Διάλειμμα από τη δουλειά: Πόσα λεπτά χρειάζεστε;

Τι ισχύει για τους ενήλικες δεδομένου ότι τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο από μία ώρα διάλειμμα την ημέρα;

Οι μαθητές πρέπει να έχουν τουλάχιστον 75 λεπτά διάλειμμα κάθε μέρα, σύμφωνα με μία ομάδα βουλευτών στη Βρετανία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία έκθεση της ολομέλειας της κοινοβουλευτικής ομάδας για την υγιή παιδική ηλικία, τα περισσότερα σχολεία, έχουν μειώσει την ώρα του μεσημεριανού γεύματος και τα διάλειμμα, κάτι που έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συγκέντρωση, την υγεία και τις κοινωνικές δεξιότητες των μαθητών.

Όμως, τι ισχύει για τους ενήλικες;

Ο χρόνος που διαθέτουμε για να κάνουμε διαλείμματα κατά τη διάρκεια μιας εργάσιμης ημέρας φαίνεται να μειώνεται. Αν τελικά βρούμε λίγα λεπτά, τα αφιερώνουμε στο μεσημεριανό μας γεύμα. Και αυτό μπορεί απλώς να σημαίνει ότι τρώμε ένα σάντουιτς στο γραφείο μας, ενώ παράλληλα δουλεύουμε.

Αλλά η έρευνα δείχνει ότι είναι μεγάλο λάθος να μην βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε ένα διάλειμμα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνθρωποι που κάνουν τακτικά διαλείμματα είναι πιο παραγωγικοί, λιγότερο αγχωμένοι και έχουν πιο ποιοτικό ύπνο.

Τα διαλείμματα αποτελούν βασικό κομμάτι μιας παραγωγικής εργάσιμης ημέρας

Ένα ακόμη σημαντικό πλεονέκτημα των διαλειμμάτων είναι ότι παρέχουν στους εργαζόμενους την ευκαιρία να δημιουργήσουν άτυπα κοινωνικά δίκτυα. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι υπάλληλοι μιας τράπεζας που έκαναν διάλειμμα μαζί, ήταν πιο παραγωγικοί. Ακόμη και ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να είναι χρήσιμο. Μια έρευνα των ανθρώπων που δουλεύουν με υπολογιστές διαπίστωσε ότι ένα διάλειμμα μερικών λεπτών κάθε 20 ή 40 λεπτά μπορεί να μειώσει σημαντικά τα τραβήγματα και τους πόνους στο λαιμό και τους ώμους.

Δεν είμαστε παραγωγικοί για οκτώ ώρες την ημέρα. Μια πρόσφατη ανάλυση περισσότερων από δύο εκατομμυρίων χρηστών ενός λογισμικού διαχείρισης εργασιών, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να είναι πολύ παραγωγικοί το πρωί, με αποκορύφωμα στις 11 το πρωί. Παρατηρείται επίσης ότι η παραγωγικότητα μειώνεται γρήγορα μετά τις 4 το απόγευμα.

Τα διαλείμματα αποτελούν βασικό κομμάτι μιας παραγωγικής εργάσιμης ημέρας, οπότε ίσως πρέπει να ακολουθήσουμε τα σχολικά προγράμματα!

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι τα διαλείμματα μας επιτρέπουν να συζητάμε με συναδέλφους ή να κάνουμε κάτι που μας χαλαρώσει. Στην αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό ότι να καταλήξουμε να χαζεύουμε περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here