Ο αποκλειστικός θηλασμός 3 μηνών μειώνει τον κίνδυνο εκζέματος στα παιδιά


Οι έρευνες δείχνουν ότι ο θηλασμός των βρεφών μειώνει τον κίνδυνο για πολλές χρόνιες παθήσεις όπως π.χ. το άσθμα, τον καρκίνο του μαστού, την πολλαπλή σκλήρυνση, την υπέρταση κ.α.

Τώρα, μια αμερικανική μελέτη βρήκε ότι τα παιδιά με αποκλειστικό θηλασμό κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους έχουν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έκζεμα στην ηλικία των 6 ετών, σε σχέση με τα συνομήλικα παιδιά που είχαν θηλάσει λιγότερο χρόνο.

Το έκζεμα είναι μια χρόνια κατάσταση που προκαλεί φαγούρα στο δέρμα και φλεγμονή. Είναι γνωστό ότι τόσο τα γονίδια όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες εμπλέκονται σε αυτή την πάθηση, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα, μεταξύ των οποίων είναι και το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Katherine M. Balas του Ιατρικού Κέντρου Children’s National, έκαναν σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία για περίπου 2.000 γυναίκες και τα μωρά τους για λίγους μήνες μετά τη γέννηση. Ακολούθησε μετά από 6 χρόνια ο έλεγχος των παιδιών αυτών, από τα οποία περίπου 300 είχαν διαγνωσθεί με έκζεμα κάποια στιγμή μέσα στην εξαετία.

Διαπιστώθηκε ότι μεγαλύτερη πιθανότητα εκζέματος είχαν τα παιδιά από οικογένειες ανώτερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου ή με οικογενειακό ιστορικό διατροφικών αλλεργιών.

Τα παιδιά που είχαν αποκλειστικά θηλάσει κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής τους ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είχαν περίπου 50% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν έκζεμα, σε σχέση με τα παιδιά που είχαν θηλάσει για λιγότερο από τρεις μήνες.

«Μολονότι ο αποκλειστικός θηλασμός μπορεί να μην εμποδίζει τα παιδιά από το να πάθουν έκζεμα, μπορεί να τα προστατεύσει από το παθαίνουν παρατεταμένες εξάρσεις του εκζέματος», δήλωσε η Balas.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ