Ο Καναδάς έχει υποβάλει αίτημα αγοράς του Euro Hawk


Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει καναδικό αίτημα απόκτησης του πρωτοτύπου ΜΕΑ Euro Hawk, το οποίο η Γερμανική Αεροπορία έχει σταθμευμένο σε αεροπορική βάση από το 2013.

Σύμφωνα με το “U.S. News”, ο Καναδάς έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για το ΜΕΑ, που έχει αποψιλωθεί από κρίσιμο στρατιωτικό εξοπλισμό το 2017, ώστε να το χρησιμοποιήσει σε αποστολές επιτήρησης απομακρυσμένων περιοχών στο βόρειο τμήμα της χώρας – επί τω πλείστω για μη στρατιωτικά θέματα.

Η Γερμανία σχεδίαζε την απόκτηση πέντε ΜΕΑ Euro Hawk, που αποτελούσαν ειδική έκδοση του Global Hawk με εξοπλισμό SIGINT, σε ένα πρόγραμμα που θα κόστιζε συνολικά €1,2 δις. Μέχρι την ακύρωση του προγράμματος το γερμανικό υπουργείο άμυνας είχε δαπανήσει €700 εκατομμύρια.

Πέρα από τον Καναδά, την υποβολή προσφοράς για την αγορά του ΜΕΑ εξετάζει το NATO, στο πλαίσιο του προγραμμάτος AGS (Alliance Ground Surveillance). Το AGS απαρτίζεται από 15 κράτη-μέλη της Συμμαχίας (Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και ΗΠΑ) και αφορά την κοινή αξιοποίηση πέντε ΜΕΑ Global Hawk με ορμητήριο την ιταλική αεροπορική βάση Σιγκονέλα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ