Αλκοόλ: Επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει πως οι γυναίκες ζαλίζονται και μεθούν πιο εύκολα από τους άνδρες με το αλκοόλ. Γιατί όμως γίνεται αυτό; Η επιστήμη έχει την απάντηση σε αυτό και σε άλλα πολλά ερωτήματα.

Νέες έρευνες δείχνουν πως το ποσοστό των νέων ανθρώπων που πίνουν αλκοόλ έχει μειωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.
Όμως, περισσότερες γυναίκες ηλικίας 40-60 ετών επιλέγουν να πιουν σε επικίνδυνα επίπεδα.
Οι γυναίκες φαίνεται να έχουν επηρεάζονται από την κατανάλωση αλκοόλ νωρίτερα συγκριτικά με τους άνδρες, ακόμα κι αν έχουν καταναλώσει λιγότερο αλκοόλ. Αν ένας άνδρας και μία γυναίκα πιουν την ίδια ποσότητα, η συγκέντρωση αλκοόλης στο αίμα της γυναίκας θα είναι υψηλότερη.

Και γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή οι γυναίκες συνήθως είναι πιο μικροκαμωμένες και ζυγίζουν λιγότερο από τους άνδρες. Έτσι, αν η ίδια ποσότητα αλκοόλ προσληφθεί λοιπόν από ένα μικρότερο σώμα, τότε θα υπάρξει σίγουρα μεγαλύτερη συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα.
Ακόμα κι αν μία γυναίκα και ένας άνδρας έχουν το ίδιο μέγεθος, οι γυναίκες συνήθως έχουν μεγαλύτερο ποσοστό λίπους και χαμηλότερο ποσοστό νερού στο σώμα τους συγκριτικά με τους άνδρες.

Η αιθανόλη του αλκοόλ οξειδώνεται στον οργανισμό από το ένζυμο αλκοολική αφυδρογονάση. Οι γυναίκες τείνουν να έχουν λιγότερο ενεργή αφυδρογονάση και εξαιτίας αυτού χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να επεξεργαστούν το αλκοόλ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μεθάνε ταχύτερα και έχουν το αλκοόλ στον οργανισμό τους για περισσότερο χρόνο.
Επίσης οι γυναίκες που πίνουν αλκοόλ βιώνουν προβλήματα υγείας ταχύτερα, ενώ είναι περισσότερο σοβαρά από των ανδρών που πίνουν την ίδια ποσότητα αλκοόλ.

Ακόμα και όταν οι γυναίκες βιώνουν προβλήματα με το αλκοόλ είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν βοήθεια συγκριτικά με τους άνδρες. Στην Αυστραλία π.χ. μόλις το ένα τρίτο των ανθρώπων που λαμβάνουν θεραπεία από ειδικό για το αλκοόλ είναι γυναίκες. Οι φραγμοί που θέτουν οι γυναίκες για την αναζήτηση βοήθειας συμπεριλαμβάνουν την κοινωνική κατακραυγή, το φόβο ότι μπορεί να χάσουν τα παιδιά τους αλλά και τη μειωμένη διαθεσιμότητα προγραμμάτων για γυναίκες.

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σημαντικών προβλημάτων υγείας όπως ο καρκίνος, η εγκεφαλική βλάβη, η ηπατική ανεπάρκεια και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Επίσης μπορεί να απειλήσει την υγεία του εμβρύου σε περίπτωση που η έγκυος καταναλώνει αλκοόλ, ενώ κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μικρές ποσότητες αλκοόλ μπορούν να περάσουν μέσω του γάλακτος στο βρέφος. Καλό είναι λοιπόν η μητέρα να επιλέγει να πιει μετά από το θηλασμό και όχι πριν από αυτόν.

Και ποια είναι τα σημάδια πως πρέπει να μειώσετε το ποτό;
– Πίνετε κάθε μέρα ή σχεδόν κάθε μέρα; Η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την εξάρτηση
– Χρειάζεστε να πιείτε περισσότερο για να νιώσετε το αλκοόλ να σας «πιάνει»; Αυτό δείχνει αυξανόμενη ανοχή στο αλκοόλ και είναι ένα πρώιμο σημάδι εξάρτησης.
– Έχετε δυσκολία στο να κάνετε ένα διάλειμμα ή να κόψετε το αλκοόλ ή πίνετε περισσότερο αλκοόλ από όσο αντέχετε; Αυτά είναι σημάδια ότι δεν έχετε αυτοέλεγχο ως προς την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε.
– Βρίσκετε ότι η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες σε καθημερινή βάση; Για παράδειγμα να αργείτε στη δουλειά σας εξαιτίας του χανγκόβερ;
– Παρατηρείτε ότι η ζωή σας επηρεάζεται; Για παράδειγμα έχετε αισθήματα άγχους ή κατάθλιψης όταν πίνετε, πριν πιείτε ή αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο σας; Το αλκοόλ μπορεί αρχικά να δρα ως χαλαρωτικό, αλλά στην πορεία επιδεινώνει τα προβλήματα άγχους, κατάθλιψης ή ύπνου.
– Κάνετε πράγματα ενώ βρίσκεστε σε κατάσταση μέθης τα οποία αργότερα μετανιώνετε;

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here