Έχετε πονοκέφαλο μετά το τρέξιμο; Δείτε τι μπορεί να φταίει


Υπάρχει λόγος να ανησυχείτε;

Μετά από μια ιδιαίτερα εξαντλητική προπόνηση, ο πόνος στα πόδια μπορεί να είναι αναμενόμενος και δεδομένος. Τι ισχύει όμως για τους πονοκεφάλους; Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να παρουσιαστεί μία κεφαλαλγία. Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, ειδικά όταν δεν συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Ωστόσο, αν συμβαίνει συστηματικά και συνοδεύεται από ναυτία, εμετό, θολή όραση ή ακόμα και συμφόρηση, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να επιλύσετε το πρόβλημα.

Δείτε μερικές από τις πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορεί να σας προκαλούν πονοκέφαλο μετά την προπόνηση.

Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα
Όταν τρέχετε, το σώμα σας «καίει» ζάχαρη και αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ χαμηλά, μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος. «Κάθε φορά που το σώμα ανιχνεύει χαμηλά επίπεδα σακχάρου στον εγκέφαλο, απελευθερώνει αδρεναλίνη για να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται γλυκονεογένεση», εξηγεί ο Michael E. Platt, MD, συγγραφέας του βιβλίου «Adrenaline Dominance». «Η απελευθέρωση της αδρεναλίνης, προκαλεί ένταση των μυών, καθώς και των μυών του αυχένα», σημειώνει, τονίζοντας επίσης ότι σχεδόν όλοι οι πονοκέφαλοι προέρχονται από κάποια ένταση στο λαιμό, η οποία καταλήγει στο κεφάλι. Για να αποφύγετε το πρόβλημα, φροντίστε να καταναλώνετε τους υδατάνθρακες που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταποκριθεί στις απαιτητικές προπονήσεις.

Ακραίες καιρικές συνθήκες
Εάν, για παράδειγμα, τρέχετε πέντε χιλιόμετρα σε ένα βουνό τον χειμώνα ή στην παραλία το καλοκαίρι μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε πονοκέφαλο. Με άλλα λόγια, ο πονοκέφαλος μπορεί να είναι αντίδραση του οργανισμού στην υψομετρική διαφορά ή στις ακραίες θερμοκρασίες.

Αφυδάτωση
Στη διάρκεια της προπόνησης, ο οργανισμός χάνει υγρά – κυρίως μέσω του ιδρώτα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να φροντίζετε να ενυδατώνετε επαρκώς τον οργανισμό σας πριν τις προπονήσεις σας.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να αποφεύγετε τους πονοκεφάλους, είναι σημαντικό να φροντίσετε να ξεκουράζεστε επαρκώς και να δίνετε χρόνο στο σώμα σας να ανακάμψει. Αφήστε το σώμα σας να επανέλθει, ενυδατωθείτε και επιλέξτε ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που θα βοηθήσει τον οργανισμό σας να έχει καλές επιδόσεις, χωρίς προβλήματα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ