Γρίπη Η1Ν1: Έχει νόημα να κάνεις τώρα το εμβόλιο;


Η γρίπη Η1Ν1 βρίσκεται στην κορύφωσή της, με πολλά σοβαρά κρούσματα και τον αριθμό των νεκρών λόγω επιπλοκών να έχει φτάσει μέχρι σήμερα στους 74 σήμερα με τα επίσημα δεδομένα. Και πολλοί άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί, αναρωτιούνται αν έχει νόημα να κάνουν τώρα το εμβόλιο της γρίπης.

Γρίπη Η1Ν1: Να κάνουμε τώρα το εμβόλιο;
«Εκτιμάται πως η κορύφωση της γρίπης συμβαίνει τώρα και μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου αλλά η γρίπη θα συνεχίσει να προκαλεί αρκετά κρούσματα μέχρι τα τέλη Απριλίου. Ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές από τον ιό που αποτελεί το κυρίαρχο στέλεχος (Η1Ν1) αυτόν τον χειμώνα είναι οι άνθρωποι ηλικίας 656 ετών και άνω, οι ηλικιωμένοι, τα μωρά και οι πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις που εξαντλούν τον οργανισμό ή προκαλούν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα όπως είναι ο διαβήτης, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, τα καρδιακά νοσήματα, τα χρόνια νεφρικά, ηπατικά ή, νευρολογικά νοσήματα. Υγιείς ή φαινομενικώς υγιείς μη ηλικιωμένες ευπαθείς ομάδες είναι οι άνθρωποι με δείκτη μάζας Σώματος ΒΜΙ>40, οι άνθρωποι που καπνίζουν συστηματικά επί πάνω από δεκαετία, οι έγκυοι» εξηγεί η γιατρός.

Να κάνεις τώρα το εμβόλιο της γρίπης;
Το αντιγριπικό εμβόλιο δημιουργεί αντισώματα στον οργανισμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Όπως έχουν αναφέρει επανειλημμένα οι ειδικοί, το εμβόλιο δεν προσφέρει 100% προστασία. Ωστόσο, εάν νοσήσεις έχοντας κάνει το εμβόλιο, τα συμπτώματα θα είναι πιο ήπια και είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιαστούν σοβαρές επιπλοκές.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο – έστω και τώρα
Οι ευπαθείς ομάδες που δεν εμβολιάστηκαν το φθινόπωρο και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.
Οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες δεν εμβολιάστηκαν το φθινόπωρο και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.

Οι άνθρωποι που είναι σε στενή επαφή με πουλερικά για να αποφευχθούν θανατηφόροι ανασυνδυασμοί των ιών της ανθρώπινης γρίπης με τους ιούς της νόσου των πουλερικών, εφόσον δεν έκαναν το εμβόλιο το φθινόπωρο και δεν έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις.

Ποιοι δεν πρέπει να κάνουν εμβόλιο τώρα
Όσοι εμβολιάστηκαν κατά το φθινόπωρο.
Όσοι νόσησαν από γρίπη κατά το Δεκέμβριο 2018 και κατά το 2019.
Όσοι έχουν απαγορευτικές αντενδείξεις για τον εμβολιασμό όπως θανατηφόρα αλλεργία σε συστατικά του εμβολίου ή έχουν νοσήσει από Guillain- Barré (GBS).
Τα μωρά ηλικίας κάτω των έξι μηνών.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ