Μια βόλτα στο κάστρο Celje της Σλοβενίας (pics)


Το Κάστρο Celje στη Σλοβενία αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα και πιο μεγαλοπρεπή οχυρά της χώρας, ενώ ήταν και κατοικία της δυναστείας του Celje.

Η εξουσία τους είχε μεγάλη εμβέλεια και είχαν ουσιαστική επίδραση στην πολιτική μοίρα της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Ευρώπης.

Ένα από τα αξιοθέατα του κάστρου – ο Πύργος του Φρέντερικ – αποκαλύπτει μια τραγική ιστορία αγάπης με βάρβαρο τέλος.

Ο πρώτος κόμης που έμεινε στο κάστρο μαζί με την γυναίκα του και τα τέσσερα παιδιά του ήταν ο Χέρμαν Β. Ο γιος του ο Φρέντερικ πήγαινε συχνά για ιππασία στο κτήμα του πατέρα του και εκεί γνώρισε μια μέρα μια όμορφη νεαρή κοπέλα, τη Βερόνικα Ντεσενίσκα.

Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν, ωστόσο ο κόμης δεν ενέκρινε την αγάπη τους. Αποφάσισαν να το σκάσουν και κατέφυγαν στην πόλη Fridrihštajn κοντά στο Kočevje της Σλοβενίας, όπου παντρεύτηκαν μυστικά. Ο Χέρμαν Β σύντομα έμαθε για το γάμο και έστειλε στρατό για να τους συλλάβει.

Ο Φρέντερικ κατάφερε να γλιτώσει τη Βερόνικα, η οποία κατέφυγε στο χωριό Sveta Margita. Ο ίδιος ωστόσο αιχμαλωτίστηκε από τους στρατιώτες του πατέρα του και φυλακίστηκε στον Πύργο Celje, ένα στενό κτίριο ύψους 23 μέτρων για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Ο πύργος έκτοτε ονομάζεται Πύργος Φρέντερικ.

Η Βερόνικα τελικά φυλακίστηκε από τους στρατιώτες του Χέρμαν στο Βελίκι Τάμπορ στην Κροατία. Ο Χέρμαν κατηγόρησε την κοπέλα ότι ήταν μάγισσα που είχε κάνει μάγια στο γιο του και διεξήχθη δίκη, η οποία διήρκεσε δύο ημέρες και στο τέλος αθωώθηκε.

Ωστόσο, ο Κόμης δεν δέχτηκε την απόφαση και έπνιξε τη Βερόνικα σε μια μεγάλη δεξαμενή στο Κάστρο του Βελίκι Τάμπορ.

Το σώμα της χτίστηκε στον τοίχο που συνδέει τον πενταγωνικό πύργο με την είσοδο του κάστρου και σύμφωνα με τον μύθο, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες, μαζί με τον ουρλιαχτό του ανέμου ακούγονται και οι δικές της κραυγές αγωνίας.

Αιώνες μετά από αυτά τα τρομερά γεγονότα, το κάστρο αποτελεί πλέον μουσείο που παρουσιάζει μεταξύ άλλων παλιά οχήματα, εθνογραφικά αντικείμενα και ιστορικά σπαθιά.

Το ίδιο το κτίριο ξεχωρίζει ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά παραδείγματα κοσμικής αρχιτεκτονικής στην Κροατία.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ