Μεγαλύτερη απώλεια μνήμης έχουν οι μεσήλικες που βλέπουν πολλή τηλεόραση

Ενώ συνήθως η έρευνα εστιάζεται στα παιδιά που βλέπουν πολλή τηλεόραση, φαίνεται πως δεν λείπουν οι κίνδυνοι για τους γονείς και τους παππούδες τους που κάνουν το ίδιο.

Οι άνθρωποι άνω των 50 ετών, που βλέπουν πάνω από 3,5 τηλεόραση, εμφανίζουν ταχύτερη μείωση μνήμης τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Daisy Fancourt από το University College London, μελέτησαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών (η μέση ηλικία ήταν 67 ετών).

Διαπιστώθηκε ότι όσοι έβλεπαν καθημερινά, κατά μέσο όρο, πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση, εμφάνιζαν μετά από μια εξαετία χειρότερες μνημονικές επιδόσεις στα σχετικά τεστ.

Όσοι έβλεπαν λιγότερες από 3,5 ώρες την μέρα, είχαν κατά μέσο όρο 4-5% χειρότερη μνήμη μετά από έξι χρόνια, ενώ η μείωση έφθανε το 8-10% για όσους έβλεπαν πάνω από 3,5 ώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης μειώνει τον πολύτιμο χρόνο που οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφιερώνουν σε άλλες δραστηριότητες, όπως το διάβασμα, που βοηθά στη διατήρηση της μνήμης.

Λιγότερο παθητικές και πιο διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά από μία οθόνη, όπως η χρήση του διαδικτύου και το παίξιμο βιντεοπαιγνιδιών, μπορούν να αποφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων) από ό,τι το να κάθονται απλώς και να βλέπουν μια τηλεοπτική εκπομπή.

«Παρόλο που η τηλεόραση μπορεί να προσφέρει επίσης οφέλη όπως από την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ ή να αποτελεί ένα τρόπο χαλάρωσης από το στρες, τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι οι ενήλικες άνω των 50 ετών καλά θα κάνουν να προσπαθούν να εξισορροπούν την παρακολούθηση τηλεόρασης, με άλλες πιο ενεργητικές δραστηριότητες», δήλωσε η Fancourt.

Η ειδικός είπε ότι η τηλεόραση μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ