Ποια φρούτα και λαχανικά δε χρειάζεται να αγοράζουμε βιολογικά


Οι περισσότεροι από μας στην προσπάθειά μας να συμμαζέψουμε τον προϋπολογισμό μας για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προειδοποιήσεις των ειδικών για μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων στα φρούτα και τα λαχανικά (και όχι μόνο), συστήνοντάς μας να προτιμάμε τα βιολογικά.

Τα βιολογικά από την άλλη, οπτικά δε μας αρέσουν και τόσο. Είναι μικρότερα σε μέγεθος, όχι ιδιαίτερα λαχταριστά στο μάτι, μοιάζουν κάπως «μίζερα», στοιχίζουν και μια περιουσία. Τα συμβατικά αντίθετα, είναι δελεαστικά, αλλά χάνουν σε θρεπτικά συστατικά και είναι επικίνδυνα εξαιτίας των πολλών φυτοφαρμάκων με τα οποία επιβαρύνονται. Λόγω της αλόγιστης χρήσης τους από τους παραγωγούς, οι βλαβερές ουσίες αποθηκεύονται στον οργανισμό μας με επικίνδυνα για την υγεία αποτελέσματα. Τι κάνουμε λοιπόν;

Μπορεί οι επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αλλά η πραγματικότητα βρίσκεται στην τσέπη μας. Πώς είναι δυνατόν να ψωνίζουμε τα πάντα βιολογικά (γιατί δεν είναι μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά και τα κρέατα, τα αυγά, τα γαλακτομικά κλπ.) και μάλιστα αν έχουμε και μεγάλη οικογένεια;

Η απάντηση είναι ότι δε χρειάζεται να είναι τα πάντα βιολογικά. Έτσι τουλάχιστον συστήνουν αμερικανοί επιστήμονες. Κάποια φρούτα και λαχανικά έχουν βεβαίως φυτοφάρμακα, αλλά δεν είναι τόσο επιβλαβή. Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα λιγότερο επικίνδυνα είναι όσα έχουν χοντρή φλούδα, φλοιό, πυκνά φύλλα, ένα γερό δηλαδή εξωτερικό περίβλημα που προστατεύει το εσωτερικό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τα πλένουμε σχολαστικά και να αφαιρούμε τη φλούδα.

Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά αυτά που μπορούμε να «γλιτώσουμε» και πρόκειται κυρίως για φρούτα και λαχανικά του χειμώνα με κάποιες εξαιρέσεις: καλαμπόκι, αβοκάντο, μπρόκολο και κουνουπίδι, κρεμμύδια, μελιτζάνες, σπαράγγια, εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια), πεπόνια και καρπούζια, μάνγκο, κατεψυγμένος αρακάς (γενικά τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι πιο ασφαλή από τα φρέσκα γιατί περνούν από ειδική επεξεργασία πριν καταψυχθούν). Στην κατηγορία ίσως να μπορούν να μπουν και το μαρούλι και το λάχανο, αλλά με προσοχή, αρκεί να επιλέγουμε τα πιο φυσιολογικά σε μέγεθος. Καλό θα ήταν πάντως όλες οι πράσινες σαλάτες μας να είναι βιολογικές.

Και τι μένει;

Στην κατηγορία των πιο επιβαρυμένων είναι αυτά που αρέσουν στους περισσότερους: φράουλες και μήλα είναι πρώτα στη λίστα των πιο επιβαρυμένων γιατί είναι πολύ ευπαθή, ροδάκινα, σταφύλια, κεράσια, βατόμουρα, αχλάδια, ντομάτες, αγγούρια, σέλινο, σπανάκι, πιπεριές (εξαιρούνται οι καυτερές), όλα τα όσπρια, καρότα και πατάτες που είναι βολβοί και άρα πολύ εκτεθειμένοι.

Έξυπνες επιλογές, ποικιλία (λίγο από όλα) στη διατροφή μας και καλό πλύσιμο είναι η λύση και για να μένουμε ικανοποιημένοι με όσα βάζουμε στο πιάτο μας και για να μην πέφτουμε στην απάτη όσων θέλουν να παρουσιάζουν τα προϊόντα τους ως εξαιρετικής ποιότητας βιολογικά, με αποτέλεσμα να αδειάζει η δική μας τσέπη.

Επιμέλεια: Βάνα Νικολαΐδου

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ