Πόσο σημαντική είναι η ευλυγισία για έναν κολυμβητή;


Η προπόνηση ευλυγισίας είναι απαραίτητη στην κολύμβηση αλλά πρέπει επίσης να είναι και κατάλληλα προσαρμοσμένη στον καθένα. Γενικά οι κολυμβητές εξασκούνται στο κομμάτι της ευλυγισίας ώστε να πετυχαίνουν το απαραίτητο εύρος κίνησης κατά την εκτέλεση της κολυμβητικής τους προσπάθειας. Οι ασκήσεις για την κινητικότητα των αρθρώσεων στοχεύουν κυρίως τους γλουτούς, τους ώμους, την άνω σπονδυλική στήλη και τους αστραγάλους, καθώς η ευλυγισία σε αυτές τις περιοχές παίζει καθοριστικό ρόλο στην κολύμβηση. Στην προπόνηση ευλυγισίας περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος ασκήσεων εκ των οποίων ένα πολύ σημαντικό κομμάτι είναι οι διατάσεις.

Τις διατάσεις μπορούμε να τις διαχωρίσουμε σε “Δυναμικές” και “Στατικές”.

Οι Δυναμικές διατάσεις περιλαμβάνουν ασκήσεις όπως είναι οι περιφορές των χεριών και οι αιωρήσεις των ποδιών, ασκήσεις κατά τις οποίες οι μύες και οι σύνδεσμοι κινούνται στο μέγιστο εύρος τους και πάντα σε ελεγχόμενη κίνηση. Το ζέσταμα πριν από έναν αγώνα πρέπει να περιλαμβάνει δυναμικές διατάσεις οι οποίες όχι μόνο βοηθάνε στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της αύξησης της σωματικής μας θερμοκρασίας, αλλά επίσης αποτελούν και μία πρόβα για τις κολυμβητικές κινήσεις που πρόκειται να εκτελεστούν, σιγουρεύοντας ότι οι αρθρώσεις θα εκτελέσουν με ασφαλή τρόπο το εύρος της κίνησής τους κατά την διάρκεια του αγώνα.

Κατά τις Στατικές διατάσεις, οι μύες και οι σύνδεσμοι διατίνονται στο μέγιστο εύρος τους και σταθεροποιούνται σε αυτό για συγκεκριμένο χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκεται να αυξηθεί το μέγιστο εύρος της κίνησης, όμως αυτές οι ασκήσεις δεν προβλέπονται σε όλες τις περιστάσεις. Για παράδειγμα, έχει παρατηρηθεί πως η εκτέλεση στατικών διατάσεων πριν από έναν αγώνα μειώνει την δύναμη που μπορεί να εφαρμοστεί από τους μύες. Αντίθετα, μετά τον αγώνα και καθώς το σώμα είναι ακόμα ζεστό, οι στατικές διατάσεις μπορούν να βελτιώσουν την ευλυγισία και λιγότερες πιθανότητες τραυματισμού μάλιστα. Επιπλέον, βοηθάνε το σώμα να χαλαρώσει μετά από την άσκηση. Σημαντικό είναι να αναφερθεί σε αυτό το σημείο πως οι στατικές διατάσεις πρέπει να διατηρούνται για 20 έως 60 δευτερόλεπτα, καθώς περισσότερος χρόνος δεν παρέχει επιπλέον ωφέλη.

Παρά το γεγονός ότι η προπόνηση ευλυγισίας τυπικά προτίνεται, σε μερικές περιπτώσεις ιστορικά τραυματισμού και κάποια προσωπικά χαρακτηριστικά υπεισέρχονται στην γενική θεώρηση. Για παράδειγμα, κολυμβητές που παρουσιάζουν υπερκινητικότητα σε κάποιες αρθρώσεις, μπορεί να κινήσουν τους συνδέσμους τους πέρα από τα κανονικά όρια. Κολυμβητές με τέτοια υπερκινητικότητα, συχνά παρουσιάζουν ιστορικό ωμικής αστάθειας και επιπλέον διατάσεις μπορεί να κάνουν τους ώμους τους ακόμα πιο ασταθείς. Συνεπώς, οι κολυμβητές αυτοί θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ασκήσεις σταθεροποίησης και να μειώσουν τις ασκήσεις ευλυγισίας.

Τέλος, όσον αφορά την σχέση ευλυγισίας και απόδοσης, αξίζει να αναφερθεί πως οι καλύτεροι κολυμβητές είναι και πολύ ευλύγιστοι! Οι διατάσεις λοιπόν είναι κάτι που σίγουρα πρέπει να περιλαμβάνεται στην πορεία σας για βελτίωση!

Καλή προπόνηση!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ