Κατάθλιψη: Αυτοί είναι οι 2 τρόποι να την περιορίσεις

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης. Και έρευνες έχουν προσπαθήσει να βρουν τρόπους αντιμετώπισης της. Τώρα, μελέτη Βρετανών επιστημόνων δείχνει τους δυο τρόπους με τους οποίους μπορεί κανείς να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Manchester στην Βρετανία έκαναν μια μετά-ανάλυση αφορούσε συνολικά σχεδόν 46.000 ανθρώπους και τα στοιχεία προέρχονταν από 16 κλινικές δοκιμές.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό ψυχοσωματικής ιατρικής «Psychosomatic Medicine».

Ο επικεφαλής της έρευνας Τζόζεφ Φερθ και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως η κατανάλωση υγιεινών τροφών και η αποφυγή λιπών και γλυκών, καθώς και η μείωση του βάρους με δίαιτα και -ακόμη καλύτερα- με σωματική άσκηση, μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι κάθε είδους βελτίωση της διατροφής επιδρά θετικά στην κατάθλιψη, ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν τυπικά διαγνωστεί ως καταθλιπτικά.

«Αυτά είναι πράγματι καλά νέα» σχολίασε ο δρ Φερθ και επεσήμανε ότι δεν χρειάζονται άκρως εξειδικευμένες δίαιτες για να δει βελτίωση των συμπτωμάτων του ένας ασθενής με κατάθλιψη. Αρκεί να τρώει συστηματικά όσο πιο υγιεινά μπορεί, αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και φυτικών ινών και μειώνοντας το πρόχειρο φαγητό, τα σνακ και τη ζάχαρη.

Όταν μάλιστα, όπως είπε ο δρ Μπρέντον Σταμπς του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) του Λονδίνου, η υγιεινή διατροφή συνδυάζεται με τακτική σωματική άσκηση, τότε υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Τα οφέλη φαίνεται να είναι μεγαλύτερα για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Από την άλλη, σύμφωνα με τους ερευνητές, η υγιεινή διατροφή δεν φαίνεται να έχει κάποια εξίσου θετική επίδραση στο άγχος.

 

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ