Τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία μπάι πας αυξάνουν τον κίνδυνο επιπλοκών


Μερικές φορές ένας έμπειρος χειρουργός μετακινείται από το ένα χειρουργείο στο επόμενο, πριν ακόμα ολοκληρωθεί, αφήνοντας τους νεότερους χειρουργούς να τελειώσουν τη διαδικασία. Το ερώτημα που έχει τεθεί, είναι κατά πόσο αυτή η συνήθης πρακτική διεθνώς είναι ασφαλής.

Oι αλληλεπικαλυπτόμενες χειρουργικές επεμβάσεις παρέχουν διευκολύνσεις, συμπεριλαμβανομένης της μεγιστοποίησης της χρήσης χειρουργών και την παροχή εμπειρίας κατάρτισης για τους νεότερους χειρουργούς.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα οφέλη αυτά πρέπει να σταθμίζονται προσεκτικά έναντι κάθε πιθανού κινδύνου για τους ασθενείς. Αν και οι επικαλυπτόμενες χειρουργικές επεμβάσεις θεωρούνται γενικά ασφαλείς, οι επικριτές λένε ότι ότι δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία για τους ασθενείς.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, βρήκε ότι αυτά τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία είναι οριακά πιο επικίνδυνα για τους ασθενείς. Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή σε δύο περιπτώσεις: στους ασθενείς υψηλού κινδύνου και στις επεμβάσεις αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (μπάι πας).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Anupam Jena της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μελέτησαν 66.430 χειρουργικές επεμβάσεις σε ασθενείς ηλικίας 18-90 ετών, αρκετές από αυτές επικαλυπτόμενες, κατά την περίοδο 2010-2018.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η επικάλυψη των χειρουργείων αυξάνει λίγο τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών. Δύο σημαντικές εξαιρέσεις είναι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου λόγω ηλικίας και ιατρικού ιστορικού, καθώς και όσοι κάνουν επέμβαση μπάι πας, οι οποίοι εμφανίζουν περισσότερες επιπλοκές και υψηλότερη θνησιμότητα σε περίπτωση επικαλυπτόμενου χειρουργείου.

Τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία διαρκούν κατά μέσο όρο περίπου μισή ώρα παραπάνω από τα μη επικαλυπτόμενα (204 λεπτά έναντι 173).

«Για τις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις και τους περισσότερους ασθενείς τα ευρήματά μας είναι καθησυχαστικά. Αλλά σε μερικές περιπτώσεις πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί κατά πόσο κάποιος ασθενής είναι καλός υποψήφιος για επικαλυπτόμενο χειρουργείο. Όπως με κάθε άλλη θεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας η προσεκτική επιλογή των ασθενών και μια εξατομικευμένη προσέγγιση με βάση το προφίλ κινδύνου κάθε ασθενούς και τις προϋπάρχουσες παθήσεις του», δήλωσε ο Jena.

Τα ποσοστά κινδύνου
Σύμφωνα με τη μελέτη, το ποσοστό μετεγχειρητικής θνησιμότητας είναι 1,9% στα επικαλυπτόμενα χειρουργεία έναντι 1,6% στα μη επικαλυπτόμενα. Τα ποσοστά μετεγχειρητικών επιπλοκών είναι 12,8% και 11,8% αντίστοιχα, δηλαδή τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία είναι οριακά πιο επικίνδυνα.

Ειδικότερα για τους ασθενείς υψηλού κινδύνου το ποσοστό θνησιμότητας είναι 5,8% για τα επικαλυπτόμενα χειρουργεία έναντι 4,7% των μη επικαλυπτόμενων, ενώ η συχνότητα επιπλοκών είναι 29,2% στα επικαλυπτόμενα έναντι 27% στα μη επικαλυπτόμενα χειρουργεία.

Για όσους κάνουν μπάι πας, το ποσοστό θνησιμότητας είναι 4% στα επικαλυπτόμενα έναντι 2,2% στα μη επικαλυπτόμενα χειρουργεία, μια σημαντική διαφορά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ