαρέζε, αλλά στράφηκα στην προπονητική. Έχω πάει 20 φορές στην Ιταλία. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στις Συρακούσες. Η Ελλάδα μου θυμίζει την Ιταλία, όσον αφορά τους ανθρώπους κι ότι απολαμβάνουν τον καφέ τους! Δεν έχω δει τόσες καφετέριες στη ζωή μου, όσες στην Ελλάδα! Στη Νέα Υόρκη είναι τα μπαρ, εδώ οι καφετέριες κι οι φούρνοι!».

Για τον καλύτερο παίκτη και τον δυσκολότερο αντίπαλο: «Ο Τζαμάλ Μάρσαλ, ο Πολ Πιρς, ο Γιούινγκ. Δυσκολότεροι χωρίς αμφιβολία, ο Τζόρνταν, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Τζαμπάρ».

Για τον πιο δύσκολο αντίπαλο προπονητή: «Πολλοί μου κάνουν αυτή την ερώτηση και νομίζουν ότι θα πω τον Σιζέφσκι, τον Ράιλι, τον Τζάκσον. Αλλά είναι ο Τόνι Μπένετ γιατί ρίχνει τον ρυθμό στην επίθεση, ενώ εγώ θέλω γρηγοράδα. Σου αναχαιτίζει τα συστήματα και για να τον νικήσεις πρέπει να έχεις καλούς παίκτες στο «1 εναντίον 1″».

Για το τι θα πει στην γυναίκα του στο skype μετά την εκπομπή: «Πέρασα πολύ καλά, γνώρισα έναν καλό οικοδεσπότη. Θα της πω ότι θα την πάω στη Σαντορίνη και την Μύκονο κι αν έρθουμε εδώ, μπορείς να έχεις αυτή τη ζωή μια φορά την εβδομάδα. Έχω γνωρίσει πολύ καλούς ανθρώπους στα 66 μου, με κάνουν να νιώθω τόσο ζεστά, είναι φιλόξενοι και με κάνουν να νιώθω ότι δεν μου λείπει το σπίτι μου».


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ