Η γρίπη τετραπλασιάζει τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό

Τετραπλάσιες πιθανότητες να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό 3 έως 5 μέρες μετά την εμφάνιση γρίπης, έχουν σύμφωνα με μεγάλες αναλύσεις, τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και έχουν προσβληθεί ή νοσηλεύονται.

Αυτό αναφέρει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση.

Η εν λόγω διαπίστωση σύμφωνα με τον κύριο Ρίχτερ (συν-συγγραφέα των κατευθυντήριων οδηγιών) περιλαμβάνεται στις επίσημες οδηγίες πρόληψης της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, και ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2016.

«Αποτελεί μία καινούργια γνώση και δεν γνωρίζουμε ακόμα γιατί υπάρχει άμεση συσχέτιση το ιού της γρίπης με το να πάθει κανείς έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Μέχρι τώρα φοβόμασταν τη γρίπη στον 70χρονο, ο οποίος έχει και καρδιολογικά προβλήματα. Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι και ένας 60χρονος, ο οποίος είναι καπνιστής και παίρνει φάρμακα για πίεση ή χοληστερίνη, αν νοσήσει από τον ιό της γρίπης, έχει αυξημένες πιθανότητες να πάθει ένα οξύ επεισόδιο».

Αυτό που είναι εντυπωσιακό υπογραμμίζει ο κ. Ρίχτερ, είναι ότι από τα άτομα που εξετάστηκαν για ιό γρίπης, όσοι είχαν κάνει το εμβόλιο, δεν παρουσίασαν αύξηση εμφραγμάτων ή εγκεφαλικών.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνουν σε σχέση με τη γρίπη, όσοι έχουν καρδιολογικά προβλήματα, ο κ. Ρίχτερ τονίζει ότι το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να εμβολιαστούν.

«Διότι είναι ο μόνος τρόπος, ο οποίος μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να μειώσει τις πιθανότητες επιπλοκών. Έχουμε δει πως όταν κάποιος είναι εμβολιασμένος, περνάει τη γρίπη ελαφρύτερα. Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι, ότι όπως πιστεύαμε ότι μας ψεκάζουν, έτσι τώρα πιστεύουμε ότι όλα τα εμβόλια είναι μία διεθνής συνομωσία. Είναι πραγματικά τραγικό ότι υπάρχει κόσμος, που επιμένει να μην εμβολιάζεται, παρά τους θανάτους που διαβάζει ότι έχουμε από γρίπη, και μάλιστα σε μία χώρα που “πάσχει” στον τομέα των εντατικών και ενδεχομένως κάποιος να μην βρει κρεβάτι τη στιγμή που θα το χρειαστεί».

Σύμφωνα με τον κ. Ρίχτερ, ο καρδιολογικός ασθενής είναι ευάλωτος και αν αποσυντονιστεί από τη γρίπη το αναπνευστικό του ή το ανοσοποιητικό του, δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες αντιμετώπισης της γρίπης. Έτσι η γρίπη είναι πολύ εύκολο να τον πλήξει και να τον αφήσει με σοβαρότερα προβλήματα απ’ ότι έναν 25χρονο υγιή. Αν για παράδειγμα η γρίπη επηρεάσει το αναπνευστικό ενός ανθρώπου που έχει καρδιακή ανεπάρκεια, αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος θνησιμότητας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here