Ποιο περίεργο παγκόσμιο ρεκόρ κατέχουν τα νησιά Φόκλαντ; (vid)


Θα ήθελες να ζεις εν ηρεμία σε έναν τόπο με οδικό δίκτυο 400 χιλιομέτρων χωρίς ούτε ένα φανάρι να ρυθμίζει την κυκλοφορία; Τότε θα πρέπει να ξεμακρύνεις λίγο παραπάνω από την Ελλάδα, να προσπεράσεις τη Γη του Πυρός και να στρίψεις ανατολικά στον Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό: Στα Νησιά Φόκλαντ στην κυριολεξία θα βρεις την ησυχία σου από ανθρώπους, αυτοκίνητα και πολύβουη ζωή αλλά όχι και από τα πρόβατα. Τα συμπαθή ζώα είναι εκεί τόσα πολλά, που η αναλογία τους σε σχέση με τους κατοίκους αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ!

Τα νησιά της διαμάχης
Τα Φόκλαντ (ή Islas Malvinas στα ισπανικά) αποτελούνται από 778 νησιά με συνολική έκταση 12.173 τετρ.χιλιομέτρων. Λέγεται ότι οι πρώτοι Ευρωπαίοι που τα αντίκρισαν ήταν Πορτογάλοι. Αποτελούν υπερπόντιο έδαφος της Αγγλίας από το 1833, με πρωτεύουσα το γραφικό λιμάνι Στάνλεϊ (Stanley). Απέχουν 462 χιλιόμετρα από τις ακτές της Αργεντινής, 489 χιλιόμετρα από το νοτιότερο άκρο της Χιλής (Παταγονία) και 1.365 χιλιόμετρα από τους πρώτους πάγους της Ανταρκτικής. Δύο μόνο από τα νησιά κατοικούνται, τα Ανατολικά και τα Δυτικά Φόκλαντ.

Το αρχιπέλαγος των νησιών με τα εκατοντάδες μικρά φιόρδ έγινε το 1982 (για 10 εβδομάδες) πεδίο μαχών λόγω της διαμάχης μεταξύ Αργεντινής και Αγγλίας για την κυριαρχία τους (μια εδαφική αντιπαράθεση που κρατάει αιώνες). Έκτοτε σχεδόν οι μισοί από τους περίπου 3.140 κατοίκους αποτελούν το προσωπικό της τοπικής βάσης της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας Royal Airforce Base Mount Pleasant. Πάντως το 70% του ντόπιου πληθυσμού είναι απόγονοι των Ευρωπαίων φαλαινοθηρών (Άγγλων, Γάλλων, Ισπανών) που βρέθηκαν εκεί από το 1690 και μάλλον ευημέρησαν, αφού επέλεξαν να παραμείνουν στα νησιά.

Το σπίτι των άλμπατρος
Το κλίμα στα Φόκλαντ είναι υποαρκτικό και κυμαίνεται από -5 (τον Ιούλιο) έως +24 βαθμούς Κελσίου (τον Ιανουάριο), με σχετικά υψηλό ποσοστό υγρασίας, πολύ δυνατούς δυτικούς ανέμους και με ελάχιστο παγετό και χιόνι. Το εσωτερικό των κατοικημένων νησιών είναι καλυμμένο με βοσκοτόπια, ενώ το υψηλότερα σημεία είναι τα όρη Usborne και Adam με 705 και 700 μέτρα ύψος, αντίστοιχα. Ο ουρανός είναι φωτεινός και καταγάλανος την ημέρα και η χαρά των αστρονόμων τη νύχτα, αφού είναι τόσο διαυγής που δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε πλανητάριο.

Οι παραλίες έχουν κατάλευκη άμμο και το τοπίο είναι παρθένο και συναρπαστικό, με μια πλούσια ποικιλία ενδημικών φυτών, άγριων ζώων και πουλιών, την οποία εκτίμησε ιδιαίτερα ο Δαρβίνος όταν πέρασε από εκεί το 1834. Τα νησιά φαίνεται να είναι ιδανικό καταφύγιο για τα ταξιδιάρικα πουλιά άλμπατρος, δεδομένου ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού τους ζουν εκεί. Μαζί τους μοιράζονται τις ακτές όλα τα είδη των θαλάσσιων ζώων και πτηνών: Θαλάσσιοι ελέφαντες, θαλάσσια λιοντάρια, φώκιες-λεοπαρδάλεις και χιλιάδες πιγκουΐνοι σε 5 διαφορετικές ποικιλίες. Οι γεωλόγοι πιστεύουν ότι τα Φόκλαντ υπήρξαν κάποτε κομμάτι της ανατολικής Αφρικής.

Προσοχή στις νάρκες!
Χαρακτηριστικό του τοπίου των Φόκλαντ είναι η παντελής απουσία αυτοφυών δέντρων (υπάρχουν ελάχιστα, φυτεμένα από τους κατοίκους) και μελανό σημείο οι νάρκες που έχουν ξεμείνει στον τόπο αυτόν από τον πόλεμο του 1982.

Μια πόλη με ξεκλείδωτα σπίτια
Η πρωτεύουσα Στάνλεϊ (η νοτιότερη πρωτεύουσα της Γης) είναι η μοναδική πόλη των νησιών Φόκλαντ. Είναι γεμάτη από πολύχρωμα κτίρια και διαθέτει έναν καθεδρικό ναό που όμοιός του δεν υπάρχει πουθενά: Η είσοδός του είναι στολισμένη με τόξα φτιαγμένα το 1933 από τα σαγόνια δύο γαλάζιων φαλαινών. Εδώ δεν μπερδεύεσαι καθόλου και ούτε ψάχνεις πού θα πας, αφού τα πράγματα είναι απλοποιημένα: Υπάρχει ένα δημαρχείο – ταχυδρομείο – δικαστήριο, τρεις εκκλησίες, μία τράπεζα (χωρίς μηχάνημα ανάληψης μετρητών), μία φυλακή, τρία εστιατόρια, επτά παμπ, ένα μουσείο, ένα νοσοκομείο, δύο οδοντιατρεία, έντεκα ξενοδοχεία. Ακόμα, ένα αθλητικό κέντρο, μία βάση για όλα τα θαλάσσια αθλήματα, ένας ραδιοφωνικός σταθμός, ένα φιλοτελικό γραφείο για συλλέκτες γραμματοσήμων και φυσικά ένα παραδοσιακό μαγαζί για το γνωστό αγγλικό γεύμα fish and chips.

Σύμφωνα με τη Daily Mirror, πολλοί κάτοικοι αφήνουν τα κλειδιά στη μίζα των αυτοκινήτων τους και φεύγουν, ενώ πολλά σπίτια δεν έχουν καν κλειδαριές στις πόρτες.

Όσοι κάτοικοι δεν είναι πρωτευουσιάνοι, ζουν στην… κατασκήνωση (Camp): Έτσι ονομάζεται οποιαδήποτε άλλη περιοχή εκτός από το Στάνλεϊ, δηλαδή όλα εκείνα τα μέρη του αρχιπελάγους όπου θα συναντήσεις μικρούς οικισμούς ή απομακρυσμένα αγροκτήματα, στα οποία κατοικεί λιγότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων των Φόκλαντ.

Σε κάθε κάτοικο αναλογούν 222 πρόβατα!
Όταν η φαλαινοθηρία άρχισε να ελαττώνεται στα μέσα του 19ου αιώνα, οι κάτοικοι στράφηκαν στην αλιεία και την εμπορική εκτροφή προβάτων, κυρίως για το μαλλί τους. Έτσι τα νησιά έφτασαν να κατέχουν ένα ασυνήθιστο ρεκόρ: Να εκτρέφουν 700.000 πρόβατα, δηλαδή σε κάθε κάτοικο αναλογούν 222 πρόβατα!

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ