F-35I Adir ή F-15IA είναι το επόμενο μεγάλο δίλημμα για το Ισραήλ


Μεταξύ του μαχητικού F-35Ι Adir της εταιρείας Lockheed Martin και μίας ειδικής έκδοσης του F-15 της εταιρείας Boeing θα πρέπει να διαλέξει τα επόμενα χρόνια το Ισραήλ για τον εξοπλισμό ενός νέου Σμήνους.

Πιο αναλυτικά στο πλαίσιο ενός τεράστιους εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 11 δις δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει την απόκτηση σημαντικού αριθμού νέων αεροσκαφών και ελικοπτέρων το Ισραήλ θα προχωρήσει στην αγορά νέων μαχητικών, 5-7 νέων ιπτάμενων τάνκερ που θα αντικαταστήσουν τα 9 KC707 Re’em και στην αγορά αριθμό μεταφορικών ελικοπτέρων που θα αντικαταστήσουν τα 23 CH-53 Yasur.

Σημαντικό μέρος αν όχι ολόκληρο το ποσό των χρημάτων που θα δαπανηθούν θα προέλθουν από την αμερικανική οικονομική και στρατιωτική βοήθεια.

Το πραγματικά αυτό μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των δύο μεγάλων αεροδιαστημικών εταιρειών της Lockheed Martin και της Boeing καθώς και της ευρωπαϊκής Airbus που διεκδικεί το εξοπλιστικό πρόγραμμα για το νέο ιπτάμενο τάνκερ.

Τόσο το F-35Ι, όσο και το F-15 υπάρχουν στο Ισραηλινό οπλοστάσιο και οι δύο κατασκευάστριες εταιρείες προσφέρουν στο Ισραήλ αεροσκάφη που είναι ήδη γνωστά και έχουν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικότερα για το F-15 η εταιρεία Boeing προσφέρει μια ειδική έκδοση, το F-15IA εξοπλισμένη με νέα υποσυστήματα και προσαρμοσμένη στις ισραηλινές απαιτήσεις. Όμως η επιλογή μεταξύ του F-35Ι και του F-15IA δεν πρόκειται να αποτελέσει το μοναδικό δίλλημα και σοβαρό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Το νέο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει είναι η απαίτηση της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας να λάβει μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Για πρακτικούς λόγους το αίτημα αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί τουλάχιστον όπως το ζητούν οι ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες λόγω της προέλευσης των χρημάτων που θα χρησιμοποιηθούν για το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση του Ισραήλ ευελπιστεί ότι οι ξένες εταιρείες θα επιλέξουν να συνεργαστούν με τις ισραηλινές εταιρείες και να τους δώσουν συμβόλαια υποκατασκευαστών, ώστε να ικανοποιηθούν και οι εγχώριες βιομηχανίες και να μπορέσει η κυβέρνηση του Ισραήλ να υλοποιήσει το εξοπλιστικό αυτό πρόγραμμα με ξένη χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ