Το στυλ του υπτίου (Backstroke style)


Το στυλ του υπτίου διαφέρει αρκετά ανάμεσα σε κολυμβητές και εξαρτάται από την δύναμη και την ελαστικότητα των ώμων , των ποδιών και των αστραγάλων τους. Κολυμβητές με μεγαλύτερη ελαστικότητα στους ώμους μπορούν να ‘’αγκιστρώσουν ‘’ τις παλάμες τους προς τον πάτο της πισίνας και ξεκινάνε ένα γεμάτο πιάσιμο το οποίο οδηγεί σε ένα ύπτιο πολύ αποδοτικό. Επίσης μια καλή ελαστικότητα στα πόδια και στους αστραγάλους είναι σημαντική για μία δυνατή κίνηση ποδιών.

Κολυμβητές με μικρή ελαστικότητα μπορούν να βελτιώσουν το στυλ τους περιστρέφοντας τους ώμους τους ελαφριά λίγο παραπάνω από το κανονικό και ξεκινάνε το πιάσιμο τους με την παλάμη να είναι κάθετη στο πάτο της πισίνας . Ένα καλά δομημένο πρόγραμμα ξηρής προπόνησης με μασάζ , stretching , ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού θα αυξήσουν την δύναμη και την ελαστικότητα , κάνοντας εύκολο να κολυμπήσει ένα πιο αποδοτικό ύπτιο.

Δεν έχουν δύο ύπτιοι το ίδιο στυλ . Κολυμβητές υψηλού επιπέδου έχουν διαφορετικό ρυθμό στην χεριά τους στη ποδιά τους και την περιστροφή του κορμού. Με προπόνηση , επιμονή, υπομονή και μια σωστή καθοδήγηση από ένα προπονητή θα βρεις στο στυλ και τον ρυθμό το οποίο ταιριάζει σε εσένα .

Παρόλο αυτά πολλοί νέοι κολυμβητές masters αντιστέκονται να μάθουν ή να προπονηθούν σε κάποιο άλλο στυλ εκτός από το ελεύθερο. Τα πλεονεκτήματα στο να βάλεις το ύπτιο μέσα στο πρόγραμμα σου είναι πολλά: καλύτερη μυϊκή ισορροπία , καλύτερη αίσθηση του νερού και μεγαλύτερη ποικιλία στην προπόνηση . Για παράδειγμα , στα πόδια υπτίου και στα πόδια ελευθέρου δουλεύουν οι αντίθετοι μυς του ποδιού το οποίο αυτό κάνει τα δύο στυλ να είναι συμπληρωματικά το ένα στο άλλο . Τα δυο στυλ έχουν ένα παρόμοιο ρυθμό και επίσης ένα κοινό στοιχείο που έχουν τα δυο στυλ είναι η περιστροφή του κορμού των ώμων και των ισχίων γύρω από το κάθετο άξονα του σώματος. ΚΑΘΕ ΚΟΛΥΜΒΗΤΉΣ ΕΛΕΥΘΈΡΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΒΑΖΩΝΤΑΣ ΛΙΓΟ ΥΠΤΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ