Οι τίγρεις της Σουμάτρας απειλούνται εξαιρετικά και είναι το μόνο υποείδος που έχει απομείνει στα νησιά Σούντα, με τις τίγρεις του Μπαλί, του Βόρνεου και της Ιάβας να έχουν εξαφανιστεί.
Ο ζωολογικός κήπος του Σαν Ντιέγκο γιορτάζει τη γέννηση ενός μικρού τίγρη της Σουμάτρας, ένα υποείδος του οποίου μόνο 600 υπάρχουν στη φύση.
Το μωρό τιγράκι γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου από την τίγρη Τζίλιαν, που έγινε μαμά για πρώτη φορά. Η γέννηση αυτή αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στο συνεχές έργο της συμμαχίας για την άγρια ζωή του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο, για την διατήρηση των τίγρεων της Σουμάτρας.
Οι ειδικοί του ζωολογικού κήπου παρακολουθούν στενά τη μητέρα και το μωρό και αναφέρουν ότι η Τζίλιαν έχει δείξει όλες τις αναμενόμενες και σωστές μητρικές συμπεριφορές.
Το μικρό έχει δείξει προσκόλληση στη μαμά του και είναι πολύ δραστήριο και φασαριόζικο όσο μεγαλώνει και εξερευνά το περιβάλλον.
«Είμαστε ενθουσιασμένοι με τη γέννηση αυτού του πολύ ιδιαίτερου τίγρη στο πάρκο Safari Zoo του Σαν Ντιέγκο», δήλωσε η Lisa Peterson, εκτελεστική διευθύντρια του πάρκου. «Αυτή η γέννηση προσθέτει τα απίστευτα σημαντικά γονίδια της Jillian στη δεξαμενή του πληθυσμού, προωθώντας τη γενετική ποικιλότητα και την υγεία του υποείδους τίγρης της Σουμάτρας».
Η γέννηση είναι αποτέλεσμα μιας σύστασης αναπαραγωγής μέσω του Προγράμματος Σχεδίου Επιβίωσης Ειδών Τίγρης της Σουμάτρας (SSP) της Ένωσης Ζωολογικών Κήπων και Ενυδρείων. Κάθε Πρόγραμμα SSP, το οποίο εποπτεύεται από οικολόγους σε εθνικό επίπεδο, διασφαλίζει τη γενετική ποικιλότητα και τους υγιείς, αυτοσυντηρούμενους πληθυσμούς διασφάλισης της απειλούμενης και απειλούμενης άγριας ζωής.
Οι τίγρεις της Σουμάτρας απειλούνται εξαιρετικά και είναι το μόνο υποείδος που έχει απομείνει στα νησιά Σούντα, με τις τίγρεις του Μπαλί, του Βόρνεου και της Ιάβας να έχουν εξαφανιστεί.
Οι τίγρεις αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικοτόπου, της συνύπαρξης ανθρώπου-άγριας ζωής και της λαθροθηρίας. Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των τίγρεων αποφεύγοντας προϊόντα που παρασκευάζονται με μη βιώσιμο φοινικέλαιο, μια βιομηχανία που βλάπτει τους οικοτόπους των τίγρεων και αρνούμενοι να αγοράσουν είδη από άγρια πανίδα που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η Τζίλιαν και το μικρό της θα παραμείνουν στο κρησφύγετό για αρκετές εβδομάδες. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς επιτρέπει στα μωρά να μαθαίνουν από τη μητέρα τους. Όταν η Τζίλιαν είναι έτοιμη, θα βγάλει το μικρό της από το κρησφύγετο, όπου θα έχουν πρόσβαση σε έναν ειδικά διαμορφωμένο βιότοπο.
Από το 2013, υπήρχαν 375 τίγρεις της Σουμάτρας που φυλάσσονταν σε ζωολογικούς κήπους σε όλο τον κόσμο ως μέσο προστασίας και αύξησης της ποικιλομορφίας και του αριθμού αυτού του υποείδους. Οποιαδήποτε ελπίδα που μπορεί να έχουν οι Ινδονήσιοι οικολόγοι για τη διατήρηση ανέπαφων οικοσυστημάτων στα μεγαλύτερα νησιά τους στο μέλλον θα απαιτούσε θεωρητικά τίγρεις, ειδικά τη Σουμάτρα, αλλά και την Ιάβα, το Μπαλί και το Βόρνεο όπου κάποτε ήταν αυτόχθονες.