Δημοσκόπηση Pulse για τον ΣΚΑΪ: Προβάδισμα 11 μονάδων στη ΝΔ με άνοδο στην παράσταση νίκης


Προβάδισμα 11 μονάδων στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με ταυτόχρονη άνοδο στην παράσταση νίκης αλλά και του αιτήματος για άμεση διεξαγωγή εκλογών καταγράφει δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για τον ΣΚΑΙ.

Από τα ευρήματα της μέτρησης προκύπτει ακόμη ότι οι πολίτες χρεώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ την ευθύνη για τι επίπεδο του πολιτικού διαλόγου και ότι εμπιστεύονται τη ΝΔ για μία ουσιαστική μείωση φόρων.

Συγκεκριμένα,  στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32,5% έναντι 21,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, έπεται το Κίνημα Αλλαγής με 7% και το ΚΚΕ με 6%.  Εκτός Βουλής μένουν, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης Ποτάμι (1%), Ανεξάρτητοι Έλληνες (1%) και Ένωση Κεντρώων (2%).


Ανοδος στην παράσταση νίκης για τη ΝΔ
Η παράσταση νίκης εκτοξεύεται στο 62% για τη Νέα Δημοκρατία, ποσοστό που συνιστά την τρίτη υψηλότερη τιμή για την αξιωματική αντιπολίτευση από το 2016 έως σήμερα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν καθηλωμένα στη ζώνη του 23% , σημείο στο οποίο έχουν διαμορφωθεί από τις αρχές του 2018.

Συσπείρωση
Σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα εξακολουθεί να παραμένει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, που με βάση τους ψηφοφόρους του Σεπτεμβρίου του 2015, τοποθετείται μόλις στο 51%. Αντιθέτως, με την ίδια συγκριτική χρονική βάση, η συσπείρωση της ΝΔ καταγράφεται στο 81%.

Ως εκ τούτου, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ συνεισφέρουν αναλογικά περισσότερο (27%) και στη γκρίζα ζώνη της δημοσκόπησης, στο δείγμα δηλαδή εκείνο των ερωτηθέντων που δηλώνουν αναποφάσιστοι, ή «δεν απαντούν»  ή επιλέγουν Λευκό/Ακυρο ή Αποχή.

Καταλληλότερος ο Κυρ. Μητσοτάκης
Στην ερώτηση ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, τα ποσοστά των Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα παραμένουν σταθερά σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας. Ο αρχηγός της ΝΔ προηγείται με 35% έναντι 24% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ευθύνη στον ΣΥΡΙΖΑ για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου
Αρνητικά κρίνει η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος το πολιτικό κλίμα και το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου της χώρας. Το 82% (αθροιστικά) απαντά «Μάλλον Όχι» και «Σίγουρα Όχι» στο ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένο από το εν λόγω επίπεδο, ενώ το 35% επιρρίπτει στον ΣΥΡΙΖΑ την πρώτιστη ευθύνη, έναντι 12% που θεωρεί υπεύθυνη τη ΝΔ και 21% που θεωρεί υπεύθυνα αμφότερα τα μεγάλα κόμματα.

Την ίδια στιγμή, το 63% (αθροιστικά) θεωρεί ότι σε γενικές γραμμές τα πράγματα στην Ελλάδα τους τελευταίους έξι μήνες πηγαίνουν σε «μάλλον λάθος» ή «σίγουρα λάθος», κατεύθυνση.

Αμεσα οι εκλογές
Επιπλέον, το 36% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι εθνικές εκλογές πρέπει να διενεργηθούν άμεσα, δηλαδή πριν από τις αυτοδιοικητικές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Συντριπτικό είναι, τέλος, το ποσοστό (88%) εκείνων που πιστεύουν ότι οι φόροι χρειάζεται να μειωθούν, ενώ το 39% θεωρεί ότι ο καταλληλότερος για μία ουσιαστική μείωση είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι 23% που θεωρεί κατάλληλο τον κ. Τσίπρα.

  • H δημοσκόπηση της PULSE για τον ΣΚΑΪ, διενεργήθηκε με τη χρήση δομημένου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, το χρονικό διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου, επί πανελλαδικού δείγματος 1.323 ατόμων με δικαίωμα ψήφου.

Πηγή: Η Καθημερινή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ