Από πού ξεκινάει η χημεία του έρωτα;


Οι μυρωδιές παίζουν συνεχώς με την ψυχολογική μας διάθεση αλλά και τη σεξουαλικότητά μας, πριν ακόμα γεννηθούμε: Το σπερματοζωάριο βρίσκει τον δρόμο του προς το ωάριο μέσω των οσφρητικών υποδοχέων που διαθέτει. Αν λοιπόν το ωάριο… τραβά από τη μύτη το σπερματοζωάριο, είναι επόμενο η ερωτική χημεία να βασίζεται κατά κύριο λόγο στην όσφρηση. Κοινώς, αυτό που μας προσελκύει πρώτα στον άλλον είναι η μυρωδιά του.

Έχουν τα συναισθήματα μυρωδιά;
Σύμφωνα με τον φυσιολόγο Hanns Hatt, συγγραφέα του βιβλίου «Η χημεία του έρωτα: Όταν τα συναισθήματα έχουν μυρωδιά» (La chimie de l’amour : Quand les sentiments ont une odeur), η χημεία του έρωτα μάς διδάσκει ότι η μύτη συνεργάζεται στενά με τον συναισθηματικό μας εγκέφαλο. Η μύτη επίσης είναι ένα όργανο του σώματος απαραίτητο για τις κοινωνικές σχέσεις. Οι μυρωδιές μπορούν να επηρεάσουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τη διάθεσή μας, να προκαλέσουν πάθος ή αποστροφή, συμπάθεια ή αντιπάθεια, να γίνουν αιτία σεξουαλικής έλξης και αποπλάνησης. Ακόμα και όταν κοιμόμαστε, μπορούν να μας δημιουργήσουν ευχάριστα ή δυσάρεστα όνειρα.

Οι προτιμήσεις στις οσμές αλλάζουν ανάλογα με την πολιτισμική μας ταυτότητα. Επίσης δεν έχουμε όλοι/ες την ίδια ευαισθησία στις μυρωδιές: Οι γυναίκες και τα αγχωμένα άτομα είναι κατά κανόνα πιο ευαίσθητα, σύμφωνα με έρευνες. Επιπλέον, αν για κάποιον λόγο χάσουμε την αίσθηση της όσφρησης, τότε μπορεί να οδηγηθούμε σε κατάθλιψη και προβλήματα στη σεξουαλική επικοινωνία.

Η προσωπική μας μυρωδιά
Συνήθως κυριαρχεί η αντίληψη ότι διαλέγουμε ερωτικό ταίρι με τα μάτια. Έτσι η σημασία της προσωπικής μυρωδιάς συχνά υποτιμάται. Όμως σύμφωνα με τον Hanns Hatt και την ερευνητική του ομάδα στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Ruhr στο Bochum, η μυρωδιά ενός ανθρώπου είναι εκείνη που καθορίζει πρώτα από όλα αν μας είναι ευχάριστος ή δυσάρεστος.

Μην καλύπτεις με χημικά τα φυσικά αρώματα
Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του πανεπιστημίου της Φλόριντα, οι γυναίκες αδίκως ψάχνουν να βρουν το πιο εξωτικό και προκλητικό άρωμα. Η πιο ελκυστική μυρωδιά για τους άντρες φαίνεται να είναι η απολύτως φυσική οσμή του γυναικείου σώματος, η οποία μάλιστα γίνεται πιο έντονη όταν η γυναίκα διανύει τις γόνιμες μέρες της.

Ο ρόλος της ανδροστενόνης
Τι γίνεται, αντίστοιχα, με τους άντρες; Έρευνα των πανεπιστημίων Rockefeller και Duke αποκαλύπτει ότι ένα ισχυρό συστατικό στη μυρωδιά του ανδρικού σώματος, η ανδροστενόνη (παράγωγο της τεστοστερόνης), μπορεί να μυρίζει είτε αποκρουστικά είτε γλυκά και ευχάριστα σαν βανίλια. Αυτό εξαρτάται από τα γονίδια του συγκεκριμένου άντρα αλλά και την οσφρητική αντίληψη της γυναίκας.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ