Τσίπρας σε Γεννηματά και ΚΙΝ.ΑΛ.: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί να σας εξαϋλώσει»


Στην απουσία του Σταύρου Θεοδωράκη και της Φώφης Γεννηματά εστίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».

«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Θα ήμουν ευτυχής αν μπορούσα, όχι να συμφωνήσω σήμερα εδώ, αλλά να διαφωνήσω με το φίλο μου τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «επέλεξαν να απουσιάζουν και νομίζω ότι αυτό είναι ένα έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις τους και το πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν. Εγώ θα ήθελα όμως να δικαιολογήσω εν μέρει τη στάση τους γιατί δημιουργείται η εντύπωση σε μεγάλο κομμάτι των ΜΜΕ ότι και η σημερινή εκδήλωση αλλά και η στρατηγική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών τους γεμίζει ερωτηματικά φοβίες».

«Κάποιοι λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να αλώσει έναν ιστορικό χώρο, το χώρο της Κεντροαριστεράς ή να τον εξαϋλώσει», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζοντας πως «θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να λεηλατηθεί ή να εξαϋλωθεί». Ξεκαθάρισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα της αριστεράς και δεν επιθυμεί να γίνει της Κεντροαριστεράς, αλλά «πρέπει να βρει συμμάχους κόμματα της Κεντροαριστεράς ή και του δημοκρατικού κέντρου» τονίζοντας πως η μάχη του Κινήματος Αλλαγής κατά της αριστεράς είναι υπέρ της δεξιάς. «Τότε αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Κι εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει στρατηγική και να ανοίξει ένας διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής», τόνισε.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως λίγο μετά τις απαρχές της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μετατράπηκε σε εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού κάνοντας λόγο για «τραγικές συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, αλλά, κυρίως, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό».

Υποστήριξε πως η κυβέρνηση του ολοκλήρωσε «το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα της υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Αποδείξαμε ότι υπάρχει κι’ άλλος δρόμος».

Αναφέρθηκε στις κυβερνήσεις του παρελθόντος κατηγορώντας τες πως «καλλιέργησαν την αυταπάτη της ισχυρής οικονομίας που όμως τα θεμέλιά της ήταν χτισμένα πάνω στην άμμο».

Έκανε λόγο για δημόσιο τομέα μη αποτελεσματικό, κοινωνικό κράτος ασθενές, εκτεταμένο δίκτυο παραοικονομίας και πελατειακών σχέσεων. «Και με μια δεξιά κυβέρνηση, λίγο πριν τη κρίση, που φρόντισε να εκτινάξει το έλλειμμα σε δυσθεώρητα μεγέθη» όπως είπε.

Χαρακτήρισε μοιραίο λάθος, για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη, τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα που είχε ως αποτέλεσμα «η Ελλάδα έγινε το πειραματόζωο μιας αποτυχημένης πειραματικής εφαρμογής του δόγματος του σοκ».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στα τέσσερα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης και είπε πως κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα.

Επεσήμανε πως η σημερινή εκδήλωση γίνεται την κατάλληλη στιγμή και στην κατάλληλη χώρα «γιατί γίνεται σε μια ιστορικά κρίσιμη για την Ευρώπη και τον κόσμο συγκυρία, και συνεισφέρει στον συλλογικό προβληματισμό για όσα μας έφεραν ως εδώ. Και πιο συγκεκριμένα:

-Για εκείνη την καταστροφική λογική και εφαρμοσμένη πολιτική, που οδήγησε σε μια πρωτοφανή διεύρυνση του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Για την πολιτική που οδήγησε στο περιθώριο εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες, την ίδια ώρα που παρήγαγε υπερκέρδη γι’ αυτούς που το κίνημα Occupy Wall Street κατονόμασε ως «μειοψηφία του 1%».

– Αλλά και για το πώς μπορούμε να υπερβούμε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, με θαρραλέο και ριζικό αναπροσανατολισμό της ασκούμενης πολιτικής. Και στην κατάλληλη χώρα, γιατί, λίγο μετά τις απαρχές της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα μετατράπηκε σε εργαστήρι ενός απάνθρωπου νεοφιλελεύθερου πειραματισμού. Με τραγικές συνέπειες για την εθνική μας οικονομία, αλλά, κυρίως, με τραγικές συνέπειες για τον ελληνικό λαό.

«Ο ελληνικός λαός στοχοποιήθηκε και κατασυκοφαντήθηκε με τον πιο χυδαίο τρόπο από τις ίδιες ομιλούσες κεφαλές του νεοφιλελευθερισμού, που λίγα μόλις χρόνια πριν μιλούσαν για το ”ελληνικό θαύμα’‘» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι παρεμβάσεις από το νεοφιλελεύθερο «επιχειρηματικό κράτος» (corporate state), από την δεκαετία του 1980 μέχρι το ξέσπασμα της τελευταίας διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι που οδήγησαν, ακόμη και στους καιρούς της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, στην δραματική αύξηση των ανισοτήτων, επισήμανε ο πρωθυπουργός υποστηρίζοντας πως «η πολιτική διαχείριση της κρίσης καλλιέργησε το έδαφος για την δημιουργία του ρεύματος του ακραίου δεξιού λαϊκισμού που σήμερα απειλεί την Ευρώπη».

«Το καθήκον μας ως προοδευτικές δυνάμεις είναι να μην αποδεχτούμε τη ζοφερή πραγματικότητα ως νομοτέλεια, αλλά να αγωνιστούμε από κοινού, παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κυβερνήσεις της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.

«Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπέρβαση του κυρίαρχου μοντέλου, που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε έκρηξη των ανισοτήτων, αλλά και σε μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση. Για να πετύχουμε σε αυτή την ιστορική αποστολή, χρειαζόμαστε ένα οραματικό και συγχρόνως πειστικό πολιτικό πρόγραμμα», συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές την «πιο κρίσιμη πολιτική μάχη από την ίδρυση της Ευρώπης, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι, πέρα από τις ιδρυτικές της αξίες, η ίδια η ενότητά της. Οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό το ιστορικό διακύβευμα. Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές. Και ιστορικές αλλά και σε ότι αφορά τη τρέχουσα συγκυρία».

«Η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά», τόνισε και κάλεσε σε μια πλατιά Κόκκινη – Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία.

«Σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην απόπειρα συλλογικής οπισθοδρόμησης που επιχειρεί η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός», υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής

Κατά την έναρξη της παρουσίασης της έκθεσης της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση (ΙΝΕΡΠΟΣΤ) Σωτήρης Μουσούρης, τόνισε τη σημασία της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Επεσήμανε δε, τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τι συνεπάγονται για τη δημοκρατία. «Ελπίζουμε οι 110 προτάσεις που αποτελούν τον οδικό χάρτη της έκθεσης της ανεξάρτητης επιτροπής, να γίνουν αντικείμενο συζήτησης από πολλές πλευρές από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες» συμπλήρωσε.

«Όλο το δημοκρατικό σύστημα κινδυνεύει από τους λαϊκιστές και τους εχθρούς της Ευρώπης» υπογράμμισε από την πλευρά του, κατά τον χαιρετισμό του ο διευθυντής του – προσκείμενου στο Γερμανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPD) – ιδρύματος Friedrich Ebert (γραφείο Αθήνας) Ούρλιχ Στορκ. Χαρακτήρισε την έκθεση ως έναν οδικό χάρτη στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ιδέες, ενώ κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς σε δράση.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση ΕΔΩ (sd_progressivesociety-sustequ_brochure_el_final.pdf | 4.66 MB | application/pdf)

Μπούλμαν: Να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας

«Ο κόσμος δέχεται πυρά, η Ευρώπη είναι υπό επίθεση, οι λαοί μας απειλούνται» είπε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ούντο Μπούλμαν απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους. Συνεχίζοντας δε, αναρωτήθηκε «αν δεν ανοίξουν το δρόμο οι Σοσιαλδημοκράτες για ένα καλύτερο αύριο τότε ποιος;» ενώ πρόσθεσε πως είναι ανάγκη να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Όπως είπε το καπιταλιστικό σύστημα δοκιμάστηκε, και αποτέλεσμά του είναι η απειλή με την οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ευρώπη.

Αναφερόμενος στα όσα «απαράδεκτα», όπως είπε, επιβλήθηκαν στον ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα, στάθηκε επικριτικά απέναντι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε, καταλογίζοντάς του ανεύθυνη τιμωρητική πολιτική. «Η Ευρώπη δεν είναι του Σόιμπλε, του Βέμπερ και της Τρόικα, είναι η Ευρώπη της αλληλλεγγύης – καμία Περιφέρεια δεν πρέπει να μείνει πίσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του.

Επεσήμανε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, ώστε να μπει φρένο στην απληστία, στα αδικαιολόγητα προνόμια, αλλά και στην πελατειακή εξουσία, η οποία ευνοεί μόνο τους λίγους και αποτελεί εμπόδιο για τους πολλούς. Παράλληλα εξέφρασε την ανακούφισή του καθώς ο ελληνικός λαός στη συντριπτική του πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ελλάδα μπορεί να είναι μέρος μιας προοδευτικής λύσης» είπε και πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη μας πρέπει να είναι μια Ευρώπη που προστατεύει».

«Όπου υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος υπάρχει και αυξανόμενη ελπίδα» ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Μεσόγειος, μπορεί να μην είναι ένας υγρός τάφος, αλλά ένα σημείο συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων.

Λούκα Κατσέλη: Το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται επανεκκίνηση

Η συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη τόνισε πως η έκθεση αποτελεί κείμενο αναφορά για διάλογο και προγραμματικές συγκλίσεις των προοδευτικών δυνάμεων.

«Πιστεύω ότι μπορούν τα λόγια να γίνουν πράξεις χρειάζεται συνέργια, χρειάζεται να βάλουμε πίσω τις αντεγκλήσεις, να κοιτάξουμε μπροστά με αυτοπεποίθηση και τόλμη να αγωνιστούμε για μια βιώσιμη Ευρώπη, δημοκρατική δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη , η πρόκληση είναι μπροστά μας. Καλό μας αγώνα» τόνισε η Λούκα Κατσέλη απευθυνόμενη σε παλαιούς και νέους, όπως είπε, συντρόφους.

Πέραν του οικονομικού σκέλους της έκθεσης για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, η κ. Κατσέλη παρουσίασε τα στοιχεία που δείχνουν τα ποσοστά των εθνικιστικών και ακροδεξιών κομμάτων μέσα στην Ευρώπη.

«Η ανεξάρτητη επιτροπή λέει ναι, μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή αρκεί να υπάρχει πρόγραμμα συγκλίσεων. Μπορούμε να αναστρέψουμε την πορεία με μια ρεαλιστική και τολμηρή στρατηγική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας της η συν-πρόεδρος της επιτροπής.

«Το όραμα μας δεν μπορεί να είναι μόνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα χρειάζεται επανεκκίνηση. Με ευημερία για όλους και όχι για τους λίγους» επέμεινε η κ. Κατσέλη, θέτοντας ως προϋπόθεση «να αισθάνεται ο κάθε πολίτης ότι η φωνή του ακούγεται».

Η κυρία Κατσέλη τόνισε ακόμη ότι χρειάζεται μια τολμηρή μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης η οποία θα στηρίζεται στους εξής πυλώνες:

  • Ενδυνάμωση των πολιτών
  • Εποπτεία και ρύθμιση των αγορών
  • Κοινωνική δικαιοσύνη
  • Κοινωνική οικολογική πρόοδος και
  • Αλλαγή της χρηματοδότησης των δομών διακυβέρνησης

Στην έκθεση της ανεξάρτητης επιτροπής περιγράφονται οι στόχοι για κοινωνική δικαιοσύνη και δημοκρατία σε μια Ευρώπη χωρίς φτώχεια. Ενώ προκρίνεται και η αλλαγή του Δημοσιονομικού Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σε Σύμφωνο Ανάπτυξης.

«Αυτή η έκθεση για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη είναι ένα πρόγραμμα Σοσιαλδημοκρατών, συνδέεται με τα οράματα και τους στόχους. Με αυτή την έκθεση έχουμε δώσει ένα τέλος στην αποσπασματική πολιτική. Ουσιαστικά θέλουμε να καλύψουμε τα πιο σπουδαία πράγματα ταυτόχρονα. Πρόκειται για μια μοναδική απάντηση για τα όσα αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη» υπογράμμισε από την πλευρά του στον σύντομο χαιρετισμό του ο συν- πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν και πρόσθεσε πως οι προοδευτικοί πολίτες και οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη πρέπει να συνεργαστούν.

Θανάσης Θεοχαρόπουλος: Διάλογος σε προγραμματική βάση και όχι ευκαιριακές συμπράξεις

Υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων, για να αναχαιτιστεί η επέλαση του εθνικισμού, του λαϊκισμού και της άκρας Δεξιάς, τάχθηκε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημειώνοντας ότι η ΔΗΜΑΡ δεν φοβάται τον διάλογο, γιατί έχει προοδευτικές θέσεις με τις οποίες πορεύεται. «Ο διάλογος μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων είναι αναγκαίος σε προγραμματική βάση και όχι με ευκαιριακές συμπράξεις, οι οποίες όπου δοκιμάστηκαν απέτυχαν» είπε και πρόσθεσε ότι «στο νέο πολιτικό περιβάλλον οι διαχωριστικές γραμμές Αριστεράς-Δεξιάς και προόδου-συντήρησης είναι υπαρκτές και θα καθορίσουν τις πολιτικές συγκλίσεις και αντιπαραθέσεις. Ο διάλογος και οι συγκλίσεις ή οι αποκλίσεις μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων προϋποθέτουν αρχικά ορισμένες παραδοχές για το τι είναι προοδευτικό σήμερα».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κατέληξε λέγοντας ότι «ο διάλογος πρέπει να γίνεται δημόσια με θέσεις και προτάσεις, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, και το ίδιο πιστεύουμε ότι έπρεπε και πρέπει να πράξουν και όλες οι δυνάμεις του σοσιαλδημοκρατικού και κεντροαριστερού χώρου» και επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ, σταθερά, επιδιώκει να διαμορφωθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις σε επίπεδο προγραμματικών θέσεων για να πραγματοποιηθεί η σύγκλισης ευρύτατων προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, στη βάση συγκεκριμένης προγραμματικής ατζέντας, ώστε να επηρεαστούν αποφασιστικά οι πολιτικές.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ