Exxon Mobil: Ανακαλύφθηκε κοίτασμα – «μαμούθ» στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ


Κοίτασμα φυσικού αερίου από 5 έως 8 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια) στον «Γλαύκο» ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης από κοινού με τον Αντιπρόεδρο της Exxonmobil Tristan Aspray. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη στην ΑΟΖ στον στόχο «Γλαύκο», σύμφωνα με τα κυπριακά Μέσα. «Είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα» δήλωσε ο Κύπριος υπουργός, κάτι που επανέλαβε και ο αξιωματούχος της αμερικανικής εταιρείας.

Οι ανακοινώσεις ήρθαν δυο μήνες μετά την έναρξη εργασιών εντός του τεμαχίου 10.

Για το στόχο «Δελφύνη» ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε πως εντοπίστηκε στήλη ΦΑ 133 μέτρων και βάση των αναλύσεων εκτιμάται ότι πρόκειται για ταμιευτήρα αρίστης ποιότητας.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι από το αποτέλεσμα, θα περάσουμε τους επόμενους μήνες αναλύοντας τα αποτελέσματα. Θα δούμε και μελλοντικές προοπτικές που αναπτύσσονται. Δεν έχουν αποκλειστεί προτάσεις ακόμη και για μεταφορά ΦΑ μέσα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι επόμενοι μήνες θα αφιερωθούν στην ανάλυση δεδομένων. Πρέπει να δούμε πολλαπλούς παράγοντες όπως η ποιότητα». δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil κ. Aspray.

Όπως ο ίδιος πρόσθεσε «το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι να μην βρεις κάτι. Τώρα είναι επιτυχία που βρήκαμε και σε σχέση με τα ευρήματα και πρέπει να πούμε ότι δεν υπάρχουν πολλά τεμάχια που μπορεί να συναντήσει κανείς τέτοια ποσότητα. Δεν είμαστε εστιασμένοι στο 10 μόνο αλλά την ευρύτερη περιοχή. Το 2020 θα συνεχιστούν οι εργασίες”.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης από την πλευρά του τόνισε πως είναι μια καταπληκτική εξέλιξη για όλη την Κύπρο, πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες όπως ανέφερε θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα ΦΑ. Ο υπουργός Ενέργειας ανακοίνωσε επίσης πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφυνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.

Nωρίτερα αντιπροσωπεία της Exxonmobil είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο προεδρικό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις για το κοίτασμα – μαμούθ στο newsbomb.com.cy


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ