Μονή Σεπετού: Το συγκλονιστικό θαύμα της Παναγίας πίσω από το όνομα του μοναστηριού


Η ιστορική μονή της Παναγίας που κρέμεται από τα βράχια και το θαύμα της Μεγαλόχαρης

Η περιοχή της Ηλείας, ειδικότερα αυτή της Ολυμπίας, βρίθει αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και αξιοθέατων.

Το μυαλό των περισσότερων, φυσιολογικά, θα πάει στην Αρχαία Ολυμπία και στον εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται εκεί, καθώς αποτελεί πόλο έλξης για όλον τον πλανήτη. Στην ευρύτερη περιοχή, ωστόσο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορεί να δει και να θαυμάσει κανείς, προερχόμενα από πιο «κοντινές» περιόδους της ιστορίας.

Τρανό παράδειγμα, η Ιερά Μονή Παναγίας Σεπετού, κοντά στην Ανδρίτσαινα. Ένα μοναστήρι φτιαγμένο μέσα στον βράχο, που θαρρείς και «κρέμεται» στο κενό στέκει εκεί επιβλητικό και φιλόξενο για κάθε επισκέπτη. Ναι, ο κορονοϊός άλλαξε λίγο τα πράγματα αφού υπάρχουν πια και τα περιβόητα υγειονομικά πρωτόκολλα που γίνονται σεβαστά από την Ηγουμένη και τις καλόγριες, αλλά υπό φυσιολογικές συνθήκες, η πόρτα του μοναστηριού είναι πάντα ανοικτή για τον επισκέπτη.

Εκτός από τη θρησκευτική αγαλλίαση και τη φυσική ηρεμία, που προσφέρουν Μονή και τοπίο, εκεί ο φιλοξενούμενος σίγουρα θα έχει την ευκαιρία να δεχθεί και τα κεράσματα, συνήθως προϊόντα που παράγονται στα μικρά χωραφάκια που συντηρούν οι ίδιες οι καλόγριες περιμετρικά του μοναστηριού που είναι αφιερωμένο στην κοίμηση της Θεοτόκου. Υπάρχει, μάλιστα, και ξενώνας αν θέλει κανείς να παραμείνει εκεί και να νιώσει πως είναι σε ένα μοναδικό ησυχαστήριο…

Η ιστορία της «Παναγίας Σεπετιώτισσας»

Κτισμένη τον 11ο π.Χ. αιώνα, μέσα σε ένα βράχο πάνω από την όχθη του αρχαίου ποταμού Τρίτωνα, η Ιερά Μονή Παναγίας Σεπετού βρίσκεται εντός των ορίων του χωριού Αλιφείρα, της περιοχής της Ανδρίτσαινας, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Η απόσταση από την ιστορική κωμόπολη είναι μόλις 10 χιλιόμετρα και η πρόσβαση γίνεται είτε από αυτή την πλευρά, είτε ερχόμενοι από Αρχαία Ολυμπία και Πύργο. Υπάρχει και η διαδρομή μέσα από τον Αλφειό ποταμό, που είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή αλλά αρκετά δύσκολη…

Οι ερμηνείες για την ονομασία της Μονής ποικίλλουν. Σύμφωνα με μια εκδοχή το Σεπετό προέρχεται από της φράση «σε πετώ» που είπε μια πιστή γυναίκα καθώς πέταγε το παιδί της, ταμένο στη Παναγία, από το παράθυρο της Εκκλησίας, το οποίο και σώθηκε. Μια άλλη ερμηνεία του Σεπετό, το συνδέει με το σλαβικό «Sopot», που σημαίνει κρουνός, καταρράκτης, αφού στους πρόποδές του ρέει ο ποταμός Τρίτωνας με το γνωστό καταρράκτη του…

Η Μονή ιδρύθηκε το 1150 μ.Χ. και διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά τη περίοδο του Βυζαντίου αλλά και της Φραγκοκρατίας. Στα δύσκολα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή αναδείχτηκε σε κέντρο ιστορικών αποφάσεων για τους σκλαβωμένους Έλληνες. Το κρυφό σχολειό, που λειτουργούσε ως το 1821 τροφοδότησε τον τόπο με πολλούς πατριώτες, γνωστούς και άξιους καπετάνιους της Επανάστασης. Στην εικόνα της Παναγίας πολλοί ήταν οι αγωνιστές που έδωσαν τον όρκο «Λευτεριά ή Θάνατος», ανάμεσά τους και ο πρωτοφιλικός Αλέξης Οικονόμου.

Στις 23 Αυγούστου 1915, ημέρα που πανηγυρίζει η Μονή, εκδηλώθηκε φωτιά, που αποτέφρωσε το ναό και τα κειμήλια. Μόνο η εικόνα της Παναγιάς της Σεπετιώτισσας, έργο του Ευαγγελιστή Λουκά, σώθηκε από τις φλόγες. Η Μονή ανακαινίστηκε μετά τη πυρκαγιά και πήρε τη σημερινή της μορφή. Στους θησαυρούς της Μονής περιλαμβάνονται πολλές ακόμα αξιόλογες εικόνες, που κοσμούν το ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο τέμπλο του Ναού.

Δυστυχώς όμως οι καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 κατέκαψαν πάλι τον περιβάλλοντα χώρο της Ι.Μονής και προκαλούσε πραγματικά θλίψη η θέα του χώρου για αρκετά χρόνια. Το σημείο πλέον έχει αρχίσει να γίνεται ξανά πράσινο, και αν βρεθεί κανείς κοντά στην Παναγία τη Σεπετιώτισσα – ειδικότερα στις 22 και 23 Αυγούστου όταν και παραδοσιακά γίνεται και το πανηγύρι – δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να την επισκεφθεί.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ