Mικρή άνοδος το 2018 στα αλκοολούχα


Με μικρή μονοψήφια άνοδο έκλεισε η εγχώρια αγορά αλκοολούχων το 2018, με την Diageo, που αποτελεί τον leader να κατέγραψε ανάλογη επίδοση.

Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την 5η συνεχή χρονιά που η αγορά κλείνει με μονοψήφιο θετικό πρόσημο αλλά δυστυχώς δεν μπορεί να επιστρέψει στα μεγέθη που είχε καθώς υπολογίζεται πως απο το 2009 εώς σήμερα έχει απωλέσει το 49,3% της αξίας της. Βασικά λόγοι για αυτό είναι φυσικά η αυξημένη φορολογία (Ο ΕΦΚ αλκοολούχων ποτών έχει αυξηθεί 4 φορές από την έναρξη της κρίσης και ο ΦΠΑ έχει αυξηθεί 3 φορές από 19% σε 24%) αλλά και το λαθρεμπόριο , που γιγαντώνται και πλέον αντιστοιχεί στο 1/5 περίπου της κατανάλωσης… Μέσα στον επόμενο μήνα πάντως αναμένεται η ανακοίνωση σχετικής πρωτοβουλίας του χώρου σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ που αναμένεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του φαινομένου…

Όπως ανάφερε η Πηνελόπη Κούρκαφα, Γενική Διευθύντρια της Diageo για Ελλάδα και Ιταλία σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους αν και η κατανάλωση τόσο εντός όσο και εκτός σπιτιού καταγράφει θετική τάση, η αγορά δεν έχει καταγράψει ακόμη διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης

Αναφοράς χρήζει και το γεγονός πως τουρισμός τελικά δεν συνέδραμε στην ανάπτυξη της κατηγορίας όσο αναμενόταν το 2018 αλλά η κα. Κούρκαφα παρουσιάστηκε αισιόδοξη για την τρέχουσα χρονιά, αναφέροντας πως ο σχεδιασμός της εταιρείας έχει γίνει με αυτή την λογική. Σε επίπεδο τάσεων στην αγορά υπογράμμισε την σημαντική και διαρκή άνοδο των πιο premium ποτών, ενώ προέβλεψε πως οι επιλογές χωρίς αλκοόλ θα γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς τα επόμενα χρόνια.

Ακόμη σημείωσε πως σαν κατηγορία το Ουίσκι παραμένει ακόμη το πρώτο ποτό στις προτιμήσεις των Ελλήνων αλλά το τζίν καταγράφει εξαιρετικά ανοδική πορεία.

Του Δημήτρη Τσουκαλά

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ