Αν σε ενοχλούν τα ορθογραφικά λάθη, τότε είσαι αυτός ο τύπος ανθρώπου!


Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντέχουν τα ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Πραγματικά τους ενοχλούν και τα επισημαίνουν με την πρώτη ευκαιρία. Είσαι κι εσύ ένας από αυτούς;
Σου στέλνουν ένα μήνυμα κι έχει ορθογραφικά και γραμματικά λάθη. Τα επισημάνεις στον άλλον, σε ενοχλούν ή σου περνούν αδιάφορα; Αν σε ενοχλούν, δεν είσαι μόνος φίλε μου αλλά είμαστε μαζί σε αυτό.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το να σε ενοχλούν τα ορθογραφικά συνδέεται με την εσωστρέφεια. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Michigan και απέδειξε πως οι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να ενοχλούνται από ορθογραφικά και γραμματικά λάθη από ότι οι εξωστρεφείς.

Και μάλιστα, δεν θέλεις να ζεις με ανθρώπους που κάνουν λάθη.

Τι έδειξε η έρευνα;
Τι έδειξε η έρευνα για τα ορθογραφικά λάθη και την εσωστρέφεια; Οι συγγραφείς της μελέτης έδειξαν σε ανθρώπους μερικά emails. Αυτά τα emails υποτίθεται πως ήταν απαντήσεις σε κάποιον που έψαχνε συγκάτοικο για να μείνουν μαζί.

Μερικά emails είναι πολύ καλά γραμμένα ενώ άλλα είχαν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, αλλά και αναγραμματισμούς για παράδειγμα «αν» αντί για «να».

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα ρωτήθηκαν και τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν αν ο αποστολέας ήταν έμπιστος, αν φαινόταν φιλικός, αν θα μπορούσαν να συγκατοικήσουν μαζί του.

Οι συμμετέχοντες -και οι 80 από αυτούς- είχαν διαφορετικά backgrounds και διαφορετικές ηλικίες.

Οι ερευνητές επίσης, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν μερικά ερωτηματολόγια αναφορικά με την προσωπικότητά τους και κατά πόσο ήταν ανοιχτοί, συνειδητοποιημένοι, εξωστρεφείς, νευρικοί κα.

Τα αποτελέσματα; Οι εσωστρεφείς ήταν πιο πιθανό από τους εξωστρεφείς να δώσουν κακή «βαθμολογία» στους υποψήφιους συγκατοίκους με ορθογραφικά και γραμματικά λάθη και να μην θέλουν να μείνουν μαζί τους!

Τι έδειξαν άλλες έρευνες;
Μερικές ακόμη έρευνες έχουν μελετήσει αυτό το «περίεργο» φαινόμενο και έχουν αποδείξει πως οι άνθρωποι που ήταν πιο καλόβολοι, δεν τους ενοχλούσαν τα λάθη, ενώ αυτοί που ήταν ευσυνείδητοι είχαν μεγάλο πρόβλημα βλέποντας αυτά τα λάθη. Παραδόξως, τα επίπεδα νευρωτισμού δεν προέβλεπαν κανενός είδους προκατάληψη προς τη σωστή γραμματική.

Η έρευνα επίσης, αποκάλυψε πως η δεύτερη κατηγορία ανθρώπων -αυτοί που ήταν λιγότερο καλόβολοι, ενοχλούνταν από τα λάθη. Οι άνθρωποι που είναι καλόβολοι είναι σε γενικές γραμμές πιο ευγενικοί, συμπαθητικοί και προσεκτικοί. Οι άνθρωποι που δεν είναι τόσο καλόβολοι είναι το αντίθετο και χάνουν στην ενσυναίσθηση, ενώ θέτουν τα δικά τους συμφέροντα πάνω από των άλλων.

Επομένως, είναι λογικό οι άνθρωποι που δεν είναι καλόβολοι και διαρκώς διαφωνούν με τα πάντα, να κρίνουν και να μην αποδέχονται αυτούς που κάνουν ορθογραφικά και γραμματικά λάθη, είτε είναι εσωστρεφείς είτε εξωστρεφείς.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ