Τέσσερις χρήσιμες συμβουλές για όταν τρέχουμε στο κρύο

Runner man in fall running in autumn wearing gloves and hat listening to music in earphones. Fit male athlete training outside in cold weather in warm runners clothing outfit. Fitness model.

Για πολλούς δρομείς δεν υπάρχει πιο απολαυστική διαδρομή από αυτή που γίνεται μέσα στο βαρύ κρύο. Και δικαίως: ο τρόπος που ο αέρας χτυπάει το πρόσωπο κατά τη διάρκεια της διαδρομής, οι άδειοι και ήσυχοι δρόμοι του Χειμώνα αφού πέσει ο ήλιος και φυσικά η αντιφατική αλλά όμορφη αίσθηση που νιώθεις όταν η διαδρομή τελειώνει, επιστρέφεις στο σπίτι σου και από το κρύο του δρόμου βρίσκεσαι ξανά στη ζεστασιά, είναι στοιχεία που πολύ λογικά κάνουν τις κούρσες σε κρύο περιβάλλον αγαπημένες για τόσους δρομείς.

Μια τέτοια συνήθεια ωστόσο εμπεριέχει και ένα αρνητικό δεδομένο. Πολλούς δρομείς που συνηθίζουν να τρέχουν μέσα στο κρύο τους πιάνει έντονος βήχας και νιώθουν ένα δυσάρεστο κάψιμο στον λαιμό τους και τα πνευμόνια τους. Και κάπως έτσι, αρχίζεις και αναρωτιέσαι: μήπως δεν είναι καθόλου καλό για την υγεία να τρέχεις μέσα στο κρύο;

Για όσους κάνουν την παραπάνω ερώτηση στους εαυτούς τους, η απάντηση είναι καλή: παρά την δυσφορία που μπορεί να νιώσετε, το τρέξιμο στο κρύο δεν είναι επικίνδυνο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίζεις αυτό το δυσάρεστο κάψιμο.

Μείνετε ενυδατωμένοι
Το να είσαι όσο πιο ενυδατωμένος γίνεται είναι η πρώτη προτεραιότητα κατά τη διάρκεια των προπονήσεων χειμώνα. Μπορεί να νιώθετε πως δεν διψάτε και άρα το να είστε διαρκώς «γεμάτοι» από νερό να μοιάζει δύσκολο και όπως και να το κάνουμε ένα ποτήρι νερό πίνεται πιο εύκολα όταν έχει ζέστη παρά όταν έχει κρύο, αλλά για να μπορέσει το σώμα σας να αντιμετωπίσει σωστά τον κρύο αέρα, η ενυδάτωση είναι το κλειδί. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε το πρωί είναι πιείτε ένα ποτήρι νερό όταν ξυπνάτε προκειμένου να μειώσετε τη φυσική αφυδάτωση που έχει προκύψει από τον ύπνο. Αν τρέξετε το απόγευμα ή το βράδυ, να έχετε ένα μπουκάλι νερό μαζί σας και να πίνετε από αυτό όσο πιο συχνά μπορείτε.

Κουκουλώστε το κεφάλι σας
Φορέστε κασκόλ, σκουφί και fullface και στη συνέχεια βγείτε να τρέξετε στο κρύο. Γενικά, το ιδανικό είναι να έχετε καλυμμένο ολόκληρο το κεφάλι σας με εξαίρεση προφανώς τα μάτια ώστε να έχετε οπτική επαφή με τον δρόμο. Και αυτό γιατί αν το κεφάλι σας βρίσκεται σε μια τέτοια συνθήκη, τότε ο κρύος αέρας που εισπνέετε, αυτόματα παίρνει υγρή μορφή και έτσι ο οργανισμό σας ενυδατώνεται.

Αναπνεύστε με… σύστημα
Ένας από τους λόγους που νιώθετε αυτό το καύσιμο στα πνευμόνια σας είναι ότι ξαφνικά μπαίνει μέσα σας πολύ περισσότερος αέρας από αυτόν που έχετε συνηθίσει το υπόλοιπο κομμάτι της ημέρας. Κρατώντας τις αναπνοές σας ομοιόμορφες και χαλαρές θα ελαχιστοποιήσετε την πίεση στο αναπνευστικό σας σύστημα. Αν εισπνέετε αρμονικά τον αέρα που μπαίνει μέσα σας, η ρινική κοιλότητά δουλεύει άμεσα για να θερμάνει τον ψυχρό αέρα και να τον προσαρμόσει στη θερμοκρασία του σώματός σας. Έτσι, στα πνευμόνια σας δεν φτάνει κρύος αέρας και αυτά δεν ερεθίζονται.

Μην ζορίζεστε από την αρχή
Τρέξτε όσο πιο χαλαρά γίνεται τουλάχιστον μέχρι να νιώσετε πως το σώμα σας έχει ζεσταθεί αρκετά. Αν αυτό δεν βοηθά τους πνεύμονες να αποφεύγουν το κάψιμο, τότε αφήστε τις σκληρότερες προσπάθειες για τον διάδρομο γυμναστικής. Δεν υπάρχει καμία ντροπή άλλωστε στο να τρέχετε χαλαρά έξω και να κάνετε πιο σκληρό πρόγραμμα μέσα στο σπίτι.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ